Att bli kär i en viss romanmiljö… Några av mina elever gick in på min profil här för ett tag sen och då frågade de lite skräckförtjust vad ”aka-porr” var (herregud, tar det aldrig slut?! såg det ut som att de tänkte).
Jo, förstår ni, sa jag lugnande. Det är böcker som utspelar sig i akademiska miljöer. Universitet, internatskolor, med mera.
Inte alls lika spännande som de tänkt sig…
”Manuskriptet” av Henrik H. Langeland är den mesta aka-porr jag läst på år och dar. Jag är faktiskt redo att flytta in i ”Manuskriptet”: Oslos universitet, en medelålders litteraturprofessor, fin villa på samma gata som Fredrik Skavlan bor, trevliga och spirituella gourmetmiddagar med kulturvänner, däremellan lite undervisning och forskning, några joggingturer, några skidturer, en skärgårdsstuga. Ja, jag tar det! Livet som huvudpersonen Francis Meyer har, det skulle jag utan problem kunna anpassa mig till.
För mig blev det så mycket mumma med all aka-miljö att jag var fast från sidan fem ungefär. Historien handlar om Francis Meyer som blir satt på en tråkig rutinundervisning när han sett fram emot att få en termin ledigt för egen forskning. Han blir lite gladare när han upptäcker en av studenterna, den unga och mycket skarpa och vackra Nadia Reza Lindtner (norsk-iranska). Inte för att Francis någonsin brukar hålla med på studenterna, men som hennes handledare ska han väl kunna trivas? Ungefär samtidigt kommer han av en slump över ett gammalt manuskript av just den författare Nadia ska forska om, och det manuskriptet visar sig mer värdefullt och fyndrikt än vad han kunnat föreställa sig. Det blir alltså en manuskript och litteraturforskningsspänningstråd mitt i allt det andra.
Jag läste en recension på ”Manuskriptet” när den kom tidigare i våras, och då klagades det på att det inte var så mycket spänning. Jooo, tycker jag. För mig räcker det fint. Jag gillar alla turer kring detta gamla manus, och jag tycker det håller farten uppe.
Den mesta behållningen får jag ändå ut av allt övrigt fluff. De autentiska inbjudningarna till olika föreläsningar om grammatik, hur Meyer jobbar för att få dit Umberto Eco att föreläsa, hur han kämpar på med sin kurs och de olika elevtyperna, Nadia, hur han vantrivs på institutionen och all politik där. Och inte minst, diskussionen om hur universitet och forskarvärlden kämpar hårt och krampaktigt för att hela tiden vara ”in touch” med samhället. Det vill säga, inte den här tröga kolossen, utan i framkanten och med i debatten. Meyer både störs och oroas av all hets kring kultur. Hans älskarinna gillar att se konstutställningar främst för att sen kunna gå omkring och deklarera högt hur fantastiska de var. Själv har Meyer slutat läsa nya böcker och lyssna på ny musik. Han återvänder till ett fåtal bra titlar inom varje område istället. Fördjupar sig. Lämnar hetsen därhän. (Vi känner igen de tankarna här på bloggen…)
Jag gillade verkligen ”Manuskriptet”. Jag får tom stor, stor lust att åka till Oslo bara för att gå runt och titta på universitetet och alla andra platser, och som fd Bergen-bo under ett år och itutad att Oslo är fult och platt och totalt onödigt att besöka, så är det ett väldigt bra betyg.
Går man igång på universitetsbibliotek, disputationer, forskningsresor och välplanerade gourmetmiddagar, då är det här en bok att pröva. (Dessutom, inte nog med att Francis bor på samma gata som Fredrik Skavlan, det blir även teve med Fredrik Skavlan då Francis på grund av olika omständigheter hamnar i ett avsnitt av ”Först&Sist”! Även det helt klockrent för mig. Jag satt bänkad varje fredag när han hade sin svenska talkshow. )
13 kommentarer
Boken låter sympatisk och får mig att vilja tipsa om Den tionde sånggudinnan av Carina Burman. Den utspelar sig i början på 1900-talet och man får följa docent Elisabeth och hennes medhjälpare Thea och Choice när de söker material till sin litteratur forskning. Ett ämne som kanske låter lite torrt men beskrivs på ett sätt som gör att man vill läsa mer och mer…../Liv
jag tror också att den är bra, har velat läsa den sen jag såg den första gången..är rätt säker på att den passar mig.
Jag läste den här boken för att du rekommenderat den och jag blev verkligen inte besviken. Vilken underbar bok! Den kvalar in på min topp tre lista hittills i år. Har du några fler boktips i aka-porr gernen? Har verkligen fått mersmak…
Givetvis ”Den hemliga historien” av Donna Tartt om du inte läst den, det är liksom Boken när det gäller aka-porr. Även Carol Goodmans ”De döda språkens sjö” minns jag att jag gillade. Och så min darling ”Prep / I en klass för sig” av Curtis Sittenfeld.
För ungdomar ”Förgiftade äpplens klubb” av Lily Archer.
”Den hemliga historien” var en stor läsupplevelse för mig, gillade den supermycket! ”I en klass för sig” tyckte jag så där om, störde mig lite på huvudpersonens ängslighet och upptagenhet av vad andra skulle tycka om henne.
Jag är också otroligt förtjust i en annan sub-gerne nämligen kloster-porr: böcker som utspelar sig i kloster och klosterskolor. Mina absoluta favoriter är Karen Armstrongs ”Genom den trånga porten. Mina sju år i kloster” och fortsättningen ”Spiraltrappan”. Jag älskar verkligen att läsa om det inrutade livet i klostret och vägen från postulant till novis och sedan när man avlägger de livslånga klosterlöftena. Stränga abbedissor, högläsning av religiös litteratur under måltiderna och vacker sång i klosterkyrkan är mums filibabba för mig! En extra twist är det om huvudpersonen blir behandlad illa och till slut bestämmer sig för att lämna klostret.
Iiiih, jag med, jag ääääälskade Genom den trånga porten! Måste omedelbart kolla upp Spiraltrappan. Har du (eller någon annan) fler klostertips?
Har precis läst slut Manuskriptet och för ovanlighetens skull en bok som lämnar avtryck, som får en att fundera ett bra tag efter att boken tog slut.
Välskriven och underhållande! Läsvärd!
Jag läste din text om akademisk porr i Album, och jag blev glad över några tips i den här genren, för jag gillar verkligen den också. Jag har ett ytterligare tips, som inte stod på din lista: Händelserna vid Kirkston Abbey (org. The Wishing Game) av Patrick Redmond. Väldigt, väldigt bra! (hans andra bok Ögonsten är också bra, men ingen internatskolebok).
Jag tror faktiskt jag läst den. Har definitivt läst ngt av Redmond och nästan 70% säker på att det var just Kirkston Abbey, men det var länge sen.
Såg förresten ett roligt norskt blogginlägg som tangerar akaporr lite:
http://bokmerker.org/?p=3022
Man kan aldrig få för många akaporrtips, så keep em coming!
Var det inte Langeland som skrev den ganska märkliga Wonderboy? Eller har jag blandat ihop honom med någon annan? Den gillade jag inte speciellt mycket, men Manuskriptet låter ju toppen!
Ett annat tips i genren är Francine Prose ’Blue Angel’, kan förstås inte låta bli att kila in Oates också – både ’Beasts’ och framförallt ’Marya – a Life’ kan nog räknas in i genren.
[…] är ändå något med den här boken som gör att jag sträckläser den. Kanske är det, som JoL på Bokhora skriver, aka-porren. För det här kan vara det mest aka-porriga jag har läst på länge. Kanske tom mer […]
Possession av A.S. Byatt är ganska given, men ändå ett tips om nån har missat den…
David Lodge: Thinks, Nice work, Changing places och Small world.