Johanna Karlsson « Bokhora

Bokhora.se

Personligt: 35-årig lärare i svenska och svenska som andraspråk. Jag kommer från Hallsberg (järnvägsknuten) och älskar språk, särskilt sammansatta ord. Och konsonantföljder.

Läser oftast: De 150 första sidorna med stor entusiasm. Resterande sidor är jag med några undantag måttligt intresserad av. Jag har blivit bättre på att läsa ut böcker. Någonting av det roligaste med att vara lärare är att läsa högt för mina elever. Jag pratar mycket om det jag läser. På Bokhora, med vänner, helst med mina elever. Jag läser ofta Filter, älskade Sex och gillar Sveriges Natur . Föredrar pocket och utländska författare framför svenska, inbundna. Jag läser hellre tunna böcker framför tjocka och jag är egentligen för lat för att läsa på andra språk än svenska, men okej. Det händer.

Bloggar oftast om: Böcker som jag vill läsa, tidningar eller böcker som jag faktiskt har läst. Min inställning till böcker och litteratur. Helst de böcker som jag älskat, men ibland dem som jag tyckt riktigt illa om. Ofta om böcker som ska filmas eller har filmats. Lite för ofta med långsökta metaforer.

Bor: Sundbyberg.

Gillar: Böcker med nästan ingen dialog alls (hellre ingen än en dålig eller ens en halvbra), snyggt språk, sköna formuleringar, meningar som man måste uttala högt och smaka på. Jonathan Safran Foer, Pija Lindenbaum, Alice Munro, Alberto Manguel, Aleksandar Hemon, Miranda July, Jhumpa Lahiri, Bodil Malmsten, allålderslitteratur.

Ogillar: Särskilt svenska böcker med krystad eller inte trovärdig dialog (”Skaru me’ på en bärs?”), diskbänksrealism (”Madame Bovary på föräldramöte”), alldeles för kompakt språk (pretto-utsvävningar), historiska romaner, svenska kriminalromaner, feel good-böcker och feel bad-diton. Får rysningar av alla kändismammor som gett ut mammahandledningar på sistone.

Tre oumbärliga böcker: Jonathan Safran Foer ”Extremt högt och otroligt nära”, Miranda Julys ”Ingen hör hemma här mer än du” och Inger Edelfeldts ”De ovanligaste barnen i världen”.

Bibliotek eller bokhandel: I teorin bibliotek, i verkligheten har jag så höga böter att jag inte vågar mig dit.

Pocket eller inbundet: Pocket! För svaga muskler för att orka bära inbundet.

Böcker på engelska eller svenska: Svenska alla gånger! Min relation med det svenska språket är mycket djup. Engelska bara när jag är otålig.

Ljudbok eller Gutenberg.org: Jag gillar tanken på ljudböcker, men lyssnar sällan på något annat än uppläsningar av barnböcker.

Fiktion/biografier: Jag gillar väl uttänkt fiktion.

Favoritbokblogg: Flaskposten

Favoritnättidskrift: Jag läser hellre i soffan än på den hårda stolen framför datorn, så jag läser inte särskilt många nättidskrifter.

Email: johannak@bokhora.se