Tävling: På Chesil Beach « Bokhora

Bokhora.se

13/06 2018
22:12

EDIT 16/6: Tävlingen är nu avslutad. Stort tack till alla som var med! Jättebra tips från alla!! Nu har både de som vunnit och de som inte vunnit fått mail. Fick du inget mail är det något som gått galet, maila mig på marcus@bokhora.se så reder vi ut det i sånt fall.

 

”Från första ögonkastet vet de att de älskar varandra. Men Florence och Edwards olika bakgrunder blir aldrig så tydlig som på bröllopsnatten, på ett ödsligt badhotell vid den engelska sydkusten.”

Jag hade inte hört ett ord om den här filmen innan jag fick ett mail från distributören med frågan ifall vi ville ha en Chesil Beach-tävling. Egentligen behövde jag bara se filmaffischen och bokomslaget för att bli intresserad av den. Vi som tycker ”Summertime sadness” är ett adekvat anthem för den här årstiden har kanske lite extra lätt för att tilltalas av dramatiska himlar och ödsliga strandhotell.

Trailern känns lite som någon sorts blandning av ”En kärlekshistoria” och ”Revolutionary road” kombinerat med tedrickande framför bokhyllor och extremt torr brittisk humor.

Vill du vinna biobiljetter till ”På Chesil Beach” så gör följande: 

Tipsa mig i kommentarsfältet om den mest melankoliska sommarbok du vet. Ingen avancerad motivering är nödvändig men skriva gärna kort varför du gillar den och glöm inte att skriva in din email i fältet för detta. Bästa boktipsen kan vinna något av följande:

1: a pris
2 biobiljetter till filmen
1 bok
1 presentkort på Afternoon tea för 2 personer

2:a pris
2 biobiljetter
1 bok

3-5 pris
2 biobiljetter per vinnare

(Filmen visas i Göteborg, Helsingborg, Malmö, Stockholm, Uppsala, Västerås, Varberg, Östersund. Eventuell resa bekostas av vinnaren själv.)

20 kommentarer

20 kommentarer till Tävling: På Chesil Beach

 1. För mig är Raskens av Vilhelm Moberg melankoli. Jag läste den en sommar för några år sedan och i huvudet ser jag den för mig i någon sorts nordiskt midsommarnattsljus. En kärlekshistoria som kunde varit så fin, men så blev det så oturligt för dem. Inget Ernstigt sommartorp inte!

 2. Annika Weréen

  Givetvis Bonjour Tristesse/Ett moln på min himmel av Francoise Sagan. Den är själva essensen av en oslagbart melankolisk sommarbok, sedd ur ett tonårigt, franskt blaserat perspektiv och med många bitterljuva bottnar.

 3. Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón. För mig är den både en perfekt sommarbok (dvs blandvändare som inte går att lägga ifrån sig och lätt att läsa på tex stranden då man inte behöver koncentrera sig allt för mkt) och hela boken dryper av melankolisk romantik och dramatik. Läste den första gången en sommar när jag var 21 och bodde i Barcelona (där boken utspelar sig) och kunde gå runt och riktigt leva mig in i berättelsen i stans gränder <3 Fyller 31 på fredag och ska nog fira med att läsa den igen i sommar!

 4. Min första tanke går till Momo och kampen om tiden av Michael Ende. Jag läste den för första gången för tre somrar sen. Det lilla barnet sov fortfarande om dagarna och jag passade på att vila samtidigt. Slukade då denna berättelse och blev helt tagen. Jag kan fortfarande minnas känslorna läsningen gav mig. Det var allt från rädsla till glädje till förvirring. Samma sommar lyssnade jag också på en dramatisering på radion av berättelsen Den oändliga historien och var helt yr av hur allt påverkade mig. På ett härligt sätt.

 5. Min första tanke går till Momo eller kampen om tiden av Michael Ende. Jag läste den för första gången för tre somrar sen. Det lilla barnet sov fortfarande om dagarna och jag passade på att vila samtidigt. Slukade då denna berättelse och blev helt tagen. Jag kan fortfarande minnas känslorna läsningen gav mig. Det var allt från rädsla till glädje till förvirring. Samma sommar lyssnade jag också på en dramatisering på radion av berättelsen Den oändliga historien och var helt yr av hur allt påverkade mig. På ett härligt sätt.

 6. Romanen jag har läst under varmaste majmånaden, Vad jag bevarat av Wallace Stegner. Den handlar om fyra personer och deras nästan livslånga vänskap. I berättelsens centrum finns ett sommarhus i Vermont och fina skildringar av de många somrar de två paren tillbringar där tillsammans. Mycket sommarvemod och tidens obevekliga gång.

 7. Jag måste säga ”Måna är död” av Ivar-Lo Johansson. Den utspelar sig under en sommar i Norrländsk natur och huvudpersonen slits mellan krävande kärlek eller att viga sitt liv åt konsten. Otroligt bra!

 8. Det måste bli Yarden av Kristian Lundberg, dov och nästan kvävande men ack så bra om samhällets skuggsida!
  Borde finnas i var politikers hand i dessa valtider och bildande om arbete, liv och hälsa!

 9. ”De små hästarna i Tarquinia” av Marguerite Duras. Man kan känna hettan och talldoften pulsera genom sidorna som i kombination med huvudpersonernas totala leda, tristess och förmåga att bara låta saker hända gör det här till en fenomenal sommarbok! Att man dessutom blir sugen på Campari, salta bad och solvarm hud gör att jag transporteras direkt till sommaren oavsett tid på året. Jag läser ofta om den här boken på somrarna.

 10. Av någon anledning kom jag att tänka på Revolutionary Road av Richard Yates. Finns det någon deppigare, mer melankolisk eller sorgligare bok? Någonstans är det just det som gör att jag tycker den passar så bra att läsa på sommaren. Kanske är jag småtokig, men när jag är ledig, det är varmt och livet leker så lockas jag allra mest av det sorgliga och olyckliga. Den ska jag läsa om nu i sommar, tack för denna tävling så att jag påmindes om den stora läsupplevelsen!

  OBS! Nu, efter att jag skrivit min kommentar upptäcker jag att Revolutionary Road ju faktiskt nämns i ditt blogginlägg! Märkte det inte först men registrerade det säkert undermedvetet. Jaja!

 11. Catarina Berglund

  Halv elva en sommarkväll, Duras

  Hetta, sommaråskväder, manzanilla, kärlek, åtrå, svartsjuka, bilfärder, gamla stadstorg – och detta i Duras fantastiska språk. Blir inte så mycket bättre.

 12. Helena i Uppsala

  Yacoubians hus av Alaa Al-Aswany
  Förra året deltog jag i en arkeologisk utgrävning i Mellanöstern. Jättespännande! Vi hittade 1600-åriga mosaiker som varit begravda sedan dess. På eftermiddagen när det var som varmast hade vi ledigt. Första veckan sov jag de timmarna men efter att ha blivit någorlunda van vid det hårda arbetet började jag läsa den medhavda boken – och kunde inte släppa den!

 13. Vi kallar honom Anna av Peter Pohl. Väldigt fin. Enormt sorglig.

 14. Jag läste Illusionisten (John Fowles) en sommar för några år sedan och blev helt uppslukad. Melankolisk kanske inte är rätta ordet för den boken, men den var otroligt fängslande/helskum och full av härliga Greklandsmiljöer. Har försökt att läsa om den sedan dess men utan att lyckas – tycker ofta att det är så, att det krävs någon form av kosmisk tajming kring böcker/filmer/musik. En stor läsupplevelse hur som helst!

 15. Jag läser just nu Alla floder flyter mot havet av Dorit Rabinyan. Den är alldeles fantastisk, och förfärligt bitterljuv. Att läsa om hur kärleken smäller till och utvecklas samtidigt som man vet att den är tidsbegränsad är nästan för smärtsamt. Ändå måste man.

 16. Gertrud Fahlin

  Mödrarnas söndag av Graham Swift läste och njöt jag av förra sommaren. Boken berättar om en enda dag för länge sedan. Den dagen inleds med ett kärleksmöte, ett avsked och både början av och det tragiska slutet på det liv, som konventionerna tvingar de älskande till. Melankoli har för mig ett starkt samband med återblick på ett liv, som formats av krafter starkare än enskilda personers vilja. Just de sociala skillnaderna, som omöjliggör kärleken mellan huvudpersonerna i en miljö, som påminner om den i Downton Abbey, är här mer avgörande än individuell kärlek. Det finns en ödesmättad tragik i detta och också en bitterljuv nostalgi. Melankoli kan vara att acceptera livet som det blev och samtidigt vårda och samtidigt sörja vackra ögonblick i det förgångna!

 17. Mitt tips är något av Anneli Furmark, till exempel ”Jamen, förlåt då”. Tycker hennes bilder och berättelser alltid är smått melankoliska med sina utflutna akvarelltoner, sorgsna ansikten och existentiella spörsmål som man (gärna) luras in i via en skenbart enkel intrig. ”Röd vinter” och ”Fiskarna i havet” är också toppen!

 18. Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg. En bok om kärlek, Stockholm och allt möjligt. En viss tyngd lägger sig över bröstet.

 19. Jag måste då få tipsa om ”Blackbird” av Jennifer Lauck. Jag läste den under en semestervecka på Kanarieöarna och den var fruktansvärt sorglig. Jag minns att jag låg och läste och grät, vilket jag inte brukar göra. Jennifer Lauck skriver fint om sin uppväxt med en sjuk mamma som sedan dör. Pappan gifter om sig men dör strax därefter även han. Många svårigheter men det finns även ljusglimtar och hopp om framtiden.

 20. Stort tack till alla som var med! Jättebra tips från alla ju!! Nu har både de som vunnit och de som inte vunnit fått mail. Fick du inget mail är det något som gått galet, maila mig på marcus@bokhora.se så reder vi ut det i sånt fall.

  Tack!

Namn (obligatoriskt)

E-post (publiceras ej) (obligatoriskt)

Hemsida