Nya bud i min frågeställning kring den ultimata romanlängden! Om alla författare skrev som Alessandro Baricco skulle inga böcker behöva vara längre än 100 sidor. Nu skulle det i ärlighetens namn bli lite trist om alla började skriva som Baricco, men jag är hemskt glad över att han skriver som han gör. Få kan som han förmedla så mycket med så lite. Hans romaner, sällan särskilt mycket längre än 100 sidor, känns helt färdiga och komplexa trots det lilla formatet. Jag skulle gissa att det har med den språkliga skärpan att göra: varje ord vägt på guldvåg, inget skiljetecken överflödigt.
För rätt många somrar sedan läste jag mig igenom litteraturlistan till den skrivarkurs jag skulle börja till hösten. Det var så jag stiftade bekantskap med Baricco. Sett så här i backspegeln var ”Silke” en av mina starkaste läsupplevelser mellan tjugo och tjugofem, och frågan är om det inte var just det utsökt minimalistiska, poesin i den slimmade volymen, som bidrog. Jag är ju tegelstenshoran hela dagen och bangar inte ens 1000-sidorskolosser om de trollbinder mig hela vägen, men det är något speciellt med att kunna läsa en bok i en enda febrig sittning. Den där koncentrationen som uppbringas då är svår att jämföra med längre, mer utdragna läsupplevelser.
Med ”Utan blod”, utgiven på svenska 2005 (när kommer något nytt?), återupptar jag min slumrande kärleksrelation med Baricco. Det är en alldeles perfekt liten berättelse om våld, hämnd och förlåtelse, mer spännande än många deckare jag läst på sistone. Genom en lucka i golvet ser en liten flicka sin far och bror mördas brutalt av tre män. Platsen för våldsdådet är en ödsligt belägen gård i efterkrigstidens Spanien (jag skulle gissa att kriget som ligger som en mörk skugga över hela berättelsen är det spanska inbördeskriget, även om det aldrig sägs rakt ut). En av de tre mördarna, en ung pojke, upptäcker flickan men skonar hennes liv. Många år senare möts de igen, och fastän den inledande delen är gastkramande gestaltad är det mötet mellan två åldriga människors ickeliv som berör starkast. Det är sorgligt, vackert och djupt rörande utan att för en sekund bli smetigt eller sentimentalt. När romanen klockar in på 98 sidor har jag gråten i halsen och bestämmer mig för att detta ska bli en Bariccosommar. Biblioteket, here I come! (Och jag ska göra efterforskningar angående status på eventuell ny roman!)
10 kommentarer
Det kom en Baricco-roman förra året, ”Den här historien”. Jag har bara skummat lite i den, men den verkar bra.
Nittonhundra är om möjligt ännu bättre än Utan blod. Läs den!
Kajsa: Will do! Var precis på bibblan och lånade Nittonhundra och City. :)
Christian: Jag hade fått för mig att ”Den här historien” var gammal, men det kanske den inte är?
”Den här historien” utkom på italienska med titeln ”Questa storia” år 2005. Om jag inte är felinformerad.Den är lite tjockare än de flesta av Bariccos övriga romaner, typ drygt 250 sidor eller så.
Åh, den låter bra! Ska nog gå och låna den på biblioteket i morgon (:
2007 kom Den här historien på italienska. Utan blod lät spännande… jag älskar Bariccos språk!
Jag tyckte väldigt bra om hans första roman, Vredens slott, kom på svenska -97. Oceanhavet (sv. -99) är inte heller så dum.
THE WHORE OF CLOSINGTOWN
2. Prologo
Beautiful was the whore of Closingtown, beautiful. Black-haired was the whore of Closingtown, black-haired. There were dozens of books in her room, on the second floor of the saloon, and she read them when she was waiting, stories with a beginning and an end, if you ask her she’ll tell you the stories. Young was the whore of Closingtown, young. Holding you between her legs she whispers: my love.
Shatzy said that she cost the same as four beers…
Stycket kommer från City reading Tre stories western. Barrico läser på italienska till musik av Air. Skivan tycker jag är ett ”måste” för älskare av Alessandro Baricco …
Tackar för tipset. :)
Såg och hörde Baricco på bokmässan för några år sedan. Det jag kommer ihåg tydligast var, förutom att han var behaglig att vila ögonen på, var att Silke ska man läsa högt och långsamt för någon annan. Och, jag håller med. Den blir ännu bättre om man läser den precis så!