Jessica var på ett inspirerande föredrag om ”Härskarteknik” som Elaine höll häromdagen. Själv läste jag boken istället. Och blev tidvis också inspirerad, tidvis kände jag att det blev lite snusförnumstigt. Det är svårt med balansen i den här typen av böcker!
Enligt Elaine finns det sju olika typer av härskarteknik, jag har stött på dem flera gånger. Antingen har jag själv använt mig utav dem, eller så har jag blivit utsatt för dem. Eftersom jag har arbetat i en mansdominerad värld i många år (managementkonsult, dessutom mycket mot finansbranschen) och dessutom alltid varit såväl kortast som yngst, som blondast och kvinnligast, har det funnits gott om saker för mina med(mot?)spelare att slå ner på:
- Projiceringsmetoden – du tar upp att nåt är fel och vips blev felet ditt
- Komplimangmetoden – någon börjar smickra dig så till den grad att du gör allt för honom/henne
- Stereotypmetoden – du är så duktig att du helt enkelt måste straffas
- Självförvållad härskarteknik – du spelar dina moståndare i händerna genom att förminska dig själv
- Uteslutningsmetoden – det är helt enkelt ingen som hör eller ser dig
- Hierarkimetoden – du eller någon annan nyttjar ett över- eller underläge
- Tidsmetoden – my favourite! ”jag gjorde det här redan innan du var född lilla vän”
Elaine tar i sin bok upp olika situationer och exempel, förklarar hur härskartekniken fungerar i respektive situation och avslutar med att förklara vad som kunde gjorts annorlunda. Både av den som blev utsatt och den som använde sig av härskarteknik. Det är ju inte alltid så att man faktiskt är medveten om och vill, använda sig utav sådana metoder. Det är lätt att slinka i fällan. Handfasta är råden i alla fall, och sådant gillar jag i den här typen av böcker.
Jag lär mig ganska mycket av den här boken trots att tankarna egentligen inte är nya, utan en fortsättning på det arbete den norska feministen Berit Ås utförde när hon lanserade begreppet härskarteknik ”redan innan jag var född” dvs 1976. Av en slump kommer Berit till Stockholm nu och pratar på Ordfronts 8 marsfirande på Kägelbanan. Berit är aktuell tillsammans med Ami Lönnroth i boken ”Förbannad är jag ganska ofta” och det kan väl vara en god idé att temaläsa här. Både Elaines bok och Amis.
Sedan läser jag Maria Abrahamsson i SvD där hon säger ”mest imponeras jag av att Bergqvist rättframt hävdar att både män och kvinnor begagnar sig av hennes sju väl definierade härskartekniker” och då undrar jag ju givetvis hur Maria tänkte här? Är Elaine modig eller vad? Skulle kvinnorna vara en högre stående ras som inte använder sig av så tarvliga små knep? Eller vågar man i samhället idag inte erkänna att kvinnor också kan vara taskiga? Eller vad betyder den där meningen? Vi är ju alla människor och kvinnor är faktiskt ofta precis lika elaka och jävliga som män. Som om inte vi kan söndra och härska.
8 kommentarer
På vilket sätt skiljer sig Bergqvists tankar om härskartekniker mot Ås? Är det att hon menar att även kvinnor använder sig av härskartekniker? På vilket sätt har hon utvecklad Ås tankar, jag tycker de verkar ganska lika.
Jag får väl erkänna att jag inte läst så mycket Berit att jag kan avgöra det, jag tycker också att tankarna är väldigt likartade. Men även om så är fallet, det är alltid bra att sådant här väcks upp till ytan med jämna mellanrum. KAnske är det just det där med kvinnorna, men det tycker jag är så fjantigt att det inte är klokt, klart att kvinnor använder sig av härskartekniker i lika hög grad som män.
Jag tolkade det som att Abrahamsson var glad att ngn äntligen säger att visst används härskartekniker (hata uttrycket!) av både män och kvinnor, inte att det var spec. modigt att säga det. (Men ngn måste väl ändå ha sagt det före Bergqvist!? Eller?)
Att jag sedan blir grinig på Abra. när hon säger att ”Själv var jag på vippen att bli feminist när—” är en annan historia. Vaddå på vippen att bli, fucking BLI! vill jag ju skrika. (Inte en spec. effektiv härskarmetod dårå.)
Ja, fast jag tycker att det där med att både män och kvinnor är taskmörtar, det har väl både hävdats och vetats länge nu? Det har ju trots allt hänt ganska mycket sedan 1976. Jag blev så förvånad av att hitta den meningen hos Maria. Jag imponerades inte alls av det faktumet hos Elaine, tvärtom tycker jag att det pratas mycket om att ”kvinnor också använder sig av traditionellt manliga fulknep” nuförtiden. Om någon fattar vad jag menar.
Jag tycker att det har pratats ganska mycket om att kvinnor använder mer fula tricks än män: ”män går rakt på sak medan kvinnor hugger varandra i ryggen”, typ. Vilket inte är min erfarenhet, måste jag säga.
Feminismens tillkomst innebar inte alltid endast ett krav på jämställdhet mellan män och kvinnor. Många feminister vill helt enkelt vända på situationen. Och då beter de sig precis så som män tycks ha gjort.
Av historiska orsaker har män och kvinnor utvecklat olika karaktärsegenskaper. Kvinnor har personliga egenskaper som är värda att lyfta fram och främja som eftersträvansrvärda. Dessvärre har många feminister ägnat sig åt att förkasta kvinnliga egenskaper och låta hela samhället bli manligt. Horst E. Richter i en bok som heter Från allmakt till vanmakt tar just upp den tanken att slå vakt om kvinliga egenskaper. De innebär en större uppmärksamhet och känsla för detaljer och för omgivningen än vad män besitter.
Självklart använder sig både kvinnor och män sig av ’härskartekniker’.
Det finns en hackkycklingmentalitet i de flesta samhällen, som har följt med oss människor sen jag vet inte när. Otäckt är det och jag hoppas det inte är biologiskt betingat utan något vi kan ta itu med när det åskådligörs.
Därför tycker jag det är bra att sådana här böcker skrivs, får mig att tänka på boken ”Skitsnack”(av vem har jag tyvärr glömt)som handlar om den ofta omedvetna vuxenmobbning vi alla kan göra oss skyldiga till.
Jag reagerade också på M.As ”på vippen”, en kvinna som inte är feminist är blind.
Jag håller med. Det finns inget nytt i boken som man inte redan visste. Det mesta känns som upprepning men hon skriver det på ett sådant sätt så att man betraktar det som ett ”wow” Det brukar vara smarta knep av författare som vill få in stålar…tyvärr. jag tror säkert hennes föreläsningar däremot är mycket bättre.