Johanna K efterlyser en extra veckodag: läsdag, att uttalas som ett sammanhängande ord, som måndag eller tisdag. En sympatisk tanke, förstås, men för mig är lördagar läsdagar. En perfekt lördag ser ut så här: jag vaknar vid nio, tar en promenad runt sjön för att motivera allt stillasittande (jo, jag är smyglutheran), äter amerikanska pannkakor med lönnsirap och blåbärssylt tillsammans med starkt, svart perkolatorkaffe och DN:s Boklördag. Resten av dagen går i läsandets tecken. Förra helgen drällde jag runt i mjuk Hello Kitty-morgonrock och sträckläste ”Duma Key” av Stephen King hela helgen. Ett fint exempel på hur läsdagen, då tid finns, kan multipliceras till en liten läsfestival; ett bokkollo i hemmamiljö.
Den här dagen, en lördag läsdag, hann jag inte ens till Boklördag och pannkakor förrän jag fastnade i läsandet. Jag höll på att dammtorka, Martha Stewart i Hello Kitty-morgonrock, när den helt plötsligt bara låg där och lockade i bokhyllan. ”Öde” av Christine Falkenland, en bok jag läste och älskade under några intensiva sjukdagar – jag tror att det var hösten 2004. Sedan dess har det karga bohusländska landskapet och Siris inre demoner återkommit till mig med jämna mellanrum, men jag har under den här tiden varken ägt eller läst om ”Öde”, bara låtit den skvalpa runt i min litterära minnesbank för att då och då leta sig fram från mitt undermedvetna. Visst är det fantastiskt med böcker man knappt behöver läsa om för att uppleva? Det kan räcka med ett visst slags gråljus från min terrass, proverbiala gäss på Drevviken en blåsig, nästan bohusländsk morgon, och vips så är jag tillbaka i ”Öde”.
Tack vare en vänlig själ på senaste bokbytet – var det du, Saga? – står numera ”Öde” i min bokhylla, i gästrummet på nedervåningen där jag samlat alla svenska pocketböcker och med en OCD light-bibliotekaries ihärdighet kategoriserat enligt konstens alla regler. Den liksom ropade på mig alldeles nyss, när jag dammtorkade hyllorna. Plötsligt hade jag släppt trasan, öppnat pärmarna, och så…
”Jag släpper dig inte, med mindre du välsignar mig. Mig slipper du inte.”
En uppmaning till läsaren lika mycket som Helenius och Samuel, männen som Siri krampaktigt håller fast vid trots förnedringen, skammen, smärtan. En inledning man inte glömmer.
När jag tittar ut genom fönstret till mitt arbetsrum andas det grå, upprörda vattnet Bohuslän.
11 kommentarer
Nej, det var någon annan vänlig själ som hade med sig ”Öde”, även om det mycket väl hade kunnat vara jag: jag har köpt Falkenlands böcker på Myrorna och flera gånger varit osäker på vilka jag redan äger men haft tur varje gång (eller otur för bokbytare). Dags för omläsning, kanske.
Och läsdagar is the shit! Jag har läst dåligt, men jag har bokhorat en del ;-)
Vilken ljuvlig beskrivning av läsdagen! För mig kan både lördag och söndag vara läsdagar, beroende på vad som händer i övrigt. Men just det där att promenera, handla (så jag slipper gå ut mer den dagen) och sedan slasa omkring i lata kläder och raggsockar och läsa och dricka te och njuta. Underbart!
vilket sammanträffande, jag håller också på att läsa ”öde”! jag läste ”min skugga” i julas pga tips från dig, och nu är jag hooked. väldigt skönt att läsa korta romaner till skillnad från alla mastodont-romaner à la murakami som det blivit på sistone.
allt snack om Falkenland från din sida, Helena, resulterade just i en bokus-beställning. Är ”öde” en bra inkörsport för Falkenland?
Tigern: Öde är en alldeles utmärkt inkörsport till Falkenland.
”En DoomMetal-version av Eva Dahlgren”. Så beskrev en tidning Christine Falkenland på miten av 90-talet då hon syntes med sina röda läppar överallt i Stockholm, läste svarta dikter på Sigtunagatan och minglade på Bindefeld-festerna.
I ”52 kvinnliga författare” försöker jag teckna hennes porträtt.
Liksom för dig, Helena, är också för mig är också den allvarliga romanen ÖDE en viktig bok. (”Jag är så ensam som jag förtjänar”), men jag älskar också diktsamlingen från 2004, OM HONOM
CF tackar sin son Maximilian för tillkomsten av den.
Barnet har helat henne, säger hon.
”En doom metal-version av Eva Dahlgren” – träffande formulering! Har så svårt att föreställa mig henne där på Bindefeldts fester, mitt i Stockholms litteratur- och innescen. (Jag var för ung på den tiden.) För mig befinner hon sig bortom allt det där: hon är mer västkust än Stockholm, och det kanske hon insett nu? Jag har faktiskt inte läst ”Om honom”; däremot alla romaner och ”4 x dikter”. Lysande, alltihop.
Hur får man tag på ”52 kvinnliga författare”?
BTJ förlag såklart! Gå till bibblan, avd G.097: http://bibliotek.se/session/showholdings?titleId=8066264
Coolness! Visste väl att jag kunde lita på dig! Tack.
[…] skrymslena av det mänskliga psyket. En hel del av det har jag själv skrivit, till exempel här, här, eller […]