Den här måndagen, i vår barnboksvecka, pratar vi med Petrus Dahlin. Han har skrivit flera barn och bilderböcker, tex Ugglor i Bagarmossen, Änglar på Skogskyrkogården, och Toaletten hungrig.
Vilken genre läser du helst?
Romaner och deckare, gärna av Torgny Lindgren, Majgull Axelsson, Dennis Lehane, Douglas Coupland eller Paul Auster.
Vad läser du just nu?
”Färden genom mangroven” av Maryse Condé. Jag läste om den i DN och blev nyfiken.
Vilka böcker tror du att dina barn skulle tipsa om – vad har varit populära titlar hemma hos er?
Man styr barnen genom det man själv köper åt dem.
Men några populära titlar har varit och är ”Sailor och Pekka”, ”Pomelo”, Benny-böckerna, ”Loranga”, ”Stora varförboken”.
Vad har ni föräldrar tänkt på då när ni har valt ut böcker? Hur är en bra barnbok?
Jag köper böcker som jag själv tycker om, de måste vara illustrerade med känsla. Böcker som ”Busiga Bebben” går inte att köpa. Och inte att läsa heller för den delen då mitt estetiska sinne skriker högt. Vad en bra barnbok är, är så olika beroende på vilken ålder barnet är i. Ibland är de realistiska historierna med små vardagsproblem förlösande för barnets sätt att förstå sin omvärld. Ibland är det fantasins vindlande värld som får dem att vilja höra mer. En bra barnbok är förmodligen skriven med känsla, har förståelse för barnens sätt att tänka och på barnens villkor.
Tycker du att ditt läsande har förändrats mycket under åren? Läser du mer/ mindre nu än för 10-15 år sedan? Är det andra typer av böcker eller texter?
Jag läser mer nu trots att jag har mindre tid. Men jag är långt mer selektiv och avslutar inte böcker som jag inte tycker är bra. Jag har blivit bra på att sluta läsa, jag var tidigare fostrad i att läsa ända fram till slutet trots att jag inte tyckte om boken. Nu har jag inte tid med sånt. Jag läser cirka två böcker i månaden, men nu ligger ”Shantaram” och väntar på att bli läst så då blir det en bok på två månader…
Vi brukar fråga författare om deras läsning är annorlunda under en skrivarperiod – hur är det för dig?
Jag läser mindre när jag skriver och det jag läser måste vara böcker som är skrivna ur samma perspektiv som det jag själv skriver, annars tappar jag rytmen och språket.
Har du nån bok som du vill tipsa om därför att den betytt mycket för dig, och i så fall varför?
”Låt tistlarna brinna” av Yasar Kemal för att min morbror läste den högt för mig och min bror när jag var tio år. Högläsning är något av det starkaste man kan uppleva.
Mäns läsning minskar, och det är ju ett problem. Hur tror du att man skulle få läsandet hos pojkar/ män att öka i Sverige?
Mer sex, bilder och fakta :)
Gäller detta recept för alla, från pojkar till män?
Detta gäller mer män, jag tycker mig se en tydlig tendens att män är mer intresserade av fakta, därför funkar mixen storytelling med en faktabas. Som Peter Englunds historiska böcker. När det gäller pojkar har jag ingen aning. Förmodligen ska det vara lite mer äventyr och action men det är en stor nöt att knäcka.
4 kommentarer
Åh, ”Sailor och Pekka” är ju grymmish, inte minst som teater på Teater Tre! Oh god! Min bästa teaterupplevelse i Sthlm so far!
Jag säger bara Lejontofflorna! Var är Lejontofflorna? I love Lejontofflorna! Varför står det inget om Lejontoffeluppföljaren som jag har hört skvallras om från förlaget? Jag vill veta när den kommer, nuuuuu … ! *hoppar ivrigt upp och ner*
Alwilda – I aim to please, så jag ska genast kolla med honom!
Jaaaa, tack!!!