Det här olika-tipset kommer från Åsa Lundholm som driver Myrios novellförlag.
”Maus – En överlevandes historia” av Art Spiegelman
Hör du till dem som inte gärna läser serieböcker? Det är kanske inte heller så att du kastar dig över böcker om Förintelsen? I så fall, lätta lite på motståndet den här gången. Art Speigelmans kultförklarade serieroman ”Maus – En överlevandes historia” kan träffa dig rakt i hjärtat.
Maus är strängt taget två berättelser. Dels handlar ”Maus”om Vladek och Anja Spiegelmans liv. Vi får följa dem från ungdomen i Polen, genom kriget, separationerna och koncentrationslägren, fram till freden och flytten till Sverige och sedermera vidare till USA. I den berättelsen ligger fokus på familjens historia med Förintelsen och överlevnaden som centrala motiv.
Maus andra stora berättelse handlar bokens tillkomst. Den utgår från Art Spiegelmans alterego och handlar om hur Artie, i syfte att göra en seriebok om sin fars liv, får fadern att berätta om sina upplevelser och minnen. Arties berättelse handlar om ett konstnärligt verks tillkomst, men minst lika mycket om den ansträngda relationen mellan far och son. Den berör frågor om skuld och sorg, hur man kan eller inte kan leva vidare efter Auschwitz och hur svårt det är att vara barn till en överlevande.
Även om den berättelsen aldrig kan undfly förintelsen skugga, liksom inga av karaktärerna i boken heller kan, är den ändå allmängiltig och lätt att relatera till.
Bilderna i Maus är raka och osentimentala. Karaktärerna har människokroppar men med djurhuvuden. Judar är porträtterade som möss, nazister som katter. Polacker är grisar och svenskar är renar. Som läsare är man ena stunden i trettiotalets Polen, för att snabbt kastas till ett modernt USA där Vladek, cyklandes på sin träningscykel, berättar om krigets ohyggligheter för sin son.
Boken är inte tecknad och skriven med ungdomar som primär målgrupp, men den fungerar alldeles ypperligt i högstadie- och gymnasieåldern. Min egen 13-åring slukade den i ett enda svep, inklusive det fina efterordet av Astrid Trotzig. Boken ingår i också Kulturrådets skolsatsning ”Alla tiders klassiker”.
Ett tips: I Stockholm på stadsbiblioteket pågår just nu utställningen ”MUS MOUSE MAUS” där nordiska serietecknare tolkar Art Spiegelmans klassiska serieroman. Utställningen flyttar sedan vidare till Stockholm i oktober för att därefter vandra vidare till Malmö i november.