Man kan ju sitta i timmar och leta nya, intressanta böcker som borde översättas till svenska och ges ut av det förlag som jag arbetar på. Jag skapar långa google docs med böcker som är spännande. Det är synd att jag inte kan skriva någonting om alla bra böcker jag läst (uppblandat med vissa mindre bra), hur jag har legat på sommarfiltar och grinat, fnissat eller bara smakat på formuleringar. Häromdagen hittade jag en författare som jag tyckte verkade jättespännande. Såklart var han världsaberömd och tagen samt död. Vad han hette? Robert Cormier…
Ja, det är tillåtet att binda fast mig vid skampålen nu. Kasta matrester och skrik att jag är obildad! Jag läste aldrig särskilt många ungdomsböcker, när jag var en ungdom. Jag läste Sidney Sheldon och Virgina Andrews. Däremot tänkte jag läsa Cormier nu. Jag beställde hans ”I am the cheese”, som gjorde mig riktigt nyfiken. Och naturligtvis finns den som film också, med en ung Miranda. Bara en sådan sak.
Hursomhelst. Jag får ganska många kommentarer till Starta Bokcirkel-inlägget, vilket får mig att misstänka att många av er är sugna på att bokcirkla. Det är i alla fall jag. Vill du pröva att göra det via nätet (vi försöker göra det på jobbet också, men det har inte riktigt fått spinn än), så är det enda som krävs att du letar upp Cormiers ”I am the cheese” (”Och katten tog en mus” på svenska), läser den och deltar i diskussionen här på Bokhora från och med 29 september. Det beror lite på er hur den utformas och hur många träffar det blir. Sedan ser vi kanske filmen också. Vi får, som sagt, se vad ni tycker.
Välkomna!
8 kommentarer
Oj vad länge sedan jag läste Cormier, men jag tyckte bra om Busskapningen som var den senaste jag läste.
Om du visste hur glad jag blir nu. Omläsning av Cormier, nästan 20 år efter debuten! Jädrar i min låda vilka fina prat det kommer att bli kring lunchbordet! Här kommer ännu ett utropstecken: !
Lotta Olsson skrev varmt om den starka och kusliga ”Busskapningen” i DN häromistens.
Robert Cormier är fenomenalt bra,
I tider som nu, när Sverigedemokraterna verkar få många röster, kan man inte tala sig nog varm för hans ”Utpressaren”.
Stephen King anser att ”Bleknaren” är Cormiers bästa bok.
Liksom Bjarne Reuter!
”Zappa” med fortsättningar ”Förloraren”, ”Vinnaren” hör till höjdpunkterna inom intenationell ungdomslitteratur. Jag skriver om Cormiers och Reuters böcker i ”Författare för dig som är ung” och talar nästan alltid om dem när jag bokpratar för högstadieelever och gymnasister.
Flera finfina Bjarne Reuter-böcker är inte översatta till svenska.
Heja X-Publishing!
Peter Dickinson.. Lynn Reid Banks… Laurie Halse Anderson
Gilian Rubinstein (de böcker hon skrev innan hon blev Lian Hearn).
Många många norska och danska författare.
Även om den bästa danska ungdomsboken redan är översatt.
”Dansa genom sommaren” av den tidigt döde författaren Bo Green Jensen.
Den bibliotekarie som gallrar den boken – det HAR hänt – ska inte möta mig i en mörk gränd……..
Jag har en helt annan fråga. Varför kan man inte klicka sig vidare från förstasidan bakåt? Förut har det alltid funnits en pil längst ner på sidan. Var är den nu?
Om du trycker på ”Allt” längst till höger nedanför bannern så kommer pilen längst ner fram igen. Det brukar funka för mig iaf.
Jag vill slå ett slag för John Marsden och hans ”Breven inifrån”.
Det slutet..
Lovely! :D
Jag har heller aldrig läst ungdomsböcker som ung, och kämpar som bäst med att erövra det området nu. Ser fram emot att cirkla här i höst!
[…] så såg jag på Bokhora för någon vecka sedan ett förslag om att bokcirkla just “Och katten tog en mus”. Nappade, lånade hem boken, men sköt upp läsandet lite. […]