Precis som DN skrev häromdagen, det är väldigt mycket uppmärksamhet kring författarsamarbeten just nu. Speciellt såna där två redan etablerade och framgångsrika författare går ihop, tycker jag. Tänk tex pressmängden om Liza Marklund och James Patterson, och så paret Ahndoril såklart. Mer stillsamt har det varit kring ”Malin och Henrik” som skrivits av Denise Rudberg och Daniel Möllberg, men även det ett varannan-kapitel-skrivande om jag förstått rätt. Bland ungdomsböcker har vi fina ”Nick och Norahs oändliga spellista” som kom för ett par år sen, där Rachel Cohn och David Levithan varvade. Nu har Levithan arbetat på samma sätt med John Green och den väntar jag spänt på att få läsa.
Ja, och så nu purfärska ”I det här trädet” av Katarina Kieri och Per Nilsson!
Varannat kapitel om Vilsepojken, aka Jakob. Varannat om Fågelflickan, aka Siri. Vilsepojken och Fågelflickan är deras respektive hemliga smeknamn på varandra. De är inte vänner, känner inte ens varandra, men de går på samma högstadieskola och Siris pappa bor i Jakobs hyreshus. De skymtar förbi tillräckligt mycket för att orsaka smeknamn.
Båda två är väldigt ensamma. Jakob är ganska nyinflyttad. Siri är bara tyst och ensam och vill helst hålla sig undan alla jobbiga idioter i klassen. Högstadiet i ett nötskal. Den extremt låga graden av acceptans, det extremt stora behovet av att hävda sig och visa sin makt. Allra helst på andras bekostnad.
De flyter runt där i periferin båda två, försöker haka fast i det lilla som är bra. Siri har sin kompis Fatima, Jakob har en tjej i sin klass som brukar sätta sig och fika med honom på rasterna.
Sen går de hem till sina lyckliga familjer och pustar ut… not! Lika jobbigt hemma, av olika anledningar.
När jag läste den var jag helt övertygad om att Katarina Kieri och Per Nilsson skrivit på Ahndoril-sättet, dvs direkt från början gått in huller om buller i varandras stycken. Men det var visst inte så, utan de har kört varannat kapitel. Att jag inte trodde det berodde nog på att stilen känns så stram och enkel, väldigt Kieri, medan Per Nilsson brukar dra iväg mer åt alla håll. För mig var det förra alltså väldigt positivt. Poetiskt, fåordig men precist.
Stort tack också för att det enda synliga spåret av författarna vi får se är en bild av Katarina Kieri på ett biblo (ej uttalat, men man förstår att det är hon). Det räcker så bra med det, jag är glad att inga Nosslins dyker upp och griper in eller börjar filosofera.
Upplägget med varsitt Jakob-kapitel och varsitt Siri gör att man hela tiden vill läsa ett till och ett till bara för att få ihop pusslet av vad som hänt och hur det gått till egentligen. Varför har Jakobs familj flyttat dit, hur ska det gå med Siris pappa. Finurligt och drivet upplagt där svaren matas ut i små, små bitar.
Av de andra karaktärerna stör jag mig som tusan på Jakobs storebrorsa, John, och det är ju helt rätt. Man ska störa sig på honom, så han är väldigt lyckad i all sin jobbighet. Samma med Siris ”kompisar” Ähmagnus och Ähsture, de passagerna är också väldigt bra.
Som helhet, ja, tipptopp! Fin stil, karaktärer och handling. ”I det här trädet” känns som svensk ungdomsbok när den är som bäst. Lyhört, välskrivet, bra gehör, bra problem, lyckat hantverk i hur plotten lagts ihop.
Mitt enda lilla missnöjda suckande är över att den utspelar sig i Norrtälje, men okejdå, man kan ju inte få allt.
19 kommentarer
Norrtälje? Nä minsann! Inte alls! Var fick du det ifrån?
hälsningar
L Snorpenis
Fiket Små smulor som de besöker och som ligger i Norrtälje. Verkar av beskrivningen i boken vara det faktiska fiket. Men kanske bara i min fantasi då.
Så skönt att scrolla ner och mötas av rubriken på det här inlägget. Pulsen ökade lite. Har sett fram emot boken med spänd förväntan i månader.
Det var ju meningen att jag och Per Nilsson (och mina grubblande ungdomsår) skulle vara ett avslutat kapitel i och med best of-boken och mässan i höstas. Men den här boken står förstås på läslistan.
Kanske finns ett fik som heter Små Smulor i Sölvesborg också. Som ser ut precis så där. Kanske.
Undrade bara, vad är det för fel med att boken eventuellt utspelar sig i Norrtälje? Angående orter och ungdomsböcker tycker jag att det är synd att så många ungdomsböcker antingen utspelar sig i Stockholm eller på en påhittad ort. Inte så att man måste basunera ut vilken stad boken utspelar sig i, men de som är bekanta med orten kan gärna få känna igen områden, caféer och liknande. Tycker också att det är jättebra med ungdomsböcker som tydligt utspelar sig i exemelvis Umeå!
Nej, det är inget fel på Norrtälje, bara att det inte är Luleå – som Katarina Kieris böcker ibland utspelat sig i tidigare. Och jag kommer också från Luleå, och vi är verkligen inte bortskämda med bokmiljöer där… Så därför, synd för mig med Norrtälje nu.
Hejsan, jag undrar lite om din barndom, skulle du kunna mejla mig om den ?
Victoria, vem ställer du frågan till? Om du vill komma i kontakt med författarna Katarina Kieri eller Per Nilsson så hittar du dem på http://www.rabensjogren.se.
Hej!!!
Per Nilsson, jag älskar dina böcker och jag beundrar dig.
Har du en mailadress som man kan mejla dig till och ställa några korta frågor.
Tack/ Erik
Erik, som jag sa ovan, det är rabensjogren.se som gäller för att komma i kontakt med författarna.
Hej!!
Johanna jag har varit där inne och jag går in på Per Nilssons presentations sida eller vad man ska kalla det, och där så finns inge majladress. Snälla kan du beskriva hur man sedan gör för att ta kontakt med Per. Jag går in på rabensjogren.se men sedan vet jag inte var jag ska vända mig!!!
Tack snälla / Erik Larsson
Erik, pröva ”kontakta oss” uppe i högra hörnet på startsidan.
Johanna, jag gick in på rabensjogren.se sedan klicka jag på ”kontakta oss”, men då kommer alla som jobbar i företaget. Jag vill endast ha Per Nilssons E-mail. Men ska inte e-mailen finnas på författarnas ”presentationssidor”. För om det är så så står det inge om Per Nilssons e-mail. Snälla kan du hjälpa mig!!!
Tack/ Erik Larsson
Snälla, behöver hjälp!!
Jag vill ta kontakt med Per Nilsson!!
Snälla!!
Tack/ Erik
Men snälla du, ta och mejla förlaget och be dem vb:a ditt mejl till Per Nilsson.
Tck så hemskt mycket för hjälpen, Johanna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hallå. Tänkte göra lite samma sak som ”Erik” skulle göra men inte riktigt. Jag vill se ifall Per Nilsson föreläser eller pratar om sina böcker någonstans där man kan dra förbi och lyssna.
Såg här att man kunde fråga på rabenochsjogren.se. De behöver ju inte VBa det till honom men jag vill gärna veta. Hans kalendarium är tomt…
Men så fort jag mailar till deras info-mail so funkar det inte, jag får ett meddelande att det inte kommer fram…
Kom på att det kanske inte var så bra att skriva det här dock, haha. Men surt om jag inte får reda på nåt. Är 19 nu och har läst hans böcker genom tonåren.
Och jag säger exakt samma sak som till Erik. Vänd er till förlaget med antingen mejl eller snail mail.
http://www.rabensjogren.se/Om-Raben–Sjogren/Vanliga-fragor-och-svar1/Brev-till-forfattare-och-illustratorer/
Om info-mejlen inte funkar, tänk ett steg till? Mejla en person på förlaget. Gärna en på marknads/pr-avdelningen. Vem du ska välja där – upp till dig själv.