Bokhora.se

04/12 2016
20:04

I torsdags hoppade jag på pendeln till bibblan i Gnesta för att lyssna på Charlotta von Zweigbergk som pratade om sin bok ”Fattigfällan”.

Har ni läst den?
Sen jag gjorde det har jag inte kunnat sluta tjata om den för jag tänker på den jämt. Med stor ångest.
Blev pga den ångesten en seminarieherre på bibblan. Det vill säga, jag hade ingen fråga utan jag ville bara dela med mig av mina tankar, få lufta min åsikt, uttrycka just min oro. Den känslan har verkligen varit konstant när det gäller just ”Fattigfällan”. Det är en bok man måste prata om. Dra sina värsta exempel. Förfasas tillsammans över systemet. Förenas i en bön om att man inte blir sjuk själv. Och så vidare.
Håller ni inte med?
Som ni fattar är det väldigt välkommet att diskutera i kommentarsfälten. Jag är idel öra (och idel ekonomisk ångest).

Kommentera
01/12 2016
9:20

bladenbrinner_kvadrat_utan-eldkonturAvsnitt 6 är här! Torsdagen är räddad!

Den här gången handlar det om att skriva lättläst som tex Mårten Melin gör, och om det ökande behovet av såna böcker.
Vi träffar också Alex Gino som har skrivit ”George”, en av 2016-böckerna som handlar om trans.
Och så återkommer vi till diskussionen om Bästa Killkompisen som vi hade i avsnitt 3, och den här gången pratar vi med Sara Ohlsson. Hon har skrivit ”Ingen normal står i regnet och sjunger”, och där finns det just en sån killkompis vi inte riktigt trodde på.

Lyssna på alla vanliga poddställen, eller här. Och vill man diskutera innehållet – feel free! Bästa ställena för det är instagram (bladenbrinnerpodcast) eller på vår facebook.

1 kommentar
30/11 2016
19:19

Det här är veckan med författarsamtal i olika former. Först Strömquist och Björk live på Södra teatern, och sen Sandra Beijer och Tone Schunnesson i Konversation podcast.

Det samtalet handlar om skrivande, skapande, läsande, sant eller falskt i litteraturen. Mycket bra! Har läst Sandra Beijers båda böcker, och tycker att hennes nya som kom i höstas, ”Allt som blir kvar”, är så himla bra. En av årets bästa ungdoms (unga vuxna). Tone Schunnessons ”Tripprapporter” var jag precis tvungen att lämna tillbaka halvläst till bibblan, så … Men jag gillade starten. Får låna om den när jag har mer tid.

PS. I Bladen brinner avsnitt 3 pratade vi om Killkompisen som är ett fenomen i höstens böcker, och då var ”Allt som blir kvar” en av titlarna vi utgick ifrån.

Kommentera
30/11 2016
16:16

Förra veckan kom först nyheten om att temperaturen i Arktis är 20 grader högre än normalt. PANIK. Dagen efter började alla Black Friday-mejl från affärskedjor strömma in med erbjudanden om hur mycket vi kan hetskonsumera. Plus alla mejl från alla researrangörer man någonsin rest med under åren. Vill jag tillbringa vintern i Karibien, Asien eller på Kanarieöarna? Eller kanske på all of the above? Boka nu! Mer PANIK.
I det ångestläget var det så otroligt stärkande att gå till Södra teatern på söndagskvällen och höra Liv Strömquist och Nina Björk prata om det politiska läget utifrån det aktuella – tex just klimathotet – och sina nya böcker.

Jag har läst Liv Strömquists ”Uppgång och fall”, och älskade den. Nina Björks bok ”Drömmen om det röda” har jag inte tagit itu med än, men jag ska. (Katt eller alptopp-diskussionen!) Oavsett det, tyckte samtalet var skitbra och gillade den skarpa blandningen av ämnen som svängde från ekonomiska system, vänsterns svårigheter till hur man är i en relation (katt eller alptopp!). Och framförallt var det så skönt att just den helgen sitta i en salong full av människor som tyckte samma. Antar jag. Det kändes så. Vi såg alla hyfsat lika ut (som typiska kulturarbetare och vänstermänniskor alltså). Jag träffade på flera jag kände i publiken. Osv. Gud, vad jag behövde det då.

På väg in till Mosebacke hade jag läst Patrik Lundbergs krönika om Black Friday-rean och känt mig uppläxad som exakt den förfasade medelklassmänniska jag är. Och jag ser hans poäng, det gör jag. Men. Ändå. Jag vill ändå att vi allihop ska börja tänka på konsumtionen och hur mycket vi egentligen behöver. Jag vill det. Faktiskt.

2 kommentarer
26/11 2016
13:25

Nästan varje gång jag gör författarbesök i skolor brukar jag få frågan hur mycket pengar jag tjänar (åtminstone på högstadiet), och då brukar jag berätta om biblioteksersättningen. 87 öre / utlån eller vad det är den ligger på nu. Det brukar gå cirka tre sekunder innan någon elev utbrister ”du kan ju låna dina egna böcker!”.
Senaste veckorna har det rullats upp en härva om ett familjeföretag i Skåne som har tänkt på just den finansieringsmodellen för sina e-böcker. Nu är de polisanmälda för bedrägeri.

4 kommentarer
26/11 2016
13:06

Maria Semple, alltså hon som har skrivit ”Var blev du av, Bernadette?” och ”This one is mine”, hon har en ny roman ute nu, ”Today will be different”. Jag har läst det ena berömmet efter det andra om den av olika författare jag gillar (bla från Curtis Sittenfeld), så mina förväntningar var höga när jag väl fick hämta den på bibblan.
Meeen. Min medel-radda fortsätter. (Neeeej!)

semple”Today will be different” är en på sätt och vis onödigt komplicerat komponerad roman om en kvinna som bestämmer sig för att idag ska hon ta sig samman. Vara snäll mot sitt barn, vänner, sin man, anstränga sig, vara duktig och ta tag i saker. Fast det skiter sig. Det kan jag avslöja utan att spoila så mycket.
Orsakerna till att hon borde skärpa är hela boken. Problem på olika nivåer som kulminerar just denna dag. Och jag vet inte, men det blir en helt okej roman av det, men inget mer. Jag förstår inte vad alla tokhyllar? När jag hade läst klart och fattat hur allt hängde ihop var det inga fanfarer, utan bara just medel. Samt en känsla av much ado for nothing för att hon byggde upp det komplicerat. Hmm. Som att själva konstruktioner var en stor grej, men att det som fanns där i, det var inte lika avancerat? Äh, jag vet inte.
Jakten på en höjdare går vidare.

2 kommentarer
20/11 2016
12:08

Jag har hört så många prisa Ruta Sepetys genom åren, men inte läst något själv. Nu försökte jag med hennes senaste, ”Tårar i havet”, men 129 sidor in tycker jag fortfarande inte att den har gripit tag i mig. Det är fyra huvudpersoner och korta kapitel för varje, och jag tror att det är det som stör mig. Tycker det blir så snuttigt, att det aldrig hinner komma igång förrän det är perspektivbyte.
Ja, jag saknar fortfarande en höjdare alltså…

1 kommentar
19/11 2016
11:38

Det känns som att det var så länge sen jag läste en riktig höjdare? Har ägnat senaste månaden åt medelbra böcker som gjort precis det de ska och så, men som inte fått sinnet att sjunga. Se tex bevismaterial 1 och 2 och 3.

img_1980Senast i raden av dessa helt okej-bra är ”Blodvittring” av Staffan Cederborg och ”Den tusende följaren” av Jenny Milewski.

”Blodvittring” handlar om en gammal dagbok från sommaren 1979 som en författare hittar i en fyr. Den beskriver kusliga händelser och är skriven av en tjej som sitter fast i fyren. Givetvis börjar författaren läsa för att få veta varför och hur det går.

”Den tusende följaren” är väldigt nutida då huvudpersonen är en framgångsrik bloggtjej (med ”blogg” menar jag youtube, insta och alla såna sociala medier) som till sin fasa upptäcker att någon har startat en ny youtubekanal och utger sig för att vara henne. Det kanske skulle vara lite smickrande om det inte var för att fejkaren säger fruktansvärda saker och äventyrar hela verksamheten och livet.

Läste båda två snabbt och intresserat, ville komma fram till upplösningen, tyckte det var lagom läskigt och spännande, och allt sånt. Inget att klaga på. Bra underhållning.
Men.
Nu är jag sååå redo för en bok som får mig att tänka nytt och stort och som ruskar om mig. En jag fortsätter tänka på, inte kan sluta prata om. Typ en ”Jellicoe”. Gud, I wish. Och apropå den, Melina Marchetta har faktiskt skrivit en ny! Jag vet inget om den än, har varit så upptagen att jag inte ens hunnit kolla det ordentligt, men det är en vuxen och jag köar på bibblan. Uppföljning kommer, var så säkra.

5 kommentarer
18/11 2016
11:34

bladenbrinner_kvadrat_utan-eldkonturJag hade så fullt upp igår att jag inte hann upplysa er Bokhora-läsare om att det ju var en varannan torsdag = nytt Bladen brinner -avsnitt! Det femte i ordningen.

Den här gången får man höra ett frilansreportage om historiska böcker som tex Camilla Lagerqvist skriver, och en snutt av mitt scensamtal med Meg Rosoff från bokmässan (hela finns här), och så ett samtal om en av årets bästa böcker, nämligen ”En myras liv” av Linn Gottfridsson som tex JoÖ och hennes barn läst.

Man kan lyssna på hela härligheten här eller på alla de vanliga poddställena.
Trevlig fredag!

Kommentera
13/11 2016
13:51

bennyI veckan fick man veta vem som vann Barnradions bokpris, nämligen ”Bennys hemliga rappporter” av Per Lange, Johan Bergström och Henrik Ahnborg.
Jag var snabb på att beställa den från förlaget och nu är den läst. Tänker såhär: om man är ute efter en 9-12-bok med högt tempo och tydlig humor, då är Benny ett bra val.

Han och ett gäng kompisar umgås dygnet runt för det är sommarlov och de har så många fina planer för det. Det ska bli superhärligt. Sen får en i gänget plötsligt reda på att hennes familjs hus är helt fukt- och mögelskadat, och de kan inte bo kvar om de inte bekostar en renovering för en halv miljon. Familjen har inte alls de pengarna, så det måste bli flytt. Om inte kompisarna kan skrapa ihop dem?
Enter en massa tokiga projekt som pensionärsstajling, pizzaleveranser av hundar som förhoppningsvis inte äter upp pizzan själv, trädgårdsfixande, med mera.

Jag har inte lyssnat på något av radioprogrammen, så vet inte än vad barnen sa om den här, men jag har sen gammalt så svårt för den här sortens humor. En farmor som heter Siv-Britt. Såna namn, nä. Eller att allt som kan gå fel, går fel och det på ett jättetokigt sätt. Ännu mer nää.
Min litterära humor drar mer åt den sortens fniss som finns hos Johan Rundberg eller Elin Lindell. Benny kör alltså istället på en massa knasigheter och tydliga gapflabb. Men även om det inte är min grej vet jag ju samtidigt att många efterlyser just roliga böcker, så hej, kolla, här är en.

2 kommentarer