Bokhora « Bokhora

Bokhora.se

26/11 2017
21:24

Jag hade en idé om att jag skulle skriva på Bokhora i prick tio år. Inte från början, men när tioårsjubileet närmade sig.

Ändå fortsatte jag i nästan ett och ett halvt år till, men nu är det hej då härifrån. När Johanna.L hoppade, tyckte jag att det var dags för mig att göra det också.

Jag har läst massor av böcker som jag förmodligen aldrig skulle ha läst utan Bokhora. Träffat och intervjuat författare. Haft en podcast. Haft en releasefest. Varit på Bokmässan. Debatterats. Nominerats till och vunnit priser. Blivit avritad. Lärt känna massa genomtrevliga typer. Och de genomtrevliga typernas bekanta.

Tack för allt det och ännu mer! Lycka till Jeanette, Johanna och Marcus! Det ska bli spännande att se vad ni hittar på med Bokhora i detta decennium.

12 kommentarer
23/11 2017
18:55

Från och med idag är jag färdig här på Bokhora. Det har varit så enooormt kul med alla boksamtal alla dessa år, så tusen tusen tusen tack för respons, läsning, lästips, nya vänner och nya uppdrag, och ja, precis hela rubbet! Ett nytt liv kan man säga. Vi väntade oss verkligen ingenting när vi drog igång för elva år sen (”Hur många vill läsa en blogg om böcker? Kanske tio pers?”), så det mesta med Bokhora har varit en härlig bonus.

Jag har ju en podd, Bladen brinner, och framöver finns jag framförallt där eller på insta @bladenbrinnerpodcast.
Vi ses och hörs! TACK!

(PS. ”Ny” mejl är johanna@bladenbrinner.se.)

12 kommentarer
21/07 2016
8:25

Det här missade vi igår, men idag blev jag (tack vare fb-memory) påmind om att den 20 juli är bokhoras födelsedag. I år är det TIO ÅR sen vi startade bloggen.
Fattar ni?! TIO ÅR! Visst är det mycket?
Och visst känns det både jättejättelänge sen och ändå rätt nyss? Så otroligt mycket som har hänt för oss på dessa tio år, och så otroligt mycket som har hänt med internetz, bloggar och bokvärlden. Her-re-gud!
Den enklaste sammanfattningen av typ allt bokhora-relaterat är: det hade vi aldrig kunnat föreställa oss.
När vi började hade vi inga andra ambitioner än att det skulle vara kul att skriva om böcker, och kanske kommer typ tio andra personer vilja läsa det, vi får väl se, litteratur som bloggämne är ju ganska smalt. Så körde vi igång, och tio förväntade läsare blev snabbt hundra, och sen tusen och … på den vägen är det. HURRA för det och TACK till alla som läser och kommenterar!!

6 kommentarer
05/01 2016
19:36

 

2015 började jag och Peppe blogga här på bokhora. Vi har båda bloggat ett tag på andra ställen tidigare och fått många helt nya läsare här. Själv har jag fortfarande ofta den här känslan ”men de kanske kommer tycka det här är jättedåligt” om cirka vartannat inlägg jag publicerar. Som en självhjälpsövning gick jag därför igenom sökorden som ni läsare använt under 2015 för att hitta hit. Jag tänkte att det finns väl inget bättre sett att lära känna sina läsare än att gå igenom hundratals sidor med statistik och sen försöka anpassa sina framtida inlägg efter slutsatserna.

Jag började med att konstatera att Martina Haags ”Det är något som inte stämmer” var den bok som lett flest besökare hit. På andraplats kom ”Steglitsan” och därefter ”Den högsta kasten”. Redan här började jag känna att ni bokhoraläsare är ett hyvens gäng.

De populäraste personerna som folk sökt på för att komma till bokhora.se var 2015 1 Leila K, 2 Jenny Lindh, 3 Magnus Utvik.

Lite mer överraskande men fortfarande inom ramarna för vad som kan anses normalt. Men ni kan inte ana vad som hände sen! Sen ballade det ur totalt bland era sökord.

Nedan har jag sammanställt de mest populära sökorden eller -fraserna i fallande ordning och försök kategorisera läsarna i olika personlighetstyper.

DE SOM ÄR TOTALT ÖPPNA FÖR FÖRSLAG

kort bok
upplyftande böcker
tips på bra bok
jag vill läsa bok
något att läsa upp på en fest

EXISTENTIALISTERNA

vad gör carina rydberg?
kategorier bibliotek barn hur tänker ni?
vad är best läsa eller se på en film?
har någon av tjejerna i eld eld som element?
varför säger man skitgott?
hur många böcker hinner man läsa?

DE SOM VILL HA ROLIGT

rolig bok
roliga böcker för vuxna
roliga böcker för kvinnor
roman humor rolig
rolig kvalitetslitteratur

LOBBYISTERNA

bokhållare för läsning
böcker är bättre än film
diskutera läsning är viktigt
sluta läsa böcker bohora.se
torka aldrig några tårar

SNOBBARNA

litteraturkanon
intertextualitet i doktor glas
vulkan bok kvalite
abbe bonnier instagram
bok baksidestext slarvig

DE VILSNA

nina hemmingsson hemsida
linda boström knausgård youtube
rumänsk gryta
gmail
biblioteket sommartävling facit

GENREINDELARNA

gravidböcker
målarbok för vuxna
böcker om skilsmässa
allålderslitteratur
tillhör kokböcker facklitteratur?

SHOPPARNA

bokhyllestege
färgpennor till målarböcker för vuxna
batman hylla
sara kadefors stil
jag vill köpa lotta böckerna

DE OTÄCKA

bokmärken skinn
bok om döden
varför fick inte astrid lindgren nobelpriset
förstört lånebok
tavlor med barbröstade änglar och text på facebook

FÅTÖLJJÄGARNA

fåtölj för att läsa böcker
riktigt skön fåtölj
pösig fåtölj
bekväma läsfotöljer
snygga läsfåtöljer

GENVÄGSTAGARNA

jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag referat
förr eller senare exploderar jag redovisning
barnens Ö – pc jerskild – vad är syfte med boken?
erebos hur hör titlen ihop med handlingen
sammanfattning om pojken i randig pyjamas kapitel 19

KULTURDEBATTÖRERNA

katti hoflin bråk på bibliotek
vilket är bättre elektronik bok eller pappersbok
färgkoordinerad bokhylla
tintin förbjuden i bibliotek
david lagercrantz horar

 

SKVALLRARNA

åsa moberg harry schein
bild på amy von sydows man
lever monica zetterlunds dotter
flickvännen karolina ramqvist bor i lund
titti lars noréns ex

DE SPECIFIKA

ungdomsböcker om motorcykelgäng
faktabok om djur för barn
böker som andraspråk att läsa via mobil
hästbok polio
nyutgiven kattbok

NOSTALGIKERNA

tidningen vi:s litteraturpris 2008
hästböcker 90-talet
bästa ljudboken 2000talet
miljöbok 60-talet
klyschor i alkemisten

60

DE KÖNSROLLSINTRESSERADE

historiskan
kvinnliga hjältar
så ser vi kvinnor ut mellan benen
comedia infantil könsroller
haruki murakami kvinnor

PORRSURFARNA

varför vill kvinnor bli porrstjärnor?
muttor
kim novak badade bokhora
91:an nakna tjejer
sapfos dikt handlar om orgasm
kontorsmaterial hyllsorterar

NORA EPHRON-SJÄLSFRÄNDERNA

läsa slutet på boken först
hungerspelen slutet
hur slutar mockingjay
r.j palacio hur slutar boken undret
slutet av jane eyre

DE SOM VILL KONTAKT

bokcirkel stockholm
bokcirkel östersund
diskutera still alice
starta läsecirkel
bokcirkel ungdomsböcker på internet

4nyanser

FÖRFATTARASPIRANTERNA

undvik namedropping skriva roman
harlequinarvode
att tänka på skriva barnbok
hur man skriver en konceptuell dikt
hur mycket får en författare per utlånad bok

SURREALISTERNA

horabok
fylla i bok mamma
vad heter amishtraditionen när unga
spökplumpen lämnar efter sig bläck
äta och läsa böcker

LIVSPUSSLARNA

byta batteri i sångbok
hur skriver man ö på netflix
poesi vid begravning
sortera böcker i bokhyllan
är netflix olagligt

24 kommentarer
01/03 2015
8:05

Jag kommer från en plats i Norrbotten som heter Kalix. När jag var tonåring gick det rykten om att nån som kände nån som kände nån visste en konsertarrangör som var i färd med att ordna så Metallica skulle lägga till Kalix som ett stopp på sin världsturné. Det var ett rykte som dök upp då och då genom åren. Ibland vågade en Kalixtonåring tro att något sånt skulle kunna hända. Ofta vågade en Kalixtonåring inte det.

När jag gick på gymnasiet tuperade jag håret i en kombination av Robert Smith och Debbie Harry. Började hänga på biblioteket mer och mer. Klädde mig i svart. Författaren Bengt Pohjanen kom och föreläste på min skola. Han inledde sin föreläsning med att skälla ut oss i publiken för att alla ungdomar bara ville bli programledare på tv. Några terminer senare kom en ung poet som var oerhört nervös när han läste ur sin diktsamling. Sen var det slut på författarbesök i Kalix. Det närmsta vi kom en författare efter det var inspelningen av några mopedscener till Populärmusik från Vittula som skedde några kvarter bort från mitt föräldrahem.

Min svensklärare hade en fäblesse för manliga nobelpristagare, jag var konstant förbannad på detta faktum. Men bland alla högar med obligatoriska gubbar jag var tvungen att läsa fanns tack och lov Karin Boye. Hon var den enda jag förstod något av. Jag visste att hon tagit livet av sig, något som är hårdvaluta för svartklädda gymnasiestudenter. Hon hade skrivit sin dystopi långt före Orwell skrivit sin. Jag upptäckte litteratur. På biblioteket knarkade jag böcker om människor som mådde dåligt: Oskyld av Åsa Ericsdotter, Girl, interrupted av Susanna Kaysen, Stjärnvattenfallet av Karin Bellman, Glaskupan av Sylvia Plath, Vissa föddes perfekta och andra som jag av Anna Johansson, Vingklippt ängel av Berny Pålsson, Hjärtat är det bedrägligaste av allt av JT Leroy.

Jag kom in på skrivarkurs. Jag läste bokhora i skolans datasal eftersom jag inte hade internet i min lägenhet. Jag tyckte skribenterna var ouppnåeligt coola. Att då tänka att jag skulle få skriva på bokhora var ungefär lika sannolikt som att Metallica skulle komma till Kalix.

När jag och JohL träffades nyligt för att prata om bokhora kändes det som när Metallica rekryterar sin nya medlem i filmen Some kind of monster. Den nya basisten är chockad över att få spela med sina idoler. På middagen med JohL tror jag att jag ska behöva anteckna, få regler och förhållningsorder. Men hon är bara otroligt peppande och tycker inte jag behöver vara nervös. Istället hamnar vi i en lång diskussion om när Bengt Pohjanen blev tårtad av en utklädd Mikael Niemi, komplett med blond peruk och solglasögon.

När jag började bokblogga 2010 var jag på väg upp på tåget till Stockholm. Jag kände mig lite ensam på tåget, jag hade planerat att gå och se A single man som innehåller stor dos av litteratur och tänkte att det aldrig är lika kul att gå själv på bio för då har en ingen att nörda sig med efter en sån typ av film. Det är aldrig lika kul att gå och leta Françoise Sagan-romaner i antikvariat om en inte får dela fyndglädjen med någon. En blogg kunde kanske vara ett sätt att få ha såna där bokiga och/eller populärkulturellt doftande samtal jag fantiserade om.

Idag fem år senare jobbar jag i bokhandel. Jag har, efter ett twittertips av fantastiska författaren Jessica Kolterjahn, besökt Karin Boyes hem på Mommsenstrasse 4 och tagit en selfie i porten till hennes hus. Jag och en av mina bästa vänner har en bokpodd. Och jag ska nu dessutom få börja blogga hos mina gamla idoler och få chansen att varje dag få prata böcker med er läsare!

I vanliga fall är jag inte alls såhär Jag vill tacka livet-sappy utan snarare cyniskt ironiskt som Enid i Ghost World (filmen OCH seriealbumet är jättebra), så istället för att citera Arja får det åtminstone bli lite Pulp här på slutet för att rädda mitt anseende. Jag tänker på de där Sliding doors-aktiga raderna när jag tänker på mina första trevande blogginlägg för fem år sen, och vad bloggandet på bokhora kommer leda till som jag ännu inte vet:

When we woke up that morning we had no way of knowing
That in a matter of hours we’d change the way we were going.

 

40 kommentarer
01/03 2015
8:00

Jajamensan, efter att ha kört på 3 Johannor ett tag tyckte vi det var läge att få lite mer fart och fläkt här på bloggen. Inför våren och sommaren och allt.
Vi stötte och blötte, scoutade i smyg, kollade referenser och läste gamla gästbloggsinlägg, och efter denna långa och noggranna process frågade vi sen Marcus Stenberg på Marcusbiblioteket och Peppe Öhman på Livet & LA om de vill börja skriva här också. Hurra för oss att de sa ja!

Det är tex första gången det blir en återkommande manlig skribent här – och nej, vi har inte avkrävt namnbyte.

Och det är även första gången vi har en internationellt stationerad skribent – Peppe bor ju just nu i LA men kommer innan dess från Finland.

Vi ser väldigt, väldigt mycket fram emot att få läsa deras inlägg om böcker och allt annat litteraturrelaterat på regelbunden basis. Alldeles strax kommer deras egna presentationer och sen kör de igång!

5 kommentarer
19/12 2014
14:16

Den här recensionen från den 29 maj 2007 om Denise Rudbergs bok ”Tillsammans” fick just sin 61:a kommentar. Det är rekord. Jag har inte suttit och kollat igenom hela arkivet så jag vet vilket av våra inlägg som har allra flest kommentarer, men jag kan med säkerhet säga att 61 såna ger en plats på topplistan. Och att de fortsätter komma så här lång tid efter texten skrevs, det är verkligen rekord.

Om man ser på historiken för just den här recensionen så var det jämn kommentarsaktivitet fram till 2011, men sen har det varit ett långt uppehåll fram tills nu. Nu kör vi igen!

Kommentera
20/07 2014
8:00

Enligt säkra källor, nämligen Johanna K, firar bloggen 8 år idag. Jag tycker att ett ”herregud!” är på sin plats för det. Åtta år är ju en lång tid, och räknar man bloggår så är det jättejättegammalt.
Vi hade noll ambitioner och gjorde det bara som en kul grej för att vi ville diskutera böcker med varandra när vi startade. Vi trodde att vi skulle få typ 10 läsare för ämnet litteratur var ju så smalt. Folk vill läsa bloggar om mode, inte om böcker, eller hur?
Så är det väl visserligen fortfarande, men de förväntade 10 läsarna har mångdubblats flera gånger om och under de här åtta åren har vi fått göra så otroligt många roliga saker som vi aldrig hade kunnat föreställa oss. Herregud alltså, och framförallt ett STORT TACK till alla bokhora-läsare som gjort det möjligt!

13 kommentarer
29/09 2013
16:08

Vinnarna i tävlingen om biljetter till I lodjurets timma heter:

Stina Kempe
Emil Dahlgren
Katarina Halling
Fredrik Rasmusson
Linda Fjellström
Stort grattis!
ILT_poster1_hr-page-001
Tävlingen var ett samarbete mellan Bokhora och SF Film.
Kommentera
01/06 2013
16:52

Radio alltså. Jag är med i P4-programmet ”Röör i P4” ikväll kl 22.05, och det handlar om läsning. Mitt segment är om bokcirklar och varför man ska ha såna – eller om man inte kan ha en fysiskt så kanske man kan diskutera här på bokhora. Efter vi pratat färdigt om det kommer läsambassadören Johan Unenge och pratar om varför man bör läsa.

Kommentera