Bokhora.se

20/11 2015
11:19

Lit up-podden har blivit en riktigt bra boktipskälla för mig. Tack vare den har jag hittat flera titlar som jag säkert aldrig skulle ha upptäckt annars. De är hittills Hanya Yanagiharas ”A little life”, Lidia Yuknavitchs ”The chronology of water”, och jag bibloköar på ”City on fire” av Garth Risk Hallberg. Har också köat ganska länge på Lauren Groffs ”Fates and furies” tack vare den podden, och jag fick hämta den i veckan.
Om ni känner igen hennes namn är det kanske på grund av en DN-artikel häromveckan? Kristofer Ahlström skrev om hennes författarskap och önskade översättning.

laurengroffNu är jag 88 sidor in i Groffs senaste, ”Fates and furies”, och den känns som en typisk amerikansk roman. Som jag gillar! Stort anslag med en huvudperson där man snabbt får hela hans familjehistoria och yes, den är dramatisk och innehåller the American dream. Efter den starten börjar det mer fokusera på killens eget liv som utspelar sig i New York kring 1990-talet och framåt. So far, so good.

Vad gäller Lit up-podden är det lite smådeppigt nu. Den ena intervjuaren (tillika en person jag namedroppar hela tiden här på bloggen), Emily Gould, har hoppat av som ständig medlem pga tidsbrist och ska bara gästa något avsnitt framöver. Buhu. Här hittar man iallafall Lit up-podden, både gamla och kommande avsnitt. Det är många spännande gäster!
Ett gammalt avsnitt jag inte har lyssnat på än är det med Adam Johnson som i veckan vann National Book Award (skitfint litteraturpris i USA) för sin novellsamling ”Fortune smiles”.
Ett jag har lyssnat på, men än inte reserverat bok ifrån, är det med Bill Clegg. Reservationsbristen beror bara på en diger läshög just nu. Jag ska! Snart.

1 kommentar
16/11 2015
14:43

Det här är nackdelen med bibloreservationer, att de inte alltid kommer till en vid den bästa tidpunkten. Så blev det nu med ”Kriget har inget kvinnligt ansikte”. Jag fick hem boken den 5 nov, läste kanske 30-40 sidor och tyckte de var bra men så starka och obehagliga att jag inte ville ta med den som ENDA titel när jag skulle resa bort en vecka. Det kändes mer som en bok man kan läsa lite nu och då när det verkligen passar. Jonathan Franzen fick följa med istället.
Nu har jag kommit hem från resan, och då är det alldeles strax dags att lämna tillbaka den. Såklart två veckors-lån eftersom lång kö. Min Svetlana Aleksijevitj-erfarenhet är än så länge bara en inledning…

Kommentera
13/11 2015
14:31

Jag skulle åka buss flera timmar Luleå – Arjeplog tur och retur i veckan, och ”Purity”-boken är så tung att jag inte ville släpa med den. Lösningen blev istället padda och e-bokslån av ”En tillfällig lösning” av Denise Rudberg och Hugo Rehnberg. I ärlighetens namn hade jag inga höga förväntningar, för deras första gemensamma ”Inte riktigt enligt plan” var för lättviktig. Ändå ville jag läsa den nya. Lovehate? Ungefär. Men ”En tillfällig lösning” var ingen uppryckning. Tyvärr.

Om du inte har en aning om hur det dramaturgiska formatet för chicklit / feelgood ser ut och föredrar att fortsätta leva så, sluta läs nu. Jag kommer att diskutera givna twister i handlingen.

Okej. Då kör vi.

En-tillfällig-lösning-framsida-230x355Lisen är gift med en man som i de två första kapitlena beskrivs som fantastisk. Han är snygg och  uppmärksam, en bra pappa, överraskar sin fru med en mysig pensionatweekend. Alla hennes väninnor är avundsjuka på henne. Det första Lisen och mannen gör på weekenden är att installera dottern framför teven och köra en grymt bra snabbis. Allt frid och fröjd? Ja!
Fast vänta, nej! För klipp till tredje kapitlet när de kommer hem från helgen, packar ur bilen, och mannen helt opåkallat säger att han vill prata om något, och Lisen direkt out of the blue frågar ”du vill skiljas?”. Och så är det.
Ursäkta?! Varför skriver man då en inledning där man tror att de har det toppen, och man inte ser ett enda litet orosmoln? Det hade varit så lätt att plantera den känslan istället.
Märkligt och nonchalant skrivhantverk.

En annan grej som ingår i formatet är att Lisen och den andra huvudpersonen, slarvern Teddy, ska få varandra. Så blir fallet, men hade det kunnat vara lite lite lite känsla med i den händelseutvecklingen? Nu känns det mer som att slutet på boken närmar sig och då blir det brådis. Plötsligt får huvudpersonerna bara inse att de har tänkt på och saknat varandra. Det har inte varit någon feeling alls mellan dem i deras gemensamma scener, inte heller har de träffats de senaste veckorna, men just det – de måste ju bli ihop! Aja, skit i kemi, det hinner vi inte med nu. De får väl bli ihop lite pang bom istället, det kanske funkar, det flyter?
Nej, gud, det flyter inte alls.
Vitsen med den här genren är inte att jag som läsare ska bli förvånad över upplösningen. Alla fattar direkt från början vad som måste hända. Utmaningen i chicklit och feelgood är istället att få läsaren att känna de rätta sakerna. Man ska gilla personerna, tro på deras kemi, hoppas på dem, bli glad för dem. I ”En tillfällig lösning” är allt och alla så fullkomligt skissartade att inget av det där funkar. Tydligast blir det i den totalt känslobefriade romantiska upplösningen.
Den mest nonchalanta tillika plattaste boken jag har läst på evigheter. Ja, det gäller även om man vill ha något så kallat lättsamt. Välj något annat då. Mhairi McFarlane till exempel. Hon är ett proffs.

1 kommentar
10/11 2015
14:46

Jag läser Jonathan Franzen för första gången. Tjatet på båda sidorna Atlanten nötte ner mig, har ju läst om karln en miljon gånger senaste månaderna. Sen var han med i svensk television också. Spiken i kistan.

Nu är jag 200 sidor in i ”Purity” och det är motsatsen till översvallande kärlek. Så himla tråkig och lång bok? Är igenom Pips första avsnitt, och det var väl okej, om än långt. Sen kom Andreas. Bo-ho-ring som tusan. Och långt. Nu är jag i början på Leilas. Tveksam.
Tycker Franzen vill pressa in för mycket innehåll för respektive person, i synnerhet så mycket backstory, och därmed blir det för mycket redogörande av den och för lite här och nu. Jag är inte förtjust i den stilen, när man får långa sjok av mestadels berättad bakgrund för att sen, i bästa fall, kunna få vara i nuet och känna nerv. När blir det nerv, Jonathan Franzen, när? Jag har nämligen börjat skumma, serru. Och det är 363 sidor kvar.

8 kommentarer
10/11 2015
10:12

Och HURRA för det! Vi läste den i min bokcirkel i våras, och det är ett typiskt bokcirkelläs på det sättet att jag aldrig hade hittat den själv, så guds tur att någon sa åt mig att läsa just den romanen. Tyckte om den jättemycket, och tänker på den nästan varje gång jag passerar Gullmarsplan. Vilket är i princip dagligen.
Det är dessutom en perfekt titel för bokcirkelsdiskussion.

Jag har även läst Ola Nilssons ”Hundarna”, också den skitbra.

Kommentera
08/11 2015
12:49

Åh, det här var bra! 32 minuters poddavsnitt med Roxane Gay (”Bad feminist”) och Emily Gould (som jag är besatt av, ni vet, som har skrivit ”Friendship”) om hur de ser på internet, använder det, samt hur det hänger ihop med deras skrivande. Båda är internetzveteraner och har byggt upp plattformar där innan de publicerade sina böcker.
Podden heter The BinderCast.

Kommentera
07/11 2015
10:19

Här kommer ett gäng av höstens titlar som var extra bra och / eller som jag har tänkt på extra länge:

”Marie-Louise Ekmans två liv.” Denna människa! Skitbra och peppande bok.
”To my Love” av Karin Aspenström. Relationer, 90-tal, tonår, vuxenliv, London. Erin Kelly ”Grenar av gift”-vibb.
”Vad gör man inte” av Maja Hjertzell. Sparsmakat perfekt.
”Kärlekspizzan” av Johan Rundgren. Första delen om Movits Lind, andra heter ”Knockad Romeo”. Båda är toppen!
”The chronology of water” av Lidia Yuknavitch. Ja! Åh! Tänker på henne varje gång jag simmar, minst, och det är en gång i veckan, minst. Lyssna på Lit up-podden också.

3 kommentarer
05/11 2015
10:25

Igår fick jag hämta ”Kriget har inget kvinnligt ansikte” på bibblan. Verkligen rekordkort köande på Nobelpristagare i år. Nu blir utmaningen att lyckas läsa så mycket som möjligt på tvåveckorslånet.

Ni andra som också reserverade på bibblan, hur ligger ni till?

7 kommentarer
04/11 2015
13:58

IMG_1880Det här var två böcker jag läste under förra veckan, och jag blev så glad för båda var himla bra! Svensk barn & ungdom fortsätter leverera, den känslan.

Nu är de ihopklumpade på samma bild och det är mest på grund av lathet, men ett par saker har de faktiskt gemensamt – sommar, övernaturligt och relationer.
I ”Det som hände i källaren” kommer Ella (från ”Flickan på tavlan” och ”Ibland blir skogen vred”) tillbaka från tråkigt sommarlov på torpet, och i stan ser hon verkligen fram emot att träffa sina bästisar igen. Men när hon ringer dem beter de sig så konstigt och avståndstagande. Den känslan förstärks väldigt mycket när skolan börjar dagen efter. Kompisarna droppar henne bara. De har hittat nya personer att vara med, till exempel den elaka bimbon i nian som de väl inte gillar? Well, nu gör de det. Mycket.
Ella har också sett fram emot att börja sjuan, men på grund av det här blir även det så fel. Skitbra om gruppdynamik och skiftande vänskapsrelationer, att tappa sin roll i ett gäng och få en ny man inte alls gillar. Det övernaturliga finns också med som ett spår, nämligen anden i flaskan-seanser som Ellas kanske fd kompisar har börjat köra i bimbons källare.
Min favvo Dylan är med också. Och ett viktigt skolbibliotek!
Jag har gillat alla böcker om Ella, men ”Det hände i källaren” är bäst hittills. Löp och köp!

”Skuggsommar” av Mia Öström var helt okänd för mig, men den blev en totalpositiv överraskning. Rakel har fått följa med sin kusin Ellika och hennes mamma till deras hus långt ut i skärgården. Rakels mamma är trött, deprimerad?, och orkar ingenting, så det är därför.
Rakel och Ellika brukade tydligen vara tajta när de var mindre, men nu har de ingenting gemensamt. Ellika verkar hata henne, och Rakel hatar att vara på ön. De umgås ingenting under dagarna. Rakel är själv nere vid stranden. Där finns också tvillingarna Lisen och Majken. I slitna gamla baddräkter. Som säger att de bor på en annan ö där ute, och viftar diffust med handen. Och de som bara kommer ur tomma intet på morgnarna? Men de vill vara med Rakel och hon får olika uppdrag för att få komma med i deras hoppklubb, de som kan dyka från det gamla hopptornet.
När Ellika upptäcker dem blir hon skitstörd för det är ju deras privata strand, ingen annan får vara där. Hopptornet är också hennes familj, så … dra!

En jättejättefin bok. Stilen är poetisk och skarp, och hela familjedynamiken mellan Ellika och hennes föräldrar plus Rakel visas med exakta små fantastiska detaljer, som nålstick. Det blir också allt mer spännande med dyktvillingarna, speciellt när Ellika bestämmer sig för att ta reda på var de kommer ifrån egentligen.

”Skuggsommar” kategoriseras som 13+ av förlaget, och det är det enda jag funderar över. Jag vet inte exakt hur gamla Ellika och Rakel är, men tippar på 12 kanske? Fast stilen och tonen är mer vuxen, så jag hoppas verkligen att den hittas av läsare som är MINST 12. Gärna äldre. Funderingen alltså för att man kanske tror det är en 9-12-bok pga karaktärernas ålder, och det är det ju inte. Det är en sån bok som vi älskar på den här sajten, en allålders. Löp och köp nummer 2!

1 kommentar
02/11 2015
10:48

9789163874215Har ni haft ett läslov? Det har jag! Ska berätta mer sen om allt bra, men jag börjar med den senaste boken. Jag var på en bibbla igår, och då insåg jag att ”Lilla ångestboken” av Linda Skugge, den har jag ju missat?! Big mistake. Jag som har läst allt av henne, trodde jag. Det åtgärdades direkt med ett lån.

”Lilla ångestboken” är en guide eller manual till pubbeungar om hur de ska få ett bättre liv. Linda Skugge berättar om sina misstag och hur hon nu som vuxen fattar att hon borde ha gjort istället vad gäller vänner, killar, kärlek, skolan, familjen, identitet, livet, karriären. Allt på typisk Linda Skugge-prosa, som jag älskar. En del människor besitter verkligen förmågan att skriva om vad tusan som helst och allt är intressant. I det här fallet håller jag dessutom med om en massa råd. Gud, vad bra man skulle vara som tonåring om man fick göra om det, eller hur? Jag är jättejätteglad att jag är vuxen, men jag känner verkligen igen andan som går igenom Skugges bok om att man la så fruktansvärt mycket energi och oro på totalt fel saker. Och att det var så mycket man borde ha gjort istället, man hindrade sig själv helt i onödan pga felaktiga inställningar eller uppfattningar. Så, ja, det är ångest att läsa den. För mig delvis lite härlig ångest eftersom jag ju är ute på andra sidan, men det hade varit fint att få läsa det här mitt under den fasen i livet också.

Kommentera