I media « Bokhora

Bokhora.se

 17/5-2008 Värmlands Folkblad

sessanvfliten.jpg

28/4 -2008 Veckans Affärer

Framtidens bloggstjärnor

Expressen 24/4 -2008

bloggstar.jpg

De nya bloggstjärnorna – nischade skribentkollektiv tar över.

Kvällspasset P3 16/4 -2008

Johanna Ö pratar om kärnfamiljens sönderfall i litteraturen.

Disruptive Media 16/4 -2008

Jessica deltar i bloggdebatt på Disruptive Media

Bl a Smålandsposten 8/4 -2008

Bokbloggarna är här för att stanna

Föredrag 31/3 -2008

Johanna Ö diskuterade framtidens kultur på Stadsbiblioteket

P3 Populär 20/3 -2008

Johanna Ö och Johanna L pratade bl a novellens framfart.

11/3 -2008 Eskilstunakuriren

Rapport från bokhoras bokkollo.

Wall Street Journal 15/2 -2008

Johanna Ö uttalar sig om Bible Illuminated i Wall Street Journal

Västerbottenskuriren 3/2 -2008

Till sängs med vilken litteratur som helst

P3 Populär 29/1-2008

Jessica och Johanna Ö pratade böcker med Hanna Fahl


Bäst i januari:DN Kultur 27:e januari, 2008

OLA LARSMO

Bokhora är en av de svenskspråkiga sidor som man måste titta in på ­ibland om man bryr sig om litteratur. Som sajt har den vuxit till sig ordentligt och blivit alltmer oförutsägbar. Man längtar i­bland efter det där mötet mellan helt olika sorters böcker och texter: här händer det inte så sällan. Senaste Bokhora-sidan innehåller en intervju med rumänska fenomenförfattaren Mircea Cartarescu – ogarderat, öppet och prestigelöst.

Svensk Bokhandel 25/1-2008

Vilka bloggar läser du?

Punkt SE 15/1-2008
Nytt kapitel för Bokhora
punktse.jpg

Svensk Bokhandel 10/1-2008

Jag ska lära min gudson att stava till bokhora


”NEONARCISSISTEN”, Daniel Sjölin intervjuas i Bon nr 41 2007

”Fast nu när nya boken kommit kollar jag på Bokhora och de andra bra sajterna vad de tycker. Det är ju livsviktigt.”

bokhora005.jpg

”En blogg där läsare möts” Intervju i DN:s boklördag 17 november 2007

Läs artikeln här: [ett] [två] [tre]”Ilskan gror”, Jessika Gedins boksida i Elle nr12 2007

…För redan imorgon kommer vi att älska igen: Jonas Hassen Khemiri, Kerstin Ekman, Torgny Lindgren, Mirja Unge, skolbibliotekariernas engagemang, Lotta Külhorns omslag, Hedengrens bokhandel, bokhoras blogg och lukten av nytryckt pocket.

bokhoraelle.jpg

linje.jpg

Bokhoras bokmässeblogg citeras i tidningen Kulturen nr 33 9/10-2007

Efter dag full av böcker och vin går jag avslutningsvis vilse på väg till toaletterna. Mässan är stor!

Johanna K

bokhorakulturen.jpg

Bokhora i tidningen Fokus: 5 Måste-böcker i höst Fokus nr 30 2007

Från bloggvärlden Svensk Bokhandel 20/6-2007

Svenska Dagbladet tog i förra veckan upp fenomenet med bloggar som recenserar böcker. Reaktionerna i bloggosfären har varit många och blandade…

Bloggare utmanar litterärt finrum, SvD 10/6-2007

juni07032.jpg

Nätkritik. Varning för litteraturbloggar! Eller? I USA fruktar
recensenter att boktyckare på internet snart är det enda som återstår. I Sverige tas bloggar som Bokhora på allvar av allt fler förlag.
..

Ann-Marie Skarp, vd på Piratförlaget, är hur som helst entusiastisk inför utvecklingen och nämner särskilt Bokhora som startade för ett år sedan. De fem tjejerna bakom den behandlas nu som andra bokskribenter och får recensionsböcker av Piratförlaget, något de även får av många andra förlag.

–Alla tillfällen där någon talar om böcker är viktiga för oss. Bokhora-tjejerna är utmärkta ambassadörer.

Ändå är de ”amatörskribenter”?

–Ja och det är ju det diskussionen i USA handlar om: Sådana som Bokhora kontra recensenter. Jag förstår inte den motsättningen. Personligen tycker jag det vore en förfärlig utarmning om tidningarnas litteraturkritik försvann, säger Ann-Marie Skarp som kan tänka sig att citera Bokhora på sina pocketböcker, så som förlaget gör med papperstidningsrecensioner.

Inte heller Jessica Björkäng – en av bokhororna, som kallar sig så på grund av sitt hämningslösa förhållande till böcker – förstår motsättningen.

–Vi anser inte att vi konkurrerar med den klassiska kritiken. Vi skriver ju om det vi tycker om och på ett mer personligt sätt. Jag tror att våra läsare får tillbaka en viss läslust och då blir man nog bara mer intresserad av traditionell kritik.

Förlagen har börjat upptäcka bokbloggarna: Svensk Bokhandel nr 7, 2007

Jessica Björkäng på Bokhora, den mest populära bokbloggen med 500 besökare per dag, har kontakt med Norstedts, Modernista, Piratförlaget, Natur & Kultur och Alfabeta.
– När vi kontaktade förlagen i höstas fick vi inte mycket respons, men sedan årsskiftet har det hänt något, säger Jessica Björkäng.

Bäst i mars: DN Kultur 24:e mars, 2007

JONAS THENTE

Jag skall inte låtsas att jag inte blir trött på böcker ibland. När det är ”högsäsong” och travarna växer, och man räknar böcker i kilo snarare än i skönhet och epifanier. Det är under sådana perioder som bokhororna vänder det mesta rätt igen. Enkelt koncept: 5 stockholmare skriver om böcker; recenserar, tycker, älskar och bråkar. Just nu handlar det bland annat om ”Stepford wives” och om det lämpliga i att bloggar blir romaner.

Bokhoror är vi allihopa: Glamour nr 5, 2007

Bibliotekariernas identitetsdiskurser eller egentligen är vi alla bokhoror? Biblioteksbladet nr 2, 2007 (s 37)

Christer Hermansson

”… Jag vet hur bibliotekarierna återigen ska härska på de mest besökta offentliga arenorna i landet. Vi ska utnämna oss själva till bokhoror! Eller bokballar… Jag ska förklara varför.
Det slog mig plötsligt när jag gick in på http://bokhora.se/ att det handlar om att definiera sig själv och sin profession. På den här bloggen är det fem kvinnor som kallar den för ”bokhora”. Jag associerar direkt till en individ som gör allt för boken och litteraturen. Mot betalning. ”Hora” är en hemsk och nedsättande benämning, men i kombinationen med ”bok” så ger det helt andra signaler. Det är ju också kvinnorna själva som bestämt namnet. Bloggen handlar väldigt mycket om litteratur och en del om bibliotek. Varför kan inte vi bibliotekarier anamma detta uttryck? Varför kan vi inte arbeta mer läsfrämjande och kalla oss för ”bokhoror” eller ”bokprostituerade” Eller för ”bokbögar” eller ”bokballar”? En poäng i sammanhanget är att vi får hyfsat bra betalt för att arbeta med litteratur. Det visar också att vi är professionella. Kanske kan vi hitta liknande, inte så nedsättande, benämningar på vad vi egentligen arbetar med? Men ”bokhora” är både utmanande och ligger säkert helt rätt i tiden. Det kan locka många människor till biblioteken. Vi kan definiera nya målgrupper. Istället för att träffa en levande fördom kan man få träffa den levande ”bokhoran” Christer Hermansson som talar om vad litteraturen betyder för honom som människa…”