Då vi ska flytta till radhus vid årsskiftet går mina kvällar just nu i röjandets tecken. Är man lagd åt det sentimentala/nostalgiska hållet kan utrensningar av garderober och byrålådor vara farligt. En noppig, mjölkfläckad tröja blir k-märkt på grund av de lyckliga omständigheterna kring senaste gången man bar den, ett par skor, hopplöst höga och smala och därför endast använda en gång, får följa med en flytt till eftersom blodblåsorna på fötterna läkte samtidigt som romansen med mannen som sex år senare skulle bli min make spirade. Nostalgin lurar i varje hörn, skolavslutningar, årsdagar, BB-vistelser och magiska utekvällar. Och då har jag inte ens börjat med böckerna än!
Hittade i alla fall något bokrelaterat när jag rensade ut en av mina garderober: en läsdagbok, inköpt 2002. Där har jag, till min stora förtjusning, skrivit in i princip allt jag läste mellan 2002 och 2007. Jag bloggade inte på den tiden, åtminstone inte i någon egentlig, strikt bokbloggarmässig mening; de dagboksinlägg jag skrev på Skunk handlade mest om alt country, Twin Peaks och ölhak i tjugofemkronorsklassen. Alltså trodde jag att jag inte hade någonting dokumenterat kring min läsning före 2007 med undantag för något enstaka Skunkinlägg om vilka böcker jag läste för tillfället. Jag trodde fel, och hjälp vilken rolig läsning jag är! Anteckningarna är inte särskilt detaljerade, sällan mer än författarens och bokens titel och datumet jag läste ut boken, men de uppgifterna räcker för att jag ska flyttas tillbaka till den tid och plats jag läste böckerna ifråga. ”The Washingtonienne” av Jessica Cutler, april 2007: en osedvanligt varm aprildag på mina föräldrars terrass med en smaskig exposé över Washington DC:s politiska och sexuella hierarkier som jag lånat av S. Jag vill minnas att jag läste den i ett sträck, medan kaffet ersattes av vitt vin och koftan, och senare jackan, åkte på. Något mästerverk var det knappast, men som ren och skär eskapism funkade den utmärkt – och det var precis vad jag behövde efter en hektisk jobbperiod och en vinter som jag minns som lång och bister. ”Heart-Shaped Box” av Joe Hill, februari 2007: jag minns hur jag varje lunchrast den veckan promenerade iväg till Bacchi Vapen och åt thaibuffé i ett skumt hörn på övervåningen prick 11.00, allt för att få läsa ifred och slippa bli avbruten av kollegor. ”Silke” av Alessandro Baricco, juli 2003: en solig trådgård vid Kalixälven, jag tror inte att jag lämnade solstolen en enda gång. ”Kvinnorummet” av Marilyn French, januari 2002: grundkurs i genusvetenskap vid Stockholms universitet. Häpnaden över att en bok jag så många gånger skymtat i min mammas bokhylla kunde tala så till mig. Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst. Det är otroligt kul att ha sin läsning dokumenterad, så jag kan verkligen rekommendera att införskaffa en läsdagbok. Jag kom att tänka på August Strindbergs novell ”Ett halvt ark papper” under min läsdagboksläsning – hur några knapphändiga ord, bläck på gulnat papper bara, kan släppa loss så mycket minnen och känslor. Ett helt liv – eller åtminstone stora delar av det – i en samling ark. Fantastiskt.
För ni läsdagbok? Har ni några särskilda läsdagböcker att rekommendera?
21 kommentarer
Har fört läsdagbok sedan sommaren 1998, med varierande ambitioner. Stommen har dock hållit i sig sedan början – titel, författare och vilket datum boken lästes ut. I allmänhet antecknar jag också om det var en ljudbok eller en eller annan typ av serie.
Våldsamt roligt att titta på i efterhand, och en stor hjälp när jag senare gick med i bok.nu och boktipset.se.
Jag har haft lite olika läsdagböcker, både tomma häften som jag själv fyllt eller böcker som haft förutbestämt innehåll, t.ex.den lilla röda läsdagboken som En bok för alla gav ut för några år sedan. Nu använder jag en anteckningsbok kallad booknotes,som har tre avdelningar – en för utlästa böcker, en för böcker man vill läsa och en för böcker man lånat ut. De två första avdelningarna använder jag flitigt, och när jag väl har fyllt den här boken misstänker jag att jag kommer att skapa något liknande i en tom anteckningsbok.
Generellt tycker jag att de tomma anteckningsböckerna är bäst, de förinställda med detaljerade frågor känns sällan exakt rätt, och går man ut för ambitiöst med målsättningen att skriva korta kommentarer till alla böcker är risken stor att man tröttnar i ett tidigt skede. Med en tom anteckningsbok har man frihet att själv bestämma vilka böcker man kommenterar och vilka man bara antecknar titel och datum för.
Jag har fört läsdagbok sen början av 1995, och varit ganska konsekvent med det också. Inspirationen till att börja fick jag när jag fick just en läsdagbok i julklapp. Sen dess har jag fortsatt. Jag gillar de förtryckta läsdagböckerna, även om det kan vara svårt att hitta bra sådana. Just nu använder jag ”Läsdagbok för bokälskare” (http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9173551287). Den är nog tänkt för lite yngre läsare, men är riktigt snygg. Den bästa jag haft var ”Mina egna anteckningar om böcker” från Norstedts förlag. Tyvärr tycks den inte finnas i tryck längre.
Fast jag tror att Mina egna anteckningar om böcker fortfarande finns! Eller, jag fick åtminstone den i julklapp. Den verkar inte gå att hitta på typ adlibris och dylikt, men mina föräldrar hittade den på Akademibokhandeln tror jag att det var. Riktigt bra är den!
Började med läsdagbok i gymnasiet nångång, så från kanske 2003 har jag skrivit ner varje bok jag har läst och det är jag väldigt glad över! Hade En bok för allas röda läsdagbok ett tag, men bäst är ett helt vanligt häfte. För in en hel del detaljer; antal sidor, datum jag läste ut boken och några korta kommentarer, numera även om boken är egen/bibliotekslån/rec.ex.
I senaste ViLäser fanns det en liten intervju med en man som i 40 år antecknat alla böcker han läst – om 30 år kan man intervjua mig ;)
Jag har fört läsdagbok i omgångar under åren. Nu när jag bloggar använder jag bloggen som läsdagbok men eftersom jag är så dålig på att recensera böckerna när jag har läst dom så har det halkat efter.
Dock har jag hemme en Moleskine Passion for Books som jag längtar efter att inviga. Men jag vet inte när det ska bli.
Även jag för en läsdagbok, för tillfället har jag denna: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172212098
Den är lite väl simpel emellanåt, men man får skrivit ned det viktigaste, Titel, författare, Datum och några rader anteckningar… Använder både denna ”fysiska” läsdagbok, och sen använder jag mig av boktipset, vilket för mig är som en virtuell läsdagbok :)
Har faktiskt suttit och funderat om någon av er här på bokhora använder boktipset, och jag kunde bara hitta Jessica som inte längre är aktiv, tyvärr… Jag skulle tycka att det skulle vara riktigt kul om ni eller någon av er skulle vilja bli medlem där, det är så mycket enklare att se vilka böcker man läst, läser och vilket betyg osv… Nog om det :) Läste er bok Album här om dagen, riktigt bra och smårolig. :)
Jag skulle gärna vara med på Boktipset men hinner tyvärr inte! Hinner knappt läsa och blogga som det är, så allt annat är överkurs… Men det är kul att liknande sidor finns, tycker jag, och om jag hade lite mer tid till mitt förfogande skulle jag absolut vara medlem. Lade upp massor av lästa böcker på bokhyllan.com när det begav sig (tidigt 00-tal tror jag, min profil finns nog kvar) och det var otroligt kul att ha allt samlat.
Roligt att du gillade Album!
Åh, vad jag önskar att jag hade börjat skriva i ngn sorts läsdagbok långt, långt tidigare. Det är först i år som jag börjat (och jag är 44…), och jag har varit storläsare i hela mitt liv. Tänk vad kul det hade varit…Försöker nu förklarar för mina barn (13 och 9) hur himla kul de kommer att tycka det är att ha allting sparat, så de kan läsa sedan när de blir vuxna. Det går ju sådär kan jag säga!
Jag letar ständigt efter den perfekta läsdagboken, men har hittills inte hittat den. För en vanlig svensson-läsare som jag, som inte helt sällan snöar in på en enda författare och läser ganska mycket som är ganska likadant (t.ex. den sommaren då jag bara läste Mankell, huvva) är det helt nödvändigt att dagboken är sorterad på efternamn på författaren, så att jag helt enkelt håller ordning på vad jag själv läst.
Jag har haft en egenhändigt hopknåpad bok sedan 2002, men där står bara titel och författare. Inget mer. Resten av minnena sitter i hjärtat.
Jag tror att denna läsadagbok är sorterad efter författarens namn. Jag är inte säker, men vet att den har en alfabetisk sortering iallafall: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=8862933193
Önskar verkligen att jag hade fört läsdagbok, kanske skulle börja med det nu? Det händer ju att jag köper samma böcker som jag redan har och att jag låter bli att köpa böcker för att jag är övertygad att jag har läst dem när jag i själva verket bara har läst om dem. När jag ska beställa böcker måste jag börja med att kolla gamla ordrar för att se att jag åtminstonde inte beställt dem där tidigare… :D
Skriver en helt vanlig dagbok där jag för fortlöpande anteckningar om vad jag läser för tillfället. Ofta blir jag helt tagen av vissa författare (nu senast Faulkner och Ha Jin), och då återkommer jag till deras texter i flera dagboksinlägg efter varandra. Har hittills gått riktigt bra att skriva dagbok som samtidigt fungerar som läsdagbok. (Har skrivit regelbundet i 2-3 år.)
Jag använder en vanlig anteckningsbok och har skrivit författare och titel på alla böcker jag läst sedan september 1990. I efterhand kan jag tycka att det är synd att jag inte skrivit några kommentarer, men det räcker förvånansvärt långt som det är. Ofta kan jag komma ihåg exakt var jag var och med vem bara jag ser bokens titel och ett datum…
Jag har en liten bok där jag skrivit upp varje bok jag läst sedan 1989. Otroligt roligt att bläddra i den trots att det bara står titel, författare och datum jag läste ut boken. Kan inte sluta med denna vana att skriva ner böcker heller. Fast varför skulle jag det egentligen?
Jajamensan! Allt är dokumentrat sedan jag var 15 år 1980. I början var det mest bara ett ord eller två, ibland så uttömmande som ”bra” eller ”trög”. Under de senaste 30 åren har ambitionsnivån höjts en aning, men ibland räcker fortfarande ett ord.
Jag har fört läsdagbok i snart 10 år nu och det är fantastiskt. Jag har räknat ut statistik för de gångna årens läsning varje gång jag har gjort slut på en läsdagbok och det är nästan det bästa om man som jag är en nörd med ett hjärta som bultar hårt för statistik. Snitt på hur många böcker jag läst i veckan, under vilken månad jag läst flest resp. minst böcker, hur många böcker som skrivits av kvinnor/svenskar/etc. Det är som sagt fantastiskt.
Jag använder också en vanlig anteckningsbok där jag skriver ned författare, tittel på boken, antal sidor, mitt terningskast, och sen egna tanker . ( skrev lite om det nu i min blog) Jag använder alltid böckerna från paperblanks då jag tycker de är så snygga :)
Nu har bloggen tagit över, men tidigare hade jag en enkel från en bok för alla.
2005 fick jag en läsdagbok av min mamma och sedan dess har jag fortsatt att skriva. När den första tog slut hittade jag ingen ny som passade mina önskemål så nu skriver jag helt enkelt i en vanlig anteckningsbok. Där skriver jag titel, författare, orginaltitel, utgivningsår, betyg och några rader om handlingen och andra tankar eller kommentarer. Eftersom jag älskar att hålla ordning, kolla statistik och jämföra så är det guld för mig att kunna titta tillbaka på min läsning under fem år. Numera använder jag dessutom boktipset som ett komplement när jag vill läsa vad andra tyckt om böckerna etc.
Jag fick En bok för allas läsdagbok i julklapp för drygt tio år sedan, och har fört läsdagbok sedan dess. Jag tycker också att det är kul att räkna ihop antalet böcker i slutet av året… Man ser väldigt tydligt hur mitt läsande har gått upp och ner över åren. När den tryckta läsdagboken tog slut gick jag över till en fin handinbunden anteckningsbok i lagom format och med blanka sidor. Jag skriver upp titel, författare och datum. Datum är inte så noga – om jag skjuter upp att skriva ner det blir det kanske bara årstid och år. Förut skrev jag någon kommentar om handlingen, men det känns oftast bara besvärligt för mig, så nu skippar jag det för det mesta. Rekommenderas starkt till alla som läser mer än några böcker per år!
Jag har bara ett vanligt block där jag brukar anteckna datum, vilken bok jag läste och av vilken författare :) Brukar även skriva ner några rader om vad boken handlade om och vad jag tyckte om den, och det har jag gjort sedan 2006. Innan det så samlade jag på alla bibliotekskvitton jag fick >< inte så smart idé från min sida…