I Johanna L:s nästan två år gamla recension av Douglas Kennedys ”Förändringens vindar” är jag i farten bland kommentarerna – det här var pre-Bokhora för min del – och försvarar det som JoL stör sig på med Kennedys författarskap, nämligen hans tendens att låta intrigen ta en 180 graders vändning både en, två och fyra gånger. En typisk Douglas Kennedy börjar nämligen i vardagsdetaljer och mänskliga relationer, oftast i akaporrig New Englandmiljö, och slutar i en intrigmässig berg-och-dalbana som torde få självaste Harlan Coben att kika oroligt över axeln. ”Hmm, jag måste erkänna att just alla galna twistar och intrigkidnappningar är lite av charmen med Douglas Kennedy för mig”, skriver Helena anno 2007. 2009 års Helena håller med – med vissa reservationer.
Hans sprillans nya roman ”Leaving the World”, som utkom i Storbritannien förra veckan (i det ursprungliga hemlandet USA tycks intresset vara betydligt svalare), är en klassisk Douglas Kennedy. Vi har en sympatisk men känslomässigt ärrad – och mer än en aning olycksbenägen – hjältinna med rötter på den amerikanska östkusten. Den här gången heter hon Jane och påminner om såväl ”Förändringens vindars” Hannah som ”Ett alldeles särskilt förhållandes” Sally, även om hon är mer insatt i amerikansk litteraturhistoria än de två. Vi har hela spektrat av New Englandporr, från Cambridges bokhandlar och bohochica caféer till Connecticuts Richard Yates-ångestladdade sovstäder, vi har otaliga (oupphörligt intressanta!) utvikningar om litteratur, film och klassisk musik. Sist men inte minst har vi en författare som inte riktigt tycks kunna bestämma sig för vilken slags berättelse han vill förmedla. Är det en relationsdriven roman om sorgearbete? En deckargåta? En insyn i den akademiska världens maktstrukturer? En nagelbitarthriller om en kvinnas flykt från världen? En twistgalen M Night Shyamalanripoff, som förra, rätt misslyckade Kennedyn ”The Woman in the Fifth”? Kennedys svar tycks vara ”varför välja?”. Han vill behålla hela kakan och samtidigt äta den, och lyckas sådär.
Det är stilmässigt schizofrent – ena sekunden vankas det akademiska maktkamper, klassrumsscener och litterära referenser, varpå läsaren ett par sidor därefter finner sig i en Hitchcockinfluerad nagelbitardeckare. Det är lätt att bli förvirrad i Douglas Kennedy-land, åtminstone inledningsvis. Efter en handfull böcker har dock det oförutsägbara blivit förutsägbart, och DET är mitt lilla problem med Douglas Kennedy. Litegrann kan jag känna ”men herregud, Doug, välj en intrigtråd och håll fast vid den!”. I ”Leaving the World” kämpar den stackars huvudpersonen med dysfunktionella, kärlekslösa föräldrar (varav en visar sig vara på flykt från FBI), inleder ett förhållande med sin litteraturprofessor vid Harvard som dör under tragiska omständigheter, varpå Jane lämnar den akademiska världen för ett flashigt finansjobb som på grund av faderns skumma affärer inte blir långvarigt, varpå hon blir gravid med en slackercineast som startar filmbolag med en bindgalen producent och övertalar Jane att investera innan de går under jorden… Vi befinner oss nu halvvägs in i boken och huvudintrigen har ännu inte dykt upp. När så den slutgiltiga vändningen kommer är jag för mätt på intrigkidnappningar och oväntade händelser för att riktigt bry mig. Det blir för mycket.
Med allt detta sagt kommer jag att tokbevaka även nästa Douglas Kennedy… och nästa… och nästa. Trots – eller kanske rentav på grund av? – de galna intrigkidnappningarna och den trolösa genreinställningen lyckas Kennedy hålla mitt intresse uppe så till den grad att det blir andlös sträckläsarfest även denna gång. ”Leaving the World” är ingen ny ”Den gåtfulle fotografen” eller ”Den andra kvinnan”, därtill är den på tok för splittrad, men man kan knappast beskylla Douglas Kennedy för att vara tråkig. På gott och ont är Douglas Kennedys litterära universum en plats jag besöker om och om igen, fastän en del av mig vet att jag borde veta bättre. Det är bara att acceptera: vi är fast med varandra, Doug och jag.
9 kommentarer
Hej, det här har inget att göra med Douglas Kennedy (och kan komma tas bort, antar jag, aj) men jag har en fråga till dig, Helena. Jag har ett Problem som har med läsning att göra och du (och de andra bokhororna och de som läser här) är ju experter…
Jag har just läst klar en ny favoritbok, eller iallafall en bra kandidat, alltså en bok som jag verkligen älskade. Den var helt fantastisk, helt perfekt för mig, och nu vet jag inte vad jag ska läsa efter den. Allt annat skulle ju verka så dåligt i jämförelse, även om jag antagligen skulle älskat det normalt (så jag vill inte läsa ”The Hippopotamus” av Stephen Fry som jag hade tänkt läsa efter den här boken, jag vill ju inte förstöra den för mig själv). Och jag har ockå ingen lust att läsa något som jag bara är halv-interesserad av, det skulle bara kännas som slöseri med läsetid; när man har haft en så stor, lite oväntat Läsupplevelse känner man ju att man inte har tid att förlora och måste upptäcka och läsa alla fantastiska böcker som finns pronto. Dilemma! Jag undrar vad du brukar göra i såna fall?
Hannah, nu blir jag nyfiken på vad det är för bok du läst! :)
När jag läst en bok som jag inser kan komma att spela i favoritboksligan brukar jag se till att rensa gommen med något halvdant innan jag tar mig an böcker som jag känner på mig kan komma att lämna permanenta avtryck. Det går ju emot ”So many books, so little time”-devisen och det kanske kan ses som slöseri med tid att läsa dussinböcker, men i det här fallet tycker jag det är den rätta vägen att gå. Det mesta tenderar ju att blekna i skuggan av Den Där Stora Läsupplevelsen som du verkar ha haft, så då är det bäst att varva med något extremt lättsmält, typ en chicklit eller en deckare av den enklare modellen. Alternativt en helt annan genre så att jämförelser inte går att göra. Jag antar att det var en roman du läste, då kanske det kan vara en smart idé att läsa lite poesi eller facklitteratur medan du smälter läsupplevelsen? På så sätt kringgår du ju både det där med att ödsla tid på halvkassa böcker och att vara orättvis mot potentiellt bra böcker. Hoppas det går bra! Och som sagt, berätta gärna vilken bok det var.
PS: ”The Hippopotamus” är jättebra!
Tack, jag tror att du har rätt! Det blir nog lite poesi då, det var en bra idé. Jag har inte alls lust att läsa en ”bara bra” roman just nu, men samtidigt känns det så tomt utan bok i väskan eller på nattduksbordet.
ps: Det var ”The Sopranos” av Alan Warner. Jag sa inte vilken bok det var förut, för att jag inte riktigt kan säga varför jag tyckte att just den var så speciell. Det händer inte särskilt mycket i den men språket är fantastiskt vackert och alla karaktärer är så intressanta och den är inte alls klyschig fast den handlar om katolska skolflickor (av alla ämnen!). Smak är en konstig grej förresten; jag skulle kunna säga lika många bra saker om många andra böcker (till exempel the hippopotamus är säkert lika bra, det tror jag gärna efter att ha läst the liar), men ibland hittar man en bok som man av någon okänt anledning är extra förtjust i. Det är därför att man läser fiktion, i grunden, tror jag, iallafall är det den där känslan jag söker efter. Synd att det inte kan hända oftare, fast då skulle det inte vara lika bra heller, antar jag…
Har varit sugen på Kennedy, Den gåtfulle fotografen och Den andra kvinnan är alltså bästa tipsen?
Jag tyckte att Den andra kvinnan var en ANINGENS för seg, däremot är Den gåtfulle fotografen en riktig höjdare:)
Jag svalde hela romanen Leaving the world med hull och hår – men när jag skulle skriva en recension i http://www.bibblo.se (hemsida för biblioteken i Norrbotten) så blev det riktigt svårt. Jag känner så mycket för den stackars Jane och hennes kamp för att kunna leva – även innan det absolut värsta hände – så det är svårt att beskriva vad romanen egentligen handlar om. Kanske är det som Helena skriver att den innehåller liiite för mycket för att beskrivas på ett rättvist sätt. Läsvärd var den hur som helst!
Helena: om du fortfarande har Leaving the world satt i undantagstillstånd, fortsätt läs! Om inte annat för de fantastiska insikter i svenska namn Kennedy visar på fram emot slutet. Jag låg och fnissade rätt länge i sängen i går kväll. Sedan uppfylls förvisso spådomen om berg- och dalbanan …men utan den vore det ju ingen riktig Kennedy.
Johanna, jag läste ju ut ”Leaving the World”, det framgår väl av recensionen? :) Och ja, hans kunskap om svenska namn var stor humor, hehe.
My mistake. Och nu är det bara att vänta på nästa då.