I onsdags fyllde mina döttrar åtta månader. Jag gissar att de fortfarande är i yngsta laget för att räknas in i barnbokens yngsta målgrupp; i barnboksssammanhang ser man sällan siffran 0 i målgruppskategorin, däremot har jag hittat massvis av litteratur för barn mellan 1 och 3. Kanske är Ann Forslinds böcker om Bäbis, ”för de allra minsta” enligt baksidestexten, bra åttamånaderslitteratur? Nu har ju förvisso Elsa och Agnes redan stiftat bekantskap med såväl Kjell Westö som Maria Lang och Christine Falkenlands poesi, men efter att ha fått anpassa sig efter mammas litterära smak under större delen av det första levnadsåret tycker jag det är hög tid att jag istället anpassar mig efter dem. Här kan vi tala om att befinna sig utanför sin bekvämlighetszon: jag, tegelstenshoran som älskar långa, vindlande meningar, grammatiknazisten som, när jag jobbade på dagis, gjorde Maxböckerna grammatiskt korrekta eftersom jag inte klarade av att säga ”Max klappa vovven”…
”Bäbis rädd” och ”Bäbis nyfiken” togs väl emot av båda: de tittade uppmärksamt på bilderna och verkade ha roligt under läsningen. Mamma
Bokhora svalde sin litterära bulimi och läste texten rakt upp och ner, utan att skjuta till små bisatser och verb – och överlevde. Pappa Bokhora uppskattade att pappan i ”Bäbis rädd” får symbolisera trygghet, vilket givetvis även Mamma Bokhoras feministhjärta gillade. En hit för hela familjen, med andra ord! Ann Forslind har skrivit sex böcker om lilla Bäbis, och det lutar åt att de fyra tidigare böckerna i serien får ligga under julgranen i år. Kul med litteratur som vänder sig till riktigt små barn!
Succé för Bäbisböckerna, alltså, men eftersom detta med barnböcker för de allra, allra minsta fortfarande är något väldigt nytt för mig passar jag på att fråga er som har barn: vilka böcker läste ni för era barn när de var strax under ett år? Elsa och Agnes verkar vara litterära allätare än så länge och gillar både pekböcker med struktur och inbyggda leksaker och ”vanliga böcker” som Bäbisböckerna. Rim och ramsor är också en höjdare. Så kom igen, hjälp mig att hitta hårda klappar som mina små troll kan uppskatta! Jag tror ju stenhårt på att det egentligen aldrig är för tidigt att börja läsa för sina barn, och hoppas att det finns åtminstone några författare och förläggare som håller med.
23 kommentarer
Knacka på av Anna-Clara Tidholm.
Min son som nu är 19 månader älskade Molly-böckerna, framför allt de med flikar att dra i. Kan varmt rekommenderas. Jag äger dessutom alla 10 Max-böckerna och har inget problem med bebissppråket i dem.
Lilla pussboken, Lilla badboken, Lilla vinkboken, Lilla knappboken – samtliga av Kenneth Andersson
Knacka på, Hitta på, Varför då, Nalle hej m.fl av Anna-Clara Tidholm
Bäbis-böckerna
Muu säger kon – Dick Bruna
Tittböcker kallas de böcker som vänder sig till barn mellan 0-1 år. Kolla här: http://blogg.alltombarn.se/carola/2008/05/12/tittbocker/
Jag gick på babybokprat med min dotter när hon var 5-8 månader. Jag har skrivit mer om vad det är på min barnboksblogg http://blogg.alltombarn.se/carola/2008/04/29/babybokprat/
På min blogg hittar du också gott om boktips och recensioner för barn i alla åldrar. Läs exempelvis under kategorin ”pekböcker” där jag även samlat böcker för barn som är under ett år. Kolla även in under föräldrahandböcker.
Jag tycker inte att man behöver stirra sig blind på ålderskategorin för böckerna, ibland funkar det med böcker för äldre också. Jag läste en Pingu-bok för dottern när hon var runt året, det fanns en hel del ljudeffekter i texten som hon gillade skarpt och lärde sig att fylla i efter hand. Förutom det som är sagt kan jag tillägga Totte-böckerna.
För övrigt har jag också svårt med bebisspråket i Max-böckerna. Har lite svårt att se poängen med att ”lära” barnen ett konstruerat bebisspråk, det fixar de så bra själva utifrån det de hör. En hund är en hund, om inte barnet själv hittar på något annat…
Kul! Jag undrade just vilka böcker jag ska önska min dotter (4 mån) i julklapp. Vi bor utomlands så svenska barnböcker kommer bara kunna inhandlas några gånger om året. Jätteskoj med lite tipps på böcker som man inte känner till sen innan.
Jag håller med Henrik om att ålderskategorin inte spelar så stor roll. Om inte annat så tycker de riktigt små om bilderna i böckerna för lite större barn. Man behöver ju inte alltid läsa texten, bara att bläddra lite i böckerna kan ju vara skoj för barnen.
Bu och Bä funkar mycket bättre än urtrista Ann Forslind. Bu och Bä har till skillnad från Forslind en berättelse, som dessutom är enkel att följa i bilderna. Börja med Bu och Bä i skogen, och Bu och Bä får besök. Alla är bra. Läste för min son från 8 månader, och det funkade mycket bra. Fortsätt sedan med Lena Landströms flodhästböcker och Olof Landströms Nisse-böcker. Alla verkligen bra.
Jag har också alltid läst ganska avancerade böcker för min dotter, nu 13 månader. Det är bara att prova sig fram och se vad som funkar, det går inte riktigt att förutsäga alla gånger… för oss har några favoriter varit:
Lalo trummar av Eva Susso
Vem-böckerna av Stina Wirsén
Apan fin, Knacka på! mfl av Anna-Clara Tidholm
Klappa djuren av Xavier Deneux
Vi gillar också Bäbis-böckerna, Bäbis lessen är nog allra sötast!
Båda våra pojkar har älskat Anna-Clara Tidholms böcker ”Knacka på”, ”Hitta på” och ”Ut och gå”. Bra rim, kul upplägg, lagom knasiga. Just ”Knacka på” har bokstavligen lästs hundratals gånger i vårt hem.
Stina Wirséns ”Vem”-böcker är också riktiga favoriter, men kanske inte som de allra första böckerna.
Jag har knappt läst någon av böckerna. Vad jag vet.
Jag vill rekommendera böcker som inte är riktiga berättelser som förstaböcker. Snarare riktigt klassiska pekböcker. Om man nu börjar tidigt vill säga. Jag stormälskar både Bu och Bä och Stina Wirséns vemböcker. Och visst kan man läsa dem, fast behållningen blir ju större lite senare, när barnen är något äldre och förstår handlingen lite mer. Jag tycker istället att man ska satsa på böcker med tydliga bilder där barnen kan känna igen saker från sin omgivning. Framför allt djur vars läten man kan börja härma är superbra, tycker jag. Det var så vår dotter började prata. Det är nog lättare att härma en liten katt än att säga ett riktigt ord. Annars håller jag också på Tidholms Knacka på m. fl. i den serien.
Jag glömde ju mina favoriter! Har du sett kartongböckerna som Catarina Kruusval har gjort illustrationer till och som är kända barnsånger i bokform? Det finns till exempel Björnen sover, Bä bä vita lamm och Ekorr’n satt i granen. Mycket bra sätt, enligt min erfarenhet, att fånga uppmärksamheten på, när man sjunger istället för läser. När björnen kommer ut ur sitt bo är det mycket spännande :).
Ja! Vi har Bä bä vita lamm och I ett hus vid skogens slut och sjunger med i böckerna flera gånger i veckan. Jättefin bokserie!
Tack för alla fina tips, allihop! Ska definitivt kolla upp Bu och Bä och Knacka på.
Nalle av Janus Hertz, en riktig gammal goding. Fast kanske om några månader.
Rolig att dramatisera innan boken tas fram. Alltså fram med en nalle och byxor osv.
Lisen kan inte sova, också en klassiker, som passar bra att både läsa och leka med barnens alla gosedjur
”knacka på” som nämnts ovan började jag läsa när stora var tre månader o den hänger med bland favoriterna över tre år senare
”pussboken” gillade hon när hon blev lite större. men på det hela taget får man pröva sig fram – jag läste om Petter o hans getter rätt tidigt.
Det har kommit ut en del fina pyttemåbarnsböcker sedan jag skrev ”Barn- och ungdomsböcker genom tiderna”(ny utg. 2007).
Men de som fortfarande verkligen gillas av små pytten är
Greta och MogenJanus Hertz: Nalle
Mats Letén: Kaj, dumma Kaj (med flera) – från 2 år
I och L Sandberg: Lilla Anna – kom och hjälp (med flera) – från 2 år
Gunilla Woldes böcker om Totte och Emma
Eva Eriksson/Barbro Lindgrens Max-böcker
Anna-ClaraTidholm: Knacka på förstås men också t ex Mera Mat (som är rolig att rappa för barnen!) eller Lite sjuk
samt böckerna om Ture
L o O Landströms Bu och Bä-böcker
Eva Lindström Limpan är sugen
och (om föräldrarna gillar dem)
Kenneth Andersson Är du hungrig Yoho?
Lene Fauerby/Mette Kristine Bak Mette ska sova (från 2 år
Stina Wirséns småbarnsböcker samt
(från 3-årsåldern) Anna Högundsoch Gunnar Lundkvista ljuvliga böcker om Igelkotten och Mullvaden
och – som flera här skriver –
Sångböcker!!!!
Wirséns Vem-böcker är underbara för både barn och föräldrar. Miffy-böckerna är lite tråkiga för vyxna men fina och sonen har gillat dem.
Utöver Wirsén (älskar dem!!! Vem bestämmer? kommer nog att komma väl till pass så småningom…) och Tidholm (underbara!!!) och Bu och Bä (våra bästa vänner under lång tid) vill jag tipsa om en relativt ny bok för de yngsta: Linda Fridhs Tripp Trapp – vem är det? En söt bok om hur det låter när olika familjemedlemmar kommer gående.
Lena Andersson har gjort några fina pekböcker helt utan text, men med tydlig handling. Kanin-bad och kaninpaket är två av titlarna vi har läst hemma. Jag gillar verkligen att jag inte behöver haka upp mig på stolpig text som i Max-böckerna, men att det ändå finns en handling så att man kan brodera ut det till en riktig berättelse om man vill. Rekommeneras varmt!
Jag instämmer med flera av de andra kommentarerna: Stina Wirséns Vem-böcker, de är alldeles underbart bra! Jag har själv ett barn på snart 9 mån, som vi även läser Pija Lindenbaums böcker för. De klassas säkert inte som böcker för de allra minsta, men uppskattas helt klart ändå. Inte minst för att vi tycker de är så roliga att läsa, vilket verkar göra det mkt roligare att lyssna..
Vår son älskade allt av Anna-Clara Tidholm, speciellt ”Hela natten” och även ”Apan fin”, som vi kunde läsa efter varandra. På så vis får ”Hela natten” berätta om vad som händer när Apan sover. Det var säkert på tok för sofistikerat för honom att greppa då egentligen, men vem bryr sig.
Jag måste instämma om Vem-böckerna av Stina Wirsén. och Lalo-boken som någon tipsade om här tidigare, men även föregångaren ”Binta dansar” av Eva Susso.
Barbro Lindgrens ”Här är det lilla huset”. Små barn gillar ju ofta när man härmar olika djur. Annars är Anna-Clara Tidholm en stor favorit (även Ture-böckerna), liksom Ann Forslind och Stina Wirsén.
Med pyttesmå barn fungerar det ibland väldigt bra med att börja med ett annat medium (något medium som pyttisarna inte lockas att hela tiden rycka i eller bita i) – till exempel ett bildspel eller en mycket kort DVDfilm. Sedan är det mysigt att titta på några bilder i boken, som bildspelet/filmen bygger på, tillsammans.
En av mina favoriter att uppleva på det viset tillsammans med barn mellan 8 månader och 5 år är En Bok För Alla-versionen av ”Astons stenar”.
DVD-filmen först alltså.
För de äldre barnen läser jag sedan hela sagan (och ibland leker vi också sätta-kläder-på-stenar-lekar). För småbarnen visar jag nog bara ett par bilder i boken.
Faktum är att Uzi och Lotta Geffenblads stillsamma lilla DVD-film är så ljuvlig att jag ibland ser på den alldeles själv utan en enda unge i mitt knä.
Det här är ju långt efter jul, men du kanske vill ha fler tips ändå? Mina barn tyckte mycket om böckerna om den Vilda Bebin av Barbro Lindgren, redan före 1 års ålder. Tror att det är den rimmade texten som gör att de passar även för mindre barn. Lilla Syster Kanin har de också gillat, och böckerna om Måns och Linus av Cecilia Thorvall.