Bokhora.se

26/10 2016
14:19

transMen guuud, vilken bra fackbok!
”I mitt namn” är bara 192 sidor lång men lyckas ändå inom det korta formatet ha flera självbiografiska texter där olika transpersoner berättar om sina erfarenheter. De flesta av dem är rätt unga, från 14 år och uppåt. Sen finns det flera faktaavsnitt med råd som är riktade till lärare och skolpersonal, avsnitt om transformeringsprocessen, om rättigheter, hälsa, om att vara förälder till en transperson, det finns en ordlista, och tipslista med fler böcker och filmer. Med mera!

”I mitt namn” är rakt av en så himla bra och fullspäckad och känslosam och pedagogisk genomgång av begreppet trans. Den passar för alla som kanske är mitt inne i den processen själv, eller som möter människor som är det. Familjer, skolan, vården, samhället. Läs! Nu!

Kommentera
26/10 2016
13:14

I måndags kom nomineringarna till August-priset. Alltid lika spännande! (Läs: skiiitspännande.)

I år har jag hittills läst en fackbokstitel, ”Fattigfällan”, som jag också försökt pracka på alla jag möter för jag tycker den är så stark och upprörande på alla sätt. Läs, läs, läs!

Inom skönlitteratur för vuxna är min lässtatus så här långt en halv ”Aftonland” av Therese Bohman, och sen igårkväll en hel ”Välkommen till Amerika” av Linda Boström Knausgård. (Har faktiskt inte läst Noréns 3:a, inte ens kommit igenom hela 2:an.)

Med tanke på Bladen brinner-podden trodde jag att jag skulle glänsa inom barn&ung, men men … där prickar jag in ”Tio över ett” av Ann-Helen Laestadius, och ”Djur som ingen sett (utom vi)” av Ulf Stark och med illustrationer av Linda Bondestam.
På grund av podden har jag haft extra mycket samröre med Ulf Stark för vi hade scensamtal med honom både på bokmässan och på en kickstartfest för sponsorer häromveckan. Båda samtalen handlade om den superfina ”Djur som ingen sett”.

Vad har ni läst? Vad är ni sugna på att läsa?

Tidigare i höstas var jag kallad till ett möte med August-prisets utredningsgrupp. Min input handlade givetvis om barn&ung-klassen som jag tycker MÅSTE delas. Helst igår. Jag hade 20 min eller vad det var till mitt förfogande och pläderade allt jag kunde för två barn&ung-priser. Ett för 0-9 år och ett för 9-18 år. Vi får se om det händer något på den fronten så småningom.

3 kommentarer
23/10 2016
14:30

ettlitetlivNu finns Hanya Yanagiharas 732-sidiga tegelsten ”Ett litet liv” på svenska. Jag läste den 2015. Den gjorde stort intryck, men jag var inte helt odelat positiv. Det var iallafall en sån bok som är svår att släppa, och det håller jag med om än, ett år senare.

Efter man har läst är det intressant att lyssna på Lit up-podden med Hanya Yanagihara som gäst.
Hon är också med i kvällens Babel på SVT.

OBS! Det var fel i tv-tablån så Hanya Yanagihara var inte med i söndags, men däremot nu på söndag. Då!

1 kommentar
20/10 2016
16:21

bladenbrinner_kvadrat_utan-eldkonturHej hopp, det är en varannan torsdag idag! Det vill säga, ett nytt avsnitt av Bladen brinner.

I 3:an pratar vi med serieproffset Mats Jonsson (”Mats kamp” bla) om hur man ska läsa bilder, med Maja Hjertzell om att skriva småstad och svåra uppväxter med hemligheter i hennes skitbra bok ”Vad gör man inte”, och så tar vi avstamp i en trojka av höstens ungdomsböcker för att kolla på fenomenet Bästa Killkompisen. Finns han på riktigt? Sandra Beijer ”Allt som blir kvar”, Sara Ohlsson ”Ingen normal står i regnet och sjunger” och Johanna Thydell ”(M)ornitologen” menar det, men jag och Lisa är skeptiska. Tänk om Bästa Killkompisen är en ny Cool girl?

Lyssna på avsnittet här eller på alla vanliga poddställen.

Kommentera
16/10 2016
14:06

16/10 2016
11:52

Jag lyssnade på Nord&Francke-podden, och jag tror det var avsnittet om att hagga runt. De pratade om flera böcker, bland annat Malin Wollins ”Till min dotter”. Är inte den romanen lite onödigt mystisk? Bara det till exempel att ja, det ÄR en roman. När jag såg titeln trodde jag nämligen först det var en krönikesamling, typ best of Malin Wollin på ett visst tema. Fick sen höra att det inte var det, men efter det har halva hösten gått och jag har inte trillat över några reccar på den. Jag glömde bort den tills häromdagen när Nord&Francke diskuterade på ett positivt sätt.

tillmindotter-inb_lowJag är ingen trogen Wollin-läsare, kollar hennes blogg då och då med några månaders mellanrum. Ändå känns det som att jag vet rätt mycket om henne och hennes familj? Kanske frukten av att hon har bloggat länge. Iallafall, ”Till min dotter” klassas som roman men jag läser den som ett mellanting. Ingen regelrätt självbiografi utan allt är förpackat i skönlitteratur. Handlingen fokuserar kring Stellas uppväxt på 90-talet (igenkänningen!) blandat med nutiden när hennes dotter är tolv och ska börja ge sig ut i världen som tjej med allt vad det innebär. Mamman ger tips, råd, får insikter, värderar sig själv kontra sin dotter.

Alla kapitel är korta och drivet skrivna, så det är väldigt lätt att läsa vidare. Nord i Nord&Francke var klart positiv och Linda Skugge hade varit jättepositiv. Jag landar snarare på helt okej. En sån bok som är trevlig att läsa. Jag har i och för sig trettio sidor kvar nu när jag skriver det här, men jag tror inte det inträffar jätteoväntade saker som kommer att förändra min inställning. ”Till min dotter” är bra. Jag blir underhållen, pyttelite utmanad eller bekräftad ibland. Och det är trevligt. Så bara?

Uppdatering: klar, och min inställning höll hela vägen.

1 kommentar
11/10 2016
16:55

bridgetjoneshrPå bio alltså. ”Bridget Jones’s baby”. Den har absolut ingenting med någon bok att göra, och manuset är skrivet med inspiration av karaktärerna i ettan (eller en liknande formulering, jag minns inte).

Mina förväntningar var inte höga, men den var faktiskt helt okej som rom-com och klart bättre än 2:an som ju är skitdålig. Den här 3:an placerar sig närmare första filmen, kan vi kalla den en klassiker nu?, även om den inte når riktigt dit. Men ändå, ingen katastrof. Väldigt förutsägbar handling såklart, men så är det ju i rom-coms.
Kul med några blinkningar till ettan och till Jane Austens ”Stolthet och fördom”. (Man fick tex vet att Arsy Darcys mellannamn är Fitzwilliam.)
Vill man ha lättsamt fniss, mys och rom, och om man tänker på 1:an som en liten filmmilstolpe i sitt liv, då är det här helt rätt.

Kommentera
08/10 2016
9:58

Jag var på jobbresa tor-fre och hade bara en liten väska, så ”Et godt liv” fick stanna hemma för jag hade så lite kvar i den och tyckte ovärt att ta med då eftersom den är inbunden. Tyngden, volymen. Men sen saknade jag den ändå, och inte blev det att jag läste så värst mycket av de tunnare böckerna jag hade med mig istället eller de på iPaden.
Kom hem igårkväll och klippte äntligen den sista snutten då.

etgodtlivJag tycker verkligen så mycket om ”Et godt liv”. Den är stillsam och odramatisk, aldrig några stora åthävor, men ändå så stark.
Simon har varit gift med Katja länge. De är 40+ nu, har en tweenie-son. När Katjas föräldrar dör tar hon hand om en massa skriftlig kvarlåtenskap från dem, men det är Simon som börjar gå igenom det och hittar bla sin svärmor Elses dagböcker. Ett gott liv, vad är det? Invävt i Elses och Siverts historia och komplicerade förhållande och Elses problemfyllda liv, även Simons och Katjas förhållande, och en hel del litterära förlagor som Ted Hughes och Syliva Plath.
Jag vet inte hur jag ska beskriva den här boken riktigt, men temat är detta om att skapa ett liv ensam och ihop, hur lyckan kommer och lyckan går, vad man stannar i, trots allt eller på grund av. Har man haft ett gott liv när det är dags att räkna ihop?

Väldigt fin. Vet redan att den kommer stanna med mig länge. Alla ni som nu läser och gillar Geir Gulliksens Äktenskaps-roman, gå vidare med Jens M Johansson?

(Det här är en av romanerna jag köpte när jag var i Oslo, och vilken tur att jag blev rekommenderad den!)

1 kommentar
06/10 2016
7:08

bladenbrinner_kvadrat_utan-eldkonturHej och hå, idag är det en varannan torsdag (redan! så snabbt två veckor efter bokmässan har gått!) och därmed är andra avsnittet av Bladen brinner ute.
Det heter Inslag av magi och innehåller intervjuer med Cornelia Funke (”Reckless”), Elin Lindell (som har skrivit de fantastiska böckerna om Jördis), och ett titeldroppande i samtal om höstnyheter.
Man kan lyssna här, eller på alla vanliga poddställen.

sajten finns också en lista med fler fina hösttitlar som vi inte hann prata om i podden.

Kommentera
04/10 2016
17:09

Jo, jag såg ju Babel i söndags och där intervjuades Geir Gulliksen som nu är aktuell med ”Berättelse om ett äktenskap”. Den läste jag i somras, och nu håller jag i väldigt sakta mak på med en av romanerna jag köpte i Olso, ”Et godt liv” av Jens M. Johansson. Det som slog mig när jag såg Babel var att i båda romanerna handlar det om en man som jobbar hemma, som författare, och som tar huvudansvar för markservicen, medan frun är den som är ute och gör karriär.
Hmm … hmm …
Kan inte komma med så många fler strålande eller slående likheter än det så länge, förutom att båda fokuserar på förhållandet.

Vad tycker ni om Gulliksen?
Känner mig lite utanför när jag landade i ett ”jodå, bra” och alla andra tokhyllar. (Blev så trött på sexet till exempel. Samma scen om och om igen.) Jag trodde ju också jag skulle tokhylla, men, neeej. Den var bra. Punkt slut.

PS: En så fin scen i ”Et godt liv” är ett minne när mannen går förbi en bar en eftermiddag och helt oväntat ser sin fru sitta därinne med en öl och en bok. Hon läser. Ser helt nöjd ut. Han törs inte gå in och störa, och berättar inte sen att han sett henne. När han tänker tillbaka på det minnet är det ett av hans finaste av henne.

1 kommentar