Hurra! Idag är det löningsmåndag. Det firar vi med att möta en av Sveriges bästa författare inom chicklit-genren, Mats Strandberg. Mats har skrivit böckerna ”Jaktsäsong” och ”Bekantas Bekanta” samt gjort roliga fyll-i-boken ”Du & Jag” tillsammans med Anna Andersson och arbetar nu på ytterligare en roman. Det hurrar vi också för tycker jag. På Mats blogg kan man nämligen (bland mycket annat)följa romanarbetet och det verkar gå som smort. Det är väl ingen idé att börja längta riktigt än, men snart så. Under tiden får vi hålla till godo med ett litet måndagsmöte samt läsa det vi på Bokhora tidigare bloggat om Mats. Det är ganska mycket det.
Hej Mats, vad läser du själv helst? Blir det mycket chick-lit?
Faktiskt inte så mycket, jag har t e x aldrig läst drottningen Marian Keyes som min första bok blev jämförd med. Att mina böcker blev chick-lit är mest för att jag skrev om sånt som intresserar mig, relationer, kärlek, psykologi. Däremot kollar jag gärna på ”chick-littig” tv och är just nu pepp på att se om ”Lipstick Jungle” eller ”Cashmere Mafia” kommer att vinna mig. Och så tror jag att ”Gossip Girl” kommer bli min nya älskling. Annars är ju de första säsongerna av ”Fotbollsfruar” ett riktigt härligt guilty pleasure. Och ”Sex and the City”, såklart. Och ”Grey’s Anatomy”.
Vilka var de tre senaste titlarna du läste?
Jag läste alla tre Åsa Larsson-böckerna i ett svep, vanligtvis är deckare inte min grej men de var ju sjukt bra. Vi räknar dem som en titel, så får jag säga två till: har just läst ”Middlesex” av Jeffrey Eugenides för andra gången (fantastisk) och ”Eat, pray, love” av Elizabeth Gilbert (också riktigt bra). Just nu har jag börjat på Joyce Carol Oates ”Älskad, saknad”. Inte helt fast ännu, men det är såklart ett briljant hantverk.
Just nu skriver du på din nya bok. Är det någon skillnad på vad och hur du läser i intensiva skrivarperioder kontra annars?
Förut vågade jag inte läsa alls under skrivperioder av rädsla för att, om det var en bra bok, antingen få dåligt självförtroende eller börja härmas omedvetet. Nu litar jag mer på mig själv, men det är svårt att fokusera på något annat över huvud taget när man själv är uppe i det egna romanbygget. Så det blir definitivt mindre.
Jag vet att du också är en riktig TV-junkie (det ser vi ju inte minst på ditt svar på den första frågan). Vad föredrar du? En riktigt bra TV-serie eller en riktigt bra bok?
En riktigt bra tv-serie, om jag måste välja. Mest för att en tv-serie kan man dela tillsammans med nån man gillar på ett annat sätt, uppleva den samtidigt.
Har du någon favoritbok som du alltid alltid försöker pracka på vänner och bekantas bekanta?
”Den avklädda bruden” av Anonym har varit en sån, bara för att den är så fantastiskt suverän och helt slarvades bort här i Sverige. Annars var ”Ställd” av Susan Faludi (slutsåld hos förlag, Jo:s anm) en sådan där bok som jag ville att alla skulle läsa så att vi kunde diskutera den sen.
Om du fick ge en bok att läsa till Lilly som är en av huvudpersonerna i ”Bekantas Bekanta”, vilken bok skulle det vara och varför?
”Vanity Fair”, av William Makepeace Thackeray. Jag tror hon skulle känna igen sig i den. Fast jag tror inte Lilly skulle lyssna på mig. Jag är inte tillräckligt känd eller cool. Hahaha.
1 kommentar
skriver: Alltså har man varit på nätet ett tag så minns man ju epostgrupperna. Yahoogroups slutet av 90-talet. Man blev mejlbombad med debatter som fördes på en nivå under vad som funkar på högstadiet.Nätmognadsfaktorn alltså.community moderering kan funka men kräver konsensus kring ramarna. Sannolikt hade Newsmill helt enkelt inte råd med moderatorer. Och omodererat näthat leder till självradikaliseringar. Det handlar säkert också om tekniska ramar för hur fälten ser ut. 2 0