Och jag kämpar på med Staffan Ulfstrands ”Darwins idé – Den bästa idé någon någonsin haft och hur den fungerar i dag” som är populär evolutionsteori, men ändå lite väl naturvetenskaplig emellanåt för en humanist. Jag får inte vara trött när jag ska fatta hur livet egentligen började och hur det hela tiden utvecklas. Jag läser lite varje kväll, ett par sidor, jag fascineras över livets uppkomst (det gör jag även när jag undervisar mina elever och jag har lyckats göra dem helt häpnadsväckta också – vi flämtar ”oj” i kör), jag föreläser för mina vänner när vi träffas. Mest intresserade är vi av ornament.
Boken är ett beställningsuppdrag, nästa år är det nämligen 200 år sedan Darwin föddes och 150 år sedan hans ”Om arternas uppkomst” kom ut. Och, jag som har haft möjligheten att lyssna på Ulfstrand, vid ett par tillfällen tycker att just han är vansinnigt väl lämpad att berätta historien för oss. Här berättar han själv om sin bok (och en hel del om Darwin själv). Avslutningsvis kan jag inte låta bli att häpnas över priset. Så mycket bok, så mycket kunskap, för inte ens två hundralappar. Ge den i julklapp till alla ni känner och träffas på en ornamentsafton till trettonhelgen ;-)
3 kommentarer
Tack för påminnelsen, blir galet nyfiken.
Har du läst Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu så är det för sent (phu) av Andreas Malm? Den handlar mest om klimatkatastrofen, men också om hur allt hänger ihop och hur allt startade. En tungan-rätt-i-mun-bok, den också, men vacker och hujja, man vill veta mer. Jag får för mig de spelar lite samma sport, sådär.
Jag har inte läst ut den. Jag tycker att inledningskapitlen om jordens utveckling är sjukt intressanta ur miljöperspektiv, viktigt med helheten och sånt där, men också ganska tunga, alltså det krävs stor koncentration, så jag pausar ibland och just nu är den pausen ganska lång. Jag har inte tänkt på att böckerna vore kalas att parallelläsa, men du har ju helt rätt. Bra komplement till varandra.
Nästa år är det även tjugoårsminnet av studentdemonstrationerna och massakern i Beijing 1989. Då kan man med fördel läsa Ma Jians nya roman Beijing Coma (finns än så länge enbart på engelska), som handlar om en student som får en kula i huvudet och blir sängliggande i mer än tio år. Han kan inte kommunicera, öppna ögonen eller röra sig, så alla tror att han är helt borta. Men i själva verket hör han allt som sker runt om honom. Romanen pendlar mellan nutid – Dai Weis upplevelser i sjuksängen – och dåtiden, det vill säga hans barndom och framförallt demonstrationerna som ledde fram till massakerna. En lång bok, litet för detaljerad kanske, men intressant. Men man ska nog känna sig stark när man läser den, annars blir man väldigt deprimerad…