Bokhora.se

22/06 2016
11:28

Favoritberättelser (tillsammans med tex roadtrips, sommarhus, internatskola): ung människa kommer till New York med en stor dröm om att lyckas men med ungefär 100 spänn på fickan och noll kontakter.
Hej ”Sweetbitter” av Stephanie Danler!

Huvudpersonen är Tess, året är 2006, hon är 22, har vaga planer vad hon ska göra i New York, men har fått tag i ett rum i Williamsburg (som just har börjat bli hippt), och strax därefter blir hon anställd som servitris på en finare restaurang vid Union Square. Fast inte riktigt som servitris-servitris då, hon börjar längst ner i rangordningen. Den som dukar av, fixar alla espressos, fyller på baren, fyller på gästernas vattenglas. Den som knappt har ett namn, bara kallas ”new girl” av alla de andra och får springa hela arbetspasset.
GUD så slitigt yrke. GUD vad jag är glad att jag inte är fattig och desperat i New York. Och samtidigt, GUD vad coolt om jag någon gång fått vara fattig och desperat i NY och äta frukosttoast med PB i mitt delade kök i Williamsburg.

Historien om den här boken är förresten också spännande och avundsvärd. Stephanie Danler jobbade som servitris på en finare restaurang i NY, en förläggare kom dit för att äta lunch (han var en stammis) och hon berättade att hon skrivit en bok. Han svarade artigt att hon kunde be agenten skicka in den, men till hans förvåning blev han hoookad på första sidan då han började läsa. Hips vips var det budrunda, och strax därefter var Stephanie Danler en före detta servitris som fått ett tvåbokskontrakt och en heeeeel massa pengar. HON LYCKADES I NEW YORK.

5 kommentarer
22/06 2016
11:07

15/06 2016
12:01

IMG_1944Har läst så himla bra, men så himla olika böcker senaste veckan.

Mhairi McFarlanes ”Who’s that girl?” är en fantastisk feelgood. Ja, fantastisk! Hon blir bättre för varje bok, och den här var så underbar om Edie Thompson. På grund av ett privat felsteg som spiller över i yrkeslivet måste hon lämna sin älskade tillvaro i London under några månader. Hon får istället ett uppdrag att spökskriva en jättekänd, jättesnygg manlig skådis biografi när han är på location i bådas hemstad Nottingham.
Jaja, redan där anar man ju, men skit i det, för ÄNDÅ, och HUR skrattigt och fnissigt och superfint är det inte under tiden? Jag älskar McFarlane! Tex alla små detaljer med skådisen med sitt vanligtvis stora Hollywood-iga skådisliv som Edie, en helt vanlig person, noterar. Man blir kär i allt och alla; humor, familjemedlemmar, popkulturreferenser, dialog, manliga skådisen, med mera, med mera.

En helt annan sorts bok är Suad Amirys ”Golda sov här”. Ett litterärt reportage om ett par vackra hus som ägdes av palestinska familjer men som fick lämnas i all hast när staten Israel bildades, eller under påföljande krig.
Jag hade inte hört talas om det här fenomenet förut, de palestinska husägarna som går runt med sina gamla husnycklar i fickan i fyrtio år, men efter läsningen känns det ju mer än lovligt dumt av mig. Klart man borde fatta att så fort det blir nya gränser så påverkas de som bodde där förut.
Otroligt intressant att få den här tragiska skärvan av nutidshistoria om Israel/Palestina och dess konsekvenser. Tyvärr kommer den dessutom med en mycket stark känsla av att det här kommer aldrig någonsin lösa sig. Hur tusan ska man kunna nå en kompromiss med allt historiska och känslomässigt bagage?
I samma veva trillade jag över den här Kit-artikeln om att semestra med airbnb på ockuperad mark.

4 kommentarer
13/06 2016
8:28

31/05 2016
10:30

BLADENBRINNER_kvadrat_utan eldkonturDet är 16 dagar kvar på insamlingskampanjen. Vi är nu uppe i magiska 123 350 kr. Tusen tack alla som har donerat!!
Har man inte hunnit göra det än – inga problem! Man kan fortfarande lägga vantarna på följande:
* tygpåse för 250 kr
* biljett till invigningsfesten + tygpåse för 400 kr (det är 37 platser kvar)
* bokpaket där du får tre åldersanpassade b&u-böcker + tygpåse + invigningsfest för 700 kr (det är 5 såna kvar)
* homeparty för 4000 kr. Då kommer jag eller Lisa till din arbetplats eller ditt hem och berättar om böcker / skrivande. Det är 2 homepartyn kvar.

Vi nådde målet för att göra första säsongen med 60 000 kr, och nu strävar vi på för att kunna göra säsong 2. Första avsnittet ska komma i sep/okt. Förra veckan körde vi ett första planeringsmöte om innehåll, och det var både nervöst och skitkul.

PS. Om du är osäker på hur man gör för att skänka pengar, kika på denna pedagogiska film där Lisa förklarar hela processen.

Kommentera
31/05 2016
10:18

speach_450Igårkväll var jag på Alma-utdelningen och den var som vanligt så fin. SÅ. FIN.
Det var musik av Bo Kaspers orkester och Malena Ernman, tal av kulturministern Alice Bah-Kuhnke, och givetvis av pristagaren Meg Rosoff.

Hon fick stående ovationer efter att ha tagit emot priset och gett sitt tal. Jag tror vi var ganska många som blev rörda och alldeles tårögda då för det var SÅ FINT. Man kan läsa det här. Försök sätta er i stämning – ett vackert smyckat Konserthus, en stämning av uppskattning och värme och förväntan, glada sinnen efter bra musik, och så detta.

1 kommentar
18/05 2016
9:39

eligibleJag har väntat sen 29 juli 2015! Nu är den här, jag har läst, och det var länge sen jag blev så exalterad av en roman.

”Eligible” är Curtis Sittenfelds moderna version av Jane Austens ”Stolthet och fördom”. Den klassikern har jag självklart också läst både en och två gånger, men det är framförallt BBC-serien med Colin Firth jag har ett väldigt starkt förhållande till. Oh lord, vad jag har tittat på den! Sex timmar lång varav cirka fyra härliga timmar dans och menande ögonkast. Tyvärr äger jag den i vhs och har inte haft en video på åratal, så nu är det länge sen senaste tittningen. Men det är ändå den som hela tiden rullar i mitt huvud när jag läser ”Eligible”. Jag blir så uppspelt för jag vet ju exakt vad som ska komma och hur Colin Firth ska se ut när han säger det, eller vilken blick han levererar då, men hur, åh hur?!, ska Curtis Sittenfeld lösa det i 2013s Cincinnati? Jo, på ett skitroligt, fyndigt, smart och originaltroget sätt.

Äldsta systern Jane, den evigt goda och välmenande ni vet, har blivit en 40-årig yogainstruktör. Perfekt för hon är ju så mild och mjuk! Dessutom singel, och försöker bli gravid med spermadonator.
Lizzie är 38, och i ett hemligt och komplicerat förhållande för mannen hon är kär i sen flera år är gift och har barn med en annan kvinna. Liz är journalist på en feministisk tidning, ungefär Jane magazine?
Båda syrrorna bor i New York sen länge, men när deras pappa får en hjärtattack störtar de hem till Cincinnati.
Mr och mrs Bennet … Så fruktansvärda och omogna. Eller ska vi säga true to form? Herregud, vad jag stör mig på dem. Mamman är värst. Småsyrrorna kommer inte långt efter. Alla tre är så bortskämda, lata och ouppfostrat elaka. Lydia och Kitty är cross fit-besatta och muskeltonade som bara den eftersom de tränar hela dagarna. Den oattraktiva Mary är instängd på sitt rum för att slutföra sin tredje utbildning, men utan en tanke på att det ska leda till jobb. Under tiden rinner pengarna iväg, huset är i uselt skick, mrs Bennet är tv shop-beroende och mr Bennet får astronomiska sjukhusräkningar för givetvis har de ingen health insurance. Åh, USA av idag! Såklart är de också republikaner. Hatar Obama.

Här gör Chip Bingley entré. En akutläkare som nyligen flyttat till stan och är känd från en säsong av serien Eligible (samma som Bachelor). Han hittade inte kärleken då, men nu kanske?
I sällskap med honom kommer Fitzwilliam Darcy, mycket framgångsrik hjärnkirurg.
Let the games begin!

Det jag alltid älskar hos Curtis Sittenfeld är hennes uppmärksamma öga för detaljer, och hennes förmåga att få in dem så lekande lätt. En snabb replik här, ett överkast i fel färg där, och ett viktigt faktum, en socioekonomisk bakgrund eller en omedveten känsla avslöjas precist utan att någonsin skrikas ut. Mycket, mycket skickligt. Den förmågan kommer väl till pass nu för ”Stolthet och fördom” är ju laddad med klass och klasskillnader i både stort och smått. Sittenfeld mejslar fram den dynamiken på alla plan. Bennet-familjens livsstil som är på fallrepet i kombination med att alla vill förneka det för att upprätthålla sin sociala status och standard. Dynamiken mellan Liz och Darcy. Att vara kvinna, nära fyrtio och ensamstående. Leva i New York versus alla andra städer i USA. Vara den som älskar mest i ett förhållande. Faktorer som utseende, sexuell identitet och hudfärg. Allt tecknas så lätt och ändå så obönhörligt tydligt. Vissa avsnitt eller kapitel gör att jag måste lägga ifrån mig boken och gå en sväng för att de är så… iiiih! Det är verkligen ett genidrag att låta just Curtis Sittenfeld skriva just den här boken!

Som en invändning tycker jag nog att slutet är lite långt och blir aningen puttrigt, men hey… Att det är långt beror ju på att det finns en handlingsmall att följa, och att det är puttrigt? Jamen, gud! Man har chansen med Darcy och Liz? Hur ska man kunna motstå?!
Min absoluta favoritscen är från mitten när Liz och Darcy möts på en löprunda (löpning istället för dans nu), och på Liz initiativ rejsar uppför en backe. Beskrivningen av hur hon flyger fram, hur lätt och stark hennes kropp känns, och att ett jublande skratt vill välla fram på grund av den farten och kraften, och hur de sen står överst i backen och flämtar och tittar på varandra / tittar bort / tittar igen. Damer och herrar, där är den nya vit, blöt skjorta-scenen (som av händelse den bild som finns i länken ovan).

Om man bör läsa ”Stolthet och fördom” först för att riktigt uppskatta ”Eligible”? Förmodligen.
Om jag tänker mig Colin Firth även som nutida Darcy? Gud, ja-a!
Om det funkar? Till 100%. Jag tror Curtis Sittenfeld har tänkt samma.
Om jag älskar ”Eligible”? A hundred times yes.

8 kommentarer
16/05 2016
9:59

BLADENBRINNER_kvadrat_utan eldkonturNU kan man gå in och stötta Bladen brinner-podcasten som kommer att handla om barn&ungdomslitteratur på längden och tvären!
Hur gör man det då? Jo, man klickar på ”stöd”, betalar en summa man valt med sitt kort, och om allt går åt helvete och podden inte blir av får man automatiskt sina pengar tillbaka sen. Man förbinder sig inte till något, eller så.
I utbyte för summan får man till exempel en snygg turkos tygpåse med loggan, komma på releasefesten, eller sitt namn i en av våra kommande böcker. Eller bara vår stora tacksamhet!

Kickstartern håller på i en månad så den 16 juni är den slut, och då hoppas vi att vårt mål att få ihop 60 000 kr är uppfyllt. Och blir det uppfyllt, då kommer första poddavsnittet sen i sep/okt någon gång. Läs mer här! Vi förklarar allt om vad vi vill och varför. SÅ SPÄNNANDE DET HÄR!

UPPDATERING: Första dygnet gick så otroligt bra och vi nådde målet 60000 kr på 13 timmar! Galet!! Nu siktar vi på 100000 kr för säsong två. 30 dagar kvar på kampanjen. TACK ALLA SOM STÖTTAT, PEPPAT, DELAT!

1 kommentar
13/05 2016
13:33

Är det genom att repetera gång efter gång hur viktigt det är att de gör det? Till exempel om tidningarna skriver hundratals såna artiklar och krönikor, drar några Pisa-siffror, och i samma veva passar på att berätta hur mycket just deras publikation värdesätter och värnar om barn&ungdomslitteratur. Sen är det bara att luta sig tillbaka och invänta succén?

Eller väcks kanske ett intresse om man får höra om det faktiska innehållet i böcker? Ifall barn, deras föräldrar och släktingar och lärare, får veta mer om utgivningen och upphovsmännen. Kanske upptäcka någon titel som matchar deras liv, hobbies, planer, förhoppningar eller favoritämnen?

svtopinionJag och Lisa Bjärbo har en debattartikel på Svt Opinion idag där vi pratar om just det här. Hur trötta vi är på att höra ATT barn och ungdomar måste läsa, men hur lite fokus och utrymme som läggs på VAD som finns att läsa. Svensk media älskar att dra larmsiffror när det gäller sjunkande läsförmåga (nu i december tror jag den senaste Pisa-mätningen ska presenteras, gissa hur det blir då?), eller veva debatter om gamla böcker som visar sig ha ett daterat innehåll. Men att lyfta fram nyutkomna böcker och dess upphovsmän i recensioner och reportage? Inte lika poppis. Fast det är ju superviktigt med läsning, det är det!

Det var ur den här frustrationen Bladen brinner-podden föddes, och på måndag är det dags för kickstartern! Alla som vill kan vara med och sponsra och få tygpåsar och annat i utbyte, samt förhoppningsvis! en ny podd att lyssna på i höst.

8 kommentarer
13/05 2016
10:31

Flash! Dramatikern och författaren Sara Stridsberg har valts in i Svenska Akademien. Stol nummer 13 blir hennes i december.
Vi lär höra mycket mer om det här kommande dagarna.

1 kommentar