Utmaningar « Bokhora

Bokhora.se

01/01 2018
14:04

IMG_0223

Ibland har jag försökt haka på andras läsutmaningar och ibland har jag lyckats, men oftast inte. Det är roligt med läsutmaningar för det ger en möjlighet att ta sig lite utanför sina vanliga läsområden. Minst fem hyllvärmare, en diktsamling i månaden, 10 böcker på engelska, läs mer klassiker bara för guds skull. Detta är några läsutmaningar jag försökt mig på eftersom de känts ”nyttiga” på ett eller annat sätt. Kanske är det därför jag också misslyckats med dem efter kort tid. Det där nu-MÅSTE-jag-verkligen-plugga-men-oj-jag-måste-visst-städa-ur-det-här-förrådet-först-syndromet kanske.

Så fort något känns nyttigt så ids jag då fan int, på ren norrbottniska. Därför kommer min läsutmaning i år vara MÅNAD I TITELN. Totalt flamsig och meningslös, men samtidigt ändå en chans att hitta några böcker jag verkligen aldrig skulle läst annars. Jag har ingen djupare baktanke än att jag ofta tycker det är roligt när jag råkat läsa en bok som stämt med tidpunkten i mitt eget liv. Julen är ju ett bra typexempel på det.

Jag vill hemskt gärna ha tips. Även om du själv inte tycker det är kul med läsutmaningar och vill vara med för egen del så kanske du vet någon bra bok med en månad i titeln? Kommentera gärna i sånt fall.

Årets första bok har jag redan hemma: Patricia Highsmiths (kanske mest känd för böckerna om den talangfulla Tom Ripley) ”The two faces of January”. Jag fick den av min partner när vi var i London. Vi besökte Amy Winehouse gamla hem, Sylvia Plaths gamla hem och sen köpte Helena den åt mig i en secondhandbutik vars överskott gick till att främja arbete med psykisk ohälsa (butiken var komplett med huskatt och allt!). Jag har sett filmen och börjat på boken en gång men mest har den varit en romantisk souvenir. Nu ska jag alltså läsa den innan månaden är slut och jag har noll uppslag på vad som kommer sen så pliiis help!

 

IMG_0349

IMG_0350

26 kommentarer
23/04 2017
20:20

Firar världsbokdagen med en lista som jag hittade hos Daniel Åberg. Fetat föredras. 

Snabbläsare eller långsamläsare

När jag läser snabbt, måste jag läsa om, så det kan jag inte (men jag är en hejare på att skumläsa när jag inte nöjesläser – blir tokig på långsammare t.ex. kollegor som jag måste dela papper med).

Tegelstenar eller tunnisar

Visst har det att göra med att jag läser så förtvivlat lite ”vuxenlitteratur” just nu, men föredrar alla gånger en välskriven tunnis framför en dito tjockis.

Bibliotek eller bokhandel? 

Alltid bibliotek. 

Ljudbok eller e-bok: 

Det här är ju verkligen som att välja om man gillar apelsin eller banan bäst. Jag är inte så värst förtjust i ljudböcker, men jag läser gärna e-böcker på padda eller platta.

Inbunden eller pocket

Det som är smidigast och det är ju oftast pocket (eller ännu hellre: e-bok!). 

Vampyrer eller spöken

Det kan ju bero på att vampyrer känns så himla 2007? Ge mig ett modernt spöke eller ett riktigt gammalt mossigt, elakt.

En i taget eller slalomläsning?

 Jag läser hundra böcker samtidigt och därmed ingen. Jag måste hålla mig till en. 

Nytt eller gammalt? 

Vad svårt! Jag vill inte välja! Men om jag ska tjata lite så väljer jag nytt för att barnboksköpare ska våga kolla in de nyutgivna böckerna när de köper böcker i present till bebisar och barn. Det finns så mycket bra och så många duktiga nya författare och illustratörer. Jag älskar Astrid, men ”inte bara Astrid” är mitt motto när det gäller bokpresenter (*köpte precis tre kapitelböcker av AL till min son*).  

Bokmärke eller hundöra? 

Men om jag måste och absolut inte har något att stoppa i boken, viker jag. Jag har för dåligt minne. Obs! Jag använder vad som helst som bokmärke till orimlighetens gräns. Möbler kan funka om det krisar (men finnes inte ens möbler: hundöra alltså). 

Snacks eller godis

Till läsning måste det bli godis pga rättså kladdfritt. Orka torka ostbåge-mjäll på e-bok eller pocketsidor. 

Biografier eller memoarer? 

Jag inbillar mig att det blir en slags distans med biografier som jag föredrar. Memoarer tangerar lättare BOATS? (Alltså: jag vet att det finns välskrivna memoarer! Såklart!). 

Skräck eller chicklit? 

Gud, vad det var länge sedan jag läste något riktigt otäckt! Har ni några läskiga novelltips?

Soffan eller sängen
Det är oftast i sängen jag läser nuförtiden. I en minut. Innan jag somnar ifrån läsningen. 

Inne eller ute

Jag älskar att läsa utomhus! Alla bra läsplatser är utomhus. 


Boken
eller filmen? 

Men! Hur ska man kunna välja här? Klart jag hellre läser en bra bok (än ser en bra film, ja). Jag säger dock hellre tv-serien än filmen och så är det med den saken. 


Twitter
eller Facebook? 

Jag är med i ganska bra bokgrupper på Facebook men Twitter bjuder oftare på överraskningar och saker som jag inte visste att jag saknade. 


Goodreads
eller Boktipset? 

Men det är inget jag använder särskilt ofta.  


Kokbok
eller bakbok?

Jag har precis tänkt tanken på att göra mig av med nästan alla mina kokböcker eftersom vi ändå aldrig lagar något ur dem, men jag älskar att bläddra i kokböcker och hitta 1000 recept på rätter (som jag aldrig kommer att laga).  

Te eller kaffe

Beige. 

Nobelpriset eller Augustpriset? 

Säg Alma-vinnaren. Brukar vara spännande bekantskaper. 

8 kommentarer
31/03 2017
19:48

Nu är det slut. Är det verkligen slut?

Nå.

Här kommer ett boktips till en nybliven förälder:

img_4816-2.jpg

”Allt fantastiskt du kan bli” av Emily Winfield Martin. Den är himla rar och fin och handlar ungefär om att vara nyfiken på sitt nya lilla barn.

(Om man gillar författarens illustrationer kan man kolla in hennes Etsy-sida)

Ett citat:

Jag är inte er främsta Astrid-försvarare, men gud vad många bra saker hon sa, till exempel:

Allt stort som skedde i världen, skedde först i någon människas fantasi, och hur morgondagens värld ska se ut beror till stor del på det mått av inbillningskraft som finns hos de där som just nu håller på att lära sig läsa. Därför behöver barnen böcker.

Länk.

Därför älskar jag barnböcker:

Jag gillar att gå in i rum, att iaktta andra, att leka och att fantisera. Därför gillar jag böcker. Jag har hittat många favoriter bland böcker som är avsedda för unga läsare. Jag tycker om böcker med bilder i och många böcker avsedda för unga läsare har ju bilder.

 

3 kommentarer
28/03 2017
21:35

  Det finns ju sjukt många fina böcker. Det här är en bok som är snygg utanpå och inuti. Jag såg den i ett skyltfönster och eftersom affären var stängd fick jag istället för att lägga boken i en kasse och ta med den hem, lägga titeln på minnet och kolla upp den. 

  Kommentera
  26/03 2017
  10:38

  Det är inte så ofta som jag går runt och är stolt över att jag är svensk, men när det kommer till mängden geniala bilderboksförfattare i Sverige: malligaste grodan är undertecknad.

  Jag tycker att systrarna Adbåge är genier. ”Halsen rapar, hjärtat slår” är så sjukt bra och rolig och klurig och sorglig och eftertanke-krävande och så vidare.  Bra present till bebisar! Bebisarna kommer nog inte ha så stor glädje av den på minst två år, men mammorna och papporna! Det första året kan man läsa bilderböcker helt egoistiskt för sitt barn, för sen blir det ett jäkla ivägkrypande och ”nej, den” och – som sagt – ”Knacka på!” hundra gånger på en dag.

  Eva Lindström läser jag helt för min egen skull. Jag tycker att hon är fantastisk. Jag försöker läsa henne för mina elever och de flesta brukar se ut som prydliga frågetecken, så därför är jag extra kär i min nuvarande klass som analyserar bilder, tänker om text och reder ut alla konstigheter i Lindströms böcker.

  Emma Virke, Sara Gimbergsson och Elin Johansson och massor av tjejer framförallt. De som tror att barnböcker bara är Astrid Lindgren och till och med bara Pija Lindenbaum: jag förstår att ni inte läser bilderböcker, för ni fattar ju inte! Ni fattar inte vilken explosion som har inträffat i bilderbokshyllan. Nu finns så himla mycket fint, smart, roligt och allvarligt där. (Jag tror att barn behöver lite hjälp att välja och lite hjälp att utmanas – som med allt).

  Kommentera
  25/03 2017
  10:55

  Det är lika bra att hissa vit flagg och inte kriga mot Anna Clara Tidholm. Bjuder du in ”Knacka på!” i din bostad är det nämligen den mest envisa av gäster. 

  Alla sidor berättas i samma rytm. Rytmen återkommer senare i ”Ut och gå” och ”Varför då” och ”Hitta på” men funkar bäst i ”Knacka på” och möjligen ”Ut och gå”. 

  Så här är den:

  Lilla huset.

  Blåa dörren.

  Ska vi gå

  och hälsa på?

  Sedan knackar vi på dörr efter dörr. Vi matar katten och går på apkalas. Vi räknar nallarna som borstar tänderna och vi kan inte. sluta. läsa.

  Visst finns det utmanare, men det är ändå ingen som kommer i närheten av att vara samma tidlösa favorit. 

  Kommentera
  24/03 2017
  13:50

  Nästa gång jag går på tillställning som kräfva gåva till värd eller värdinna ska jag ge bort Maja Säfströms ”Fantastiska fakta om djur”. Men är inte det en bok för barn, invänder Tråk-Måns. Säger du nej till kunskap? Svarar jag. 

  Jag tycker att det är för få sammanhang för vuxna där jag kan berätta att flamingor kissar på sina ben för att svalka sig eller att tapirer kan använda sin nos som en snorkel.

  Jag läste i en bok att vissa människor helt enkelt tröttnar på prat om tv-program eller vädret snabbare än andra. Låt oss gå in på de mest angelägna ämnena direkt: snorkelnosar. Visst blir man imponerad? 

  Kommentera
  23/03 2017
  19:48

  Det äts sällan med god aptit. Förut var vegofärs med pasta ett säkert kort. Nu? Nu är det säkraste kortet om mat får flyttas mellan skålar, plockas med händer och god aptit var länge sen jag såg.

  Sara Ask har bland annat skrivit två böcker om vegomat tillsammans med Lisa Bjärbo. Hennes ”Första hjälpen vid matbordet” bjuder på viss trösterik igenkänning. Sara är dietist och beskriver situationer som jag känner igen mig i (tex att lunchen vissa dagar är en prinskorv och en (!) makaron). 

  I boken finns tips på hur man kan få måltiderna att bli lite mindre kamp och information om vad barnet behöver få i sig. Jag parallell-serieomvandlarn med Johanna Westmans ”Barnmat”. 

  Kommentera
  22/03 2017
  20:06

  Det finns så himla många bra, nya, svenska bilderboksförfattare. Om ni bara visste!

  Jag vill att ni ska veta det.

  Men nu var rubriken den motsatta, så jag plockar väl upp en utländsk författare då, för det är klart att det finns bra.

  Aaron Becker är spännande. Han skriver böcker utan text och det är häftigt att se hur bilderna berättar historien.

  img_1940

  ”Kartan” och ”Resan” har jag läst. ”Återkomsten” är ganska ny, men Aaron Beckers böcker är tydligen en trilogi och det kretsar kring en krita, som är magisk. Den kan till exempel rita dörrar till andra världar.

  Kommentera
  21/03 2017
  19:57

  Låt mig presentera ”Eric”:

  Jag skulle inte säga att ”Eric” passar bättre för en 49-åring än en 9-åring men det är en fin novell. En utbytesstudent flyttar in i skafferiet. Studenten och värdfamiljen respekterar varandras olikheter och när Eric ger sig av är saknaden stor.

  Rafflande?

  Nej, inte, men rörande. 

  I en internetaffär jag kollade -för att se hur ”Eric” ålderskategoriseras – kostade den bara 29 kronor. 29 kronor!!! 

  Låna eller köp! 

  1 kommentar