Bibliotek « Bokhora

Bokhora.se

23/09 2017
15:38

Av tre snabblånsböcker: två utlästa, en påbörjad.

”Hjärtat är bara en muskel” har ju fått fin kritik lite varstans som jag sett. Min läsning blev mer medel. Jag uppskattade, har inga invändningar, men den orsakade inte heller stor känslostorm.

Bättre gick det med Ariel Levys självbiografi ”The rules do not apply”.
När jag skrev förra uppdateringen var allt frid och fröjd, men sen barkade det raskt utför. (Obs att detta inte är en spoiler, man får veta i första kapitlet att det ska bli så.) Trots det tunga ämnet var den så himla behaglig att läsa. Jag menar nu njutbart skickligt skriven, inte att den försökta lätta upp svåra händelser eller problematik. Proffsig på det sättet att det är svårt att säga exakt vad man gillar, man vet bara att man gillar, mycket.
Jag tänkte på Lidia Yuknavitch som jag reagerar likadant på. Kan inte bryta ner eller förklara min fascination, men fascinerad blir jag. Ariel Levy är likadan. Vill verkligen rekommendera den boken.

Jag såg också att hon ska komma till Stockholm på Internationell författarscen, men tyvärr kan jag inte gå den kvällen. Skulle lätt ha gjort det annars för så himla bra bok + vad det verkar intressant människa.

Kommentera
16/09 2017
14:54

Hämtade ett gäng reservationer på bibblan idag:

”The rules do not apply” av Ariel Levy.
”Det var vi” av Golnaz Hashemzadeh Bonde.
”Hjärtat är bara en muskel” av Kristofer Ahlström.
”New people” av Danzy Senna.

Alla utom den sista är på kortlån, och relativt snart är det bokmässa, så att … vi får se.
Var också tvungen att betala en skuld för att få låna dem (gränsen är 100 kr på Sthlms biblo, jag var skyldig 130 kr), och mannen i kassan sa lite förundrat ”det är bara reservationsavgifter”. Eller jag inbillade mig kanske att det var förundrat. Han kanske var helt neutral. Men inga förseningsavgifter! Notera, please.

Har ni läst någon av titlarna?

7 kommentarer
01/04 2017
18:35

Det var lite sådär som i zombiefilmer när huvudpersonerna barrikaderat en dörr och sitter rädda och skakar och hör hur flocken av zombies försöker riva ner dörren, efter en stund lyckas de och det väller in zombies i rummet och blodet sprutar. Typ. Jag talar givetvis om att det var utrangering av fjolårets tidskrifter på mitt lokala bibliotek. Jag hängde på låset när de öppnade. Har inte sett folk vilja ha något så mycket sen Sméagol fick ringfeber.

Resultatet blev ett nummer av ”Vi läser” (eftersom Liv och Horace var på omslaget) och ett av ”Språktidningen” (eftersom Martina Lowden skriver i det numret). Men framför allt: en hel årgång av Provins. Jag tycker den tidskriften är ett konstverk. Så otroligt vackert gjord och så bra innehåll, den kombinationen får en alltför sällan men i Provins känns det som att det händer i varje nummer. Och nu har jag en hel bunt!

Och som om detta inte var nog: i en secondhandbutik hittade jag ett halvsprättat bokhandelsexemplar av Zarah Leanders biografi från 1972 med signatur av Leander själv! För 30 kr! Förmodligen ett av mina bästa fynd någonsin.

IMG_2691_1

IMG_2693_1

IMG_2692_1

IMG_2699_1

 

Kommentera
04/12 2016
20:04

I torsdags hoppade jag på pendeln till bibblan i Gnesta för att lyssna på Charlotta von Zweigbergk som pratade om sin bok ”Fattigfällan”.

Har ni läst den?
Sen jag gjorde det har jag inte kunnat sluta tjata om den för jag tänker på den jämt. Med stor ångest.
Blev pga den ångesten en seminarieherre på bibblan. Det vill säga, jag hade ingen fråga utan jag ville bara dela med mig av mina tankar, få lufta min åsikt, uttrycka just min oro. Den känslan har verkligen varit konstant när det gäller just ”Fattigfällan”. Det är en bok man måste prata om. Dra sina värsta exempel. Förfasas tillsammans över systemet. Förenas i en bön om att man inte blir sjuk själv. Och så vidare.
Håller ni inte med?
Som ni fattar är det väldigt välkommet att diskutera i kommentarsfälten. Jag är idel öra (och idel ekonomisk ångest).

2 kommentarer
26/11 2016
13:25

Nästan varje gång jag gör författarbesök i skolor brukar jag få frågan hur mycket pengar jag tjänar (åtminstone på högstadiet), och då brukar jag berätta om biblioteksersättningen. 87 öre / utlån eller vad det är den ligger på nu. Det brukar gå cirka tre sekunder innan någon elev utbrister ”du kan ju låna dina egna böcker!”.
Senaste veckorna har det rullats upp en härva om ett familjeföretag i Skåne som har tänkt på just den finansieringsmodellen för sina e-böcker. Nu är de polisanmälda för bedrägeri.

4 kommentarer
06/10 2016
17:43

Om inte: my bad! Tycker den tjänsten är så otroligt bra och ett bevis på att ett bibliotek är sina bibliotekarier. För den här tjänsten är ju inte något unikt utan en digital förlängning av det som går att uppleva på bibliotek all over the place. Förtydligande: på de bibliotek som har kvar sina bibliotekarier

”Lagen fastställer att biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning samt främja litteraturens ställning.”

Preach Bibliotekslagen 2013:801! Det är ju exakt vad Bibblan Svarar är.

Det var nämligen så att jag behövde styra upp min Darlingsamling och en gång för alla inventera så jag kan försöka byta bort dubbletter mot de sista nummer jag saknar (hör av er Darlingsamlare pliiz!). Jag hittade inte någon översikt över antal nummer men fick snabb och insatt hjälp på studs här. Dessutom kategoriserade de min fråga roligt, tihi.

screenshot_2016-10-06-06-07-1001

Men apropå Bibliotekslagen my old friend, I’ve come to talk with you again. Du säger att alla kommuner ska ha ett folkbibliotek, men vad kriterierna för ett sådant är nämner du ju inte. Det går alltså att följa lagen bara genom att ha en ansamling böcker i en kommun och kalla det folkbibliotek. Hur tänkte du där? Var du full? Du blir så smetigt godtrogen när du dricker ju. Tro att folk inte kommer försöka spara in pengar på kulturen om det är möjligt, åh din dumsnut!

2014 skrevs det om detta:

”I många fall handlar det om en boksnurra på en simhall eller liknande. Det kan aldrig ersätta det som de bemannade biblioteken kan erbjuda, säger Cecilia Ranemo, handläggare och ansvarig för utredningen på Kungliga Biblioteket.”

När det gäller skolbibliotek så går rapporten ftån Kungliga Biblioteket in och nämner antal bibliotekarietimmar som är minimikrav för att räknas som skolbibliotek så det är bara konstigt att det inte görs när det gäller folkbibliotek, åtminstone för undertecknad a.k.a bekymrad medborgare och dennes lekmannaögon.

Börjar vi inte lessna på politiker som alltid ska dra upp sina mysiga gamla bibliotekarieminnen om hur deras bibliotekarier ledde dem in i böckernas varma värld men sen inte satsar pengar eller skriver tydlig lagstiftning eller delar ut viten när kommuner är undermåliga? Om det nu är så bra med bibliotekarier:

tommy-show-me-the-money

 

Väl mött.

 

7 kommentarer
17/09 2016
9:54

… eller Tiotretton-konceptet sprider sig över världen.

Min bok ”Lite ihop” har blivit översatt till norska, och det är jag jätteglad för till att börja med. NORSKA! Ni vet. Och som en fortsättning på den glädjen fick jag igår dessutom åka till Oslo och medverka på Barnebokfestivalen om ”Litt sammen”. Härliga tider!

img_1960En av mina punkter var ett samtal tillsammans med Kari Sverdrup (”Glassroser”) på biblo Tøyen. Ett biblo med samma specialinriktning som Tiotretton här i Stockholm, fast i Oslo kör de åldersgränsen 10-15.
Så otroooligt snygg inredning med linbanevagnar och lastbilskupéer och allt möjligt, man blev helt kär! Det var som gjort för häng och skapande och läsande, men precis som på Tiotretton fick inte vi vuxna stanna kvar för att hänga (det ville vi hela bunten). Vi blev snällt och vänligt avtackade och sen artigt utkörda när vårt program var klart, haha. Vuxengränsen härskar.
Tøyen finns självklart på insta och fb om man vill se mer.

Nere i Oslo igen unnade jag mig det här skitlyxiga; gick in på stora Norli-bokhandeln, sa att jag gillade tex ”Norsk sokkel”, så vad fanns det för nyheter i samma stil?
En expedit plockade ut allt möjligt och sen gick jag därifrån med fyra böcker (två inbunda nyheter, två äldre pockets) och ett halvt gage fattigare. Det var det värt för Norge! Norska! Norska böcker! Och ja, uppdatering kommer när jag har läst.

Kommentera
29/08 2016
13:35

Jag fick hem ”Flickorna / The girls” av Emma Cline från bibblan i somras, och precis som alla andra imponerades jag av hur bra den var. Tänk att författaren är så ung! Hur kan hon få till sextiotalet så trovärdigt? Bla bla bla. Men sen hade jag skitmycket att göra, hann bara läsa 1/3-del eller så innan jag var tvungen att lämna igen. Blev påmind om den nu för jag såg omslaget på någon blogg, och insåg att jag 1) glömt bort den helt, och 2) inte var så pigg på att låna om.
Jättejättebra men ändå ointressant? Faran med böcker som är liksom för bra skrivna.

Kommentera
23/07 2016
18:55

För tillfället bibloköar 4 personer i Stockholms-området på Tove Ditlevsens roman ”Gift” från 1973. Min gissning är att En varg söker sin podd, avsnitt För tjock för Bon, åstadkom detta (det var då anledningen att jag hörde talas om Ditlevsen). Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli ger flera boktips i det programmet, tex ”Gift”. De andra är:

”Gratislunchen” av Therese Uddenfeldt
”Alberte-trilogin” av Cora Sandel
”Bära mistel” av Sara Lidman
”Min fantastiska väninna” av Elena Ferrante
”Det enkla och det ensamma” av Asta Olivia Nordenhof
”Sommarfugledalen” av Inger Christensen
”Alfabet” av Inger Christensen
”Gösta Berglings saga” av Selma Lagerlöf
”Hjärnan darrar” av Klara Wiksten
”Det finns ingenstans att fly” av Ester Eriksson

I det senaste EVSSP, Piska livet, diskuterar de Katrin Zytomierskas ”Bucketlist” väldigt grundligt. Jag började läsa den i våras men pallade bara fem sidor för såååå dålig. EVSSP-diskussionen var ändå skitintressant att lyssna på.
Nästa skitspännande moment blir givetvis om Zytomierska kommer gå all drev på dem om/när hon upptäcker det här avsnittet. Ni vet, som Hannah & Amanda gjorde på Nord & Francke när de läst systrarnas roman och diskuterade den, deras karriär och varumärke och inte bara tokälskade allting rakt av. N&F diskuterade på ett synnerligen balanserat och nyanserat sätt (typ som EVSSP gör nu), men allt under nivå tokälska kan ju uppfattas som hat om man är på det humöret eller har den läggningen. Eller den feminismen*.

Själv har jag läst Merete Lindströms ”Ur vinterarkivet” efter att ha lyssnat på Bokpod. Det gav något, det.

* Som kvinna är man hatisk om man inte älskar allt andra kvinnor gör. Feminism är att stötta alla andra kvinnor oreserverat.
Källa: Hannah & Amandas instagram med kommentarer.

Kommentera
19/05 2016
19:50

Hos Sandra Beijer hittade jag ett tips om ett instagramkonto som heter Boken kommer. Det är en tjänst från Stockholms stadsbibliotek för den som inte kan komma till biblioteket pga sjukdom, hög ålder eller funktionsvariation. 


Foto: Stockholms stadsbibliotek.

Kontot innehåller bilder på personer som fått hem böcker. Ett finfint följartips om man gillar boktips och blir lycklig av människor som läser böcker. 

2 kommentarer