Anmärkningsvärt tycker jag att det är att tyska runkmagasinet FHM utser Charlotte Roche till världens osexigaste kvinna efter hennes ”Våtmarker”, som skildrar en ung kvinna som bajsar, onanerar, har mens och hemorrojder. Charlotte Roche har utförligt skildrat något som vi män aldrig skulle ha velat veta. Du har ärligt förtjänat din plats, låter man hälsa.
Låt gå för att jag själv skrev om boken: ”Den är tråkigt skriven och skalar man bort provokationerna är den ingenting alls” och låt gå från att FHM är det mest välbevarade arvet från cro magnon-perioden; utmärkelsen speglar så tydligt att det faktiskt behövs en ”Våtmarker” 2009 för att röra om bland de cementerade könsrollerna. Om inte i Sverige – där de flesta mest verkar sucka åt att Roche tar i så förbannat för att få fram sitt budskap – så åtminstone i Tyskland då.
Ser det här ut som världens osexigaste kvinna?
14 kommentarer
Boken verkar verkligen äcklig men att kalla ett herrmagasin
för ”Runkmagasin” är fördomsfullt och mansfientligt.
Vad onanerar kvinnor till i motsvarande magasin?
Elle?
Jag har inte läst ”Våtmarker” och kommer antagligen inte heller göra det. Vad jag hört så finns det inget som lockar mig till det (inte ens att själv läsa och ta ställning). Men sexigt och osexigt i mina ögon är inte bara det jag ser. En bild på en man eller kvinna kan aldrig vara sexig bara i sig (för mig). Visst, snygg m.m. men just sexighet är så mycket mer för mig. Det är något av det den människan utstrålar av sitt innersta som är udden som blir sexigt. Så för mig med vad jag hört och förknippar med Charlotte Roche så är hon inte sexig.
Hahaha, John, det är ju jättekul att du verkar bli provocerad av beskrivningen av FHM som runkmagasin, var jag man skulle jag bli betydligt mer provocerad av att jag förväntades vara målgrupp för tidningen. Det är väl snarare FHMs stereotypa mansbild som är ’mansfientlig och fördomsfull’, eller?
Har inte läst boken och planerar inte att läsa den esom tom recensioner av boken ger mig kväljningar, men tycker inte att denna bok har ngt med könsroller att göra. Hade inte folk varit lika äcklade om en man hade skrivit och gjort allt som görs med kroppen och dess utsöndringar av alla slag (de av oss som är känsliga för sådant)? Kan inte ta denna bok på allvar överhuvudtaget och absolut inte som ett inslag i könsdebatten.
John: Ja, just Elle är ett bra exempel på världsfrånvänd och kvinnofientlig lektyr. Bra exempel! För övrigt tror jag inte att en man som skrev en liknande bok hade blivit utsedd till världens osexigaste, även om boken varit lika explicit som Roches. Men just det! runkmagasinet Elle, listar ju bara sexigaste männen.
Hmm, och män skulle också bli sexigare utan deras öldrickar-, prutt-, rap- och riva-sig-i-skrevetkultur…
A: ”Hade inte folk varit lika äcklade om en man hade skrivit och gjort allt som görs med kroppen och dess utsöndringar av alla slag (de av oss som är känsliga för sådant)? Kan inte ta denna bok på allvar överhuvudtaget och absolut inte som ett inslag i könsdebatten.”
Mig veterligen har män skrivit såna böcker och inte råkat ut för att i tidningar av diverse slag beskrivas som osexiga. När jag läste inlägget var den första bok som poppade upp i mitt huvud Den Nakna Lunchen. En kultförklarad bok av en hyllad manlig författare inom en genre med hög status och den innehåller rätt mycket ”äckel”.
Inte en bok,men väl ett lysande exempel på fenomenet är Pasolinis Saló, en kontotversiell och i många hänseende en ”äcklig” film. I frågsatt av många, men blev Pasolini för det framröstad som osexig? Dödad – ja visst, men inte bortförklarad för sitt kön skull eller förminskad genom att bli objektifierad/sexifierad.
En utnämning som denna är helt klart ett utslag av den patriarkala härskarstruktur som finns och som världen över förminskar kvinnor och deras handlingar. Kvinnor bör ha lika stor rätt som män att skriva dåliga, stötande, äckliga, fåniga, banala, fräcka, utmanande, arg, grymma böcker utan att bli utsatta för kritik om deras utseende eller sexighetsgrad vilket inte på något sätt har med deras litterära verk att göra.
Vaddå budskap?? Att är man bara tillräckligt ”vågad” blir man uppmärksammad och ”slår igenom” som författare???
För inte är det väl nyskapande litteratur?
Har inte läst boken och kommer inte att göra det.
åh, så trött jag blir. Att slå till mot en kvinnas utseende som argument. Typexempel 1a i studieboken. Plötsligt förstår man Roches behov av att skriva boken. Läst boken, blev inte så chockerad, blev inte heller så imponerad. Men sköter hon bemötandet av detta snyggt, ja, då ska hon ha all heder.
Jag blir så trött och frustrerad av att de klagar på henne som person/kvinna. Varför skulle hon vara osexig bara för att hon skrivit en äcklig bok?
Man blir ju inte ond bara för att man skriver en bok om ondska?
Men det beror förmodligen främst på kvinnosynen som vi fortfarande har i samhället. Kvinnor ska vara så söta, blyga och snälla och direkt när någon gör något som inte stämmer in i den mallen så är hon konstig.
Jag kommer förmodligen läsa boken, bara för att kunna bilda mig en egen uppfattningen om vad det är som är så äckligt ^^
Jag läste lite i ”Våtmarker” direkt efter att jag köpte den, och blev inte särskilt imponerad. Nu har jag lagt den i min ”läsa-när-jag-får-tid-och-inte-har-något-intressantare-alternativ-hög”.
Försvarar inte alls det löjliga tilltaget att rösta fram Roche som världens osexigaste kvinna men jag tror att ni kanske missar en dimension här. Enligt Roche är boken delvis självbiografisk, dvs hon har uppenbarligen själv gjort en del av de äckliga sakerna som beskrivs i boken. Vilka vet förstås bara hon själv. Det kanske var lite därför som den där tyska blaskans läsare röstade fram henne som osexig. För det är väl inte speciellt sexigt att smeta in sig med könssekret eller äta pormaskar? :oS
Viva la roche.
Men, det är väl på sätt och vis positivt att det är något hon gjort (skrivit en bok med osexig information) och inte bara hennes utseende som bedöms. Vad då ”Ser det här ut som en osexig kvinna?”. Man kan väl i allra högsta grad vara osexig fast man är snygg. Har inte läst boken men nog är den osexig? Tycker det kvittar om det är självbiografiskt eller ej, hennes sexighet här handlar väl om hennes produkt, det vill säga hennes bok.
Avslutade Roches bok för någon vecka sedan. Tycker att den var smått fantastisk. Upplever den inte som något ”ramaskri”, men väl som ett inlägg i en viktig debatt – kanske en brandfackla t.o.m? Det är befriande, provocerande läsning.