Bokhora.se

22/02 2017
18:53

Jag är ett typiskt offer av prestationssamhället. Allt jag gör ska vara till någon nytta. Går jag från soffan till köket passar jag på att ta med mig ett glas som någon lämnar på soffbordet och springer jag lyssnar jag på en podd om politik så att jag ska ha något att tala om i min andra podd Magnus & Peppes Podcast. Jag  skäms för att avslöja det här, men medan jag borstar tänderna antingen läser jag en bok eller så gör jag squats eller torkar av spegeln i badrummet. Till och med när jag väljer bok att läsa tar jag gärna en som har en verklighetskoppling så jag medan jag roas av en bra historia samtidigt lär mig något nytt om en kultur, samhällsskick, historia eller motsvarande. Jag läser sällan bara för att koppla av, allt är bara effektivitetsoptimerande. Därför gjorde Kristin Emlissons ”Äta kakan och ha den kvar” mig så gott. Den var bara skön och skickligt skriven underhållning. Jag använde den som ett första steg mot att allt i livet inte behöver vara en prestation.

Detta och Yaa Gyasis ”Homegoing” samt Kim Thuys ”Ru” diskuterar vi i veckans podcast. Dessutom blir det samhälle och såklart lite Donald Trump.

2 kommentarer
26/11 2015
18:59

Om tvår veckor landar Los Angeles-flyget i Stockholm och jag räknar med den sedvanliga veckan av jetlag. För att söva mig själv brukar jag lägga på en podcast där någon med behaglig röst förklarar saker för mig. Tänkte lista några poddar om läsning och skrivning. Fyll gärna på listan, jag har garanterat missat en massa godingar:

Ett eget rumKollegan Marcus, före detta bokhoran Helenas och Tuva Holmlander. Utkommer UNGEFÄR en gång i månaden. Alltid proffsigt och med bra boktips.

Författarpodden: Sveriges bästa litetraturpodd enligt DN (2014). Hur blir man utgiven, vad skriver man i ett följebrev och hur pitchar man en idé? Görs av författarna Agnes Hellström och Frida Skybäck.

En förbannad podd: En podd om böcker och andra tidsfördriv med Sofia och Katta.

Flumskolan: Satiriska bokrecensioner av böcker skrivna av fler politiker och kändisar än författare.

Bokpodden: Bokhoras numera nedlagda (eller?) podcast. Funkat fortfarande.

Allt vi säger är sant: Lisa Bjärbos och Per Bengtssons podd om ungdomslitteratur. Uppdateras ej längre, men det är ingen orsak att inte lyssna.

Några engelskspråkiga: Books on the nightsstand, Book Riot, The New Yorker Fiction,   Slate’s audio bookclub och såklart Books & authors.

Och så, ähum, gör ju Karin Jihde och jag den nya podcasten Mellan raderna där vi diskuterar läsning, böcker och kultur. Det senaste avsnittet handlar om psykopater i litteraturen.

8 kommentarer
09/04 2014
12:33

Jag ska skriva snart om Linda Skugges nya bok ”40 – constant reader”, måste bara samla tankarna. Fram tills dess är ett lyssningstips bokpoddsavsnittet Lite av varje där jag intervjuar henne. Till viss del spelades det in samtidigt som boken skrevs, och ni som redan läst kommer att känna igen några av titlarna vi pratar om. Men oavsett om man läst eller inte, lyssna ändå! Det blev ett bra samtal.

En bok vi pratar om är ”The other typist” som jag lånade på bibblan sen.

Kommentera
03/10 2013
12:44

På förekommen anledning: vi har inget datum för nya avsnitt av Bokpodden. Här inflikas ledsen smiley.

Däremot har jag fått höra att Bibliotekspodden Solen finns på iTunes nu. Sök på ordet ”Solen”. I deras senaste avsnitt pratar de om varför en ska läsa skönlitteratur.

En kan ju lyssna på Lisa Bjärbos och Per Bengtssons podd Allt vi säger är sant också. I senaste avsnittet snackar de om skolan i ungdomsböcker. Enligt O är med och det är ju passande eftersom hon är lärare.

 

Kommentera
01/08 2013
16:03

Jo, vi har ju gjort en podd om mat – bara en sån sak när man sitter på jobbet och är vrålhungrig pga rationaliserar ju alltid bort lunchen till förmån för att komma hem snabbt till mina ungar och ändå hinna jobba några timmar (det är en lång historia som involverar busstrafiken i Norrbottens län) och därför har jag nu två små snabba matspaningar.

Det första är Saul Bellow om mat i NY Times och det andra en spaning från Bokbabbel på twitter (där hon heter @jeslunds) om att det visst lagas otroligt mycket mat i Emma Hambergs nyaste Rosengädda. Kristina Sandberg-nivå kallar hon det.

Och händelsevis pratar vi ju just mat med Kristina Sandberg i det där matavsnittet… Lyssna för bövelen! T ex nedan.

[powerpress url=”http://www.munckpodcast.se/bokpodden/bokpodden17.mp3”]

eller ladda hem avsnittet via iTunes. (Det går även att prenumerera på rss-flödet direkt här för er som inte använder iTunes.)

 

Kommentera
23/07 2013
12:31

Nu har Bokpodden nummer 17 smugits ut och i den pratar vi om mat. Jag börjar med att konstatera att jag är ”helt slut”. JoL suckar.

Sedan pratar JoL och JoÖ mat med Kristina Sandberg. Jag ringer upp kokboksförfattaren Jens Linder och han svarar på frågan om lagerblad är en bluff. Alla tre Johannor pratar om mat i böcker och om vi blir hungriga när vi läser om mat. Jag får åter igen chansen att prata om mitt hatord ”mumsa”.

Böcker som nämns:

”Dykkvinnan” av Joyce Carol Oates

”En dramatikers dagbok” av Lars Norén

”Män som hatar kvinnor” av Stieg Larsson

”Lilla stjärna” av John Ajvide Lindqvist

”Annas mat” av Anna Bergenström

”Att föda ett barn” av Kristina Sandberg

 

Som vanligt lyssnar du här.

 

Nu tar bokpodden lite sommarlov.

3 kommentarer
21/06 2013
20:30

Joko önskade sig ett tema den här gången och det blev… noveller! Bra val, va?

Joko reccar ”Det är så här du förlorar henne” av Junot Diaz, JoÖ pratar om ett gäng novellsamlingar, och JoL träffar Lena Hammargren som är grundare av novellix.

Man kan lyssna på hela härligheten på bokus och vi tackar Munck för produktionen!

Kommentera
07/06 2013
20:41

Nu handlar det om Norrland!

JoL pratar med Po Tidholm som skrivit boken ”Norrland”, en samling av hans många artiklar och krönikor på området.
JoÖ pratar med Tora Lindberg som driver Kiruna Bokhandel.
JoL och JoL dubbelreccar Anton Marklunds ”Djurvänner” som yes, JoL tvingade på JoK. Hur föll det ut? Lyssna!

Hela härligheten finns på bokus och vi tackar munck för produktion.

Kommentera
26/05 2013
10:25

I vår senaste Bokpodden tipsar Ord och inga visor-Jessica om Djuna Barnes ”En farlig flickas dagbok”. Jag slutade lyssna när hon sa att det var noveller och tänkte bara ”Måste! Läsa!” och nu har jag den här hemma hos mig. Jag älskar noveller och har sett till att en av sommarens poddar handlar om just det (JoÖ och JoL fick ju lov att ge mig det: nästa podd handlar om Norrland!). Vi kör en ny podd varannan vecka till och med 19 juli. Kolla här.

Kommentera
24/05 2013
17:17

I Bokpoddens trettonde avsnitt boktipsar vi järnet. Inte minst på grund av den stundande sommaren, då många av oss har semester. Vad ska man läsa då? Kan man ge en bok i studentpresent? I så fall vilken? Här är en himla lång lista!

Vi är bara tre stycken Bokhoror i dagens podd. Därför gästas JoK och JoL av Clarisa Rolandi-Ronge, som bland mycket annat skriver på Flaskposten, och av Jessica Johansson från Ord och inga visor (hon hälsar att hon kommer att tipsa om ännu fler böcker på sin egen sida i helgen). JoÖ inspireras av Karolina Ramqvists ”Alltings början” och bjuder på en feministisk kanon till sin dotter (och son!).

Allt detta kan man höra på bokus som vi samarbetar med. Vill ni mejla in synpunkter är det adressen redaktion@bokhora.se som gäller, och ni som lyssnar på iTunes får hemskt gärna sätta ett betyg eller skriva recension på bokpodden där. De som står för produktion och paketering av podden är precis som vanligt eminenta munck.

Titlar vi nämner i programmet:

Rebecca Stead – En nyckel, en gåta och fyra brev

Kitty Crowther – Annie från sjön

Natalie Standiford – Robothjärta

Markus Zusak – Fighting Spirit

Markus Zusak – Boktjuven

Erika Vallin – Flickan vid glastornet

Ulrika Lidbo – Inte vatten värd

Do Van Ranst – Pappa säger att vi räddar liv

Jessica Johansson – Thrillerliv

Lukas Moodysson – Vad gör jag här

Aleksandar Hemon – Lazarusprojektet

Gaute Heivolls – Innan jag brinner

Djuna Barnes – En farlig flickas dagbok

Cecilia Lundin och Ulla Karlström – Bonniers vegetariska kokbok

Sofia Nordin – Gå sönder, gå hel

Per Planhammar – Efter honom, syndafloden

Sara Stridsberg – Drömfakulteten

Gunilla Thorgren – Grupp 8 och jag

Carin Holmberg – Det kallas kärlek

Nina Björk – Under det rosa täcket

Katrine Kielos – Våldtäkt och romantik

Elsie Johansson – Berättelsen om Nancy

Kristina Sandberg – Att föda ett barn

Fanny Ambjörnsson – I en klass för sig

Karolina Ramqvist – Alltings början

Marilyn Frensch – Kvinnorummet

Gerd Brantenberg – Egalias döttrar

Gun-Britt Sundström – Maken

Maria Sveland – Bitterfittan

Hanne Vibeke Holst – Min mosters migrän

2 kommentarer