Det har öppnat en ny Akademibokhandelsbutik vid Hötorget och precis när man kommer upp för trappan till höger har de ”Mitt livs bokhylla”. Olika författare som fått välja ut fem böcker var som påverkat dem. Kort motivering. Sen är böckerna insamlade från förlag och antikvariat och uppställda med infokort. Snyggt!
Jag blev tillfrågad och jag lyckades svara. Undviker ju helst den frågan annars. Men jag tror att nyckeln var att jag nästan glömde bort svarsdatumet, och därmed fick det gå undan i sista stund. Om jag tänkt i tre veckor så hade jag säkert suttit med hundra olika listor och stor valångest. Här är min hylla:
”Prep” egentligen, här översatta ”I en klass för sig” av Curtis Sittenfeld. Får representera Sittenfled i stort, men ”Prep” och Lee Fiora var love at first sight.
”Det andra könet” av Simone de Beauvoir. Började läsa när jag var 18-19, men kom aldrig igenom. Jag blev övertygad feminist ändå.
”På det fjärde ska det ske” av Kajsa Ingemarsson. Jag har sagt det förut på en fredagsfråga. Ingemarssons första kändes genre-ny för mig, och ungefär som den sorts böcker jag ville skriva.
”Populärmusik från Vittula” av Mikael Niemi. Location, location, location. Viktigt för mig.
”Fågeln som vrider upp världen” av Haruki Murakami, men den engelska versionen om jag ska vara petig för det här var ju länge sen. Och då även den ev lögnen om att jag hittade honom på Simon Le Bons hemsida om böcker, medan min fd sambo hävdar att han hittade Murakami på Matthew Herberts hemsida om böcker. Jag tror att jag har rätt. Excuse me, D. (Mer om Murakami-festivalen i Oslo snart också!)
Förutom mig flera andra författare, tex Jerker Virdborg, Mian Lodalen, Louise Boije af Gennäs, Magdaldena Ribbing, Dick Harrison. Och det är många många klassiker i bokhyllorna.
Om ni skulle svara på denna svåra fråga, vilka fem blir ert mitt livs bokhylla?
22 kommentarer
Paul Austers New York-trilogin, för att den var så annorlunda än annat jag dittills läst. (Om man hade fått välja ett författarskap istället för en bok så hade det nog stått mellan Haruki Murakami och Georges Perec, med samma motivering.)
Katarina Wennstams Flickan och skulden, för att det var den första boken jag läste som gjorde mig så arg att jag inte visste vart jag skulle ta vägen.
C.S. Lewis Narnia-serie, för att det var den första riktigt mäktiga läspplevelsen.
John Grishams The Street Lawyer, för att det var i och med den boken jag ”på riktigt” började läsa på engelska.
Selma Lagerlöfs Jerusalem för att den för mig symboliserar tidlös litteratur.
* Ro utan åror (Ulla-Carin Lindquist)- Så vackert om livet, kärlek och döden
* Dreams from my father (Barack Obama)- Om att hitta sig själv och att acceptera den du är och var du kommer ifrån
* Hon går genom tavlan ut ur bilden (Johanna Nilsson)- egentligen vad som helst av Johanna Nilsson alla hennes är bra
*Allt för min syster (Jodi Picoult)- syskonkärlek, uppoffring och familjeband
*Sandor slash Ida- den bästa bok jag läst (när jag var tonåring)
SCUM Manifesto – Valerie Solanas med Sara Stridsbergs förord (ett måste)
Gryning över Kalahari av Lasse Berg
Drömfakulteten av Sara Stridsberg
Mediernas Svarta bok av Maria-Pia Boethius
Ställd – förräderiet mot mannen av Susan Faludi
Det blåser på månen – Eric Linklater (den första boken jag köpte själv, då var jag åtta år. Fortfarande en stor favorit.)
Bortom alla gränser – Caroline Bridgwood (andra världskriget, engelsk knapadel, föräldralös kusin, episk. Need I say more? Läste den första gången som tonåring, och är fortfarande paff över att den inte blivit film.)
Samlade dikter – Bruno K Öijer (för att den var den första diktsamling som faktiskt fick mig att känna på riktigt. Sen dess läser jag poesi på ett annat sätt.)
Vad jag älskade – Siri Hustvedt (som är den bok jag själv önskar att jag hade skrivit.)
Extremt högt och otroligt nära – Jonathan Safran Foer (som är det mest formmässigt inspirerande utan att formen tar över som jag läst på många år.)
De här är mina:
http://feuerzeug.wordpress.com/2010/08/24/de-oforglomliga-bockerna/
I kronolgisk ordning, de som jag tänker på just i detta nu:
Astrid Lindgren ”Lotta på Bråkmakargatan” – för att det var med den jag knäckte läskoden.
Nina Björk ”Under det rosa täcket” – för att den öppnade mina ögon.
Michail Bulgakov ”Mästaren och Margarita” – för att det var den första boken som verkligen tog mig någon annan stans.
A.S. Byatt ”Possession” – för att den drog mig in och bara tog över.
Jane Austen ”Pride and Prejudice” – för att det är något i hennes ton som fängslar mig utan att jag förstår varför.
Hm. Det känns som om det var länge sedan jag hade en riktig läsupplevelse; Austen började jag läsa för 15 år sedan.
Strändernas svall av Eyvind Johnson, för att det var den enda roman jag verkligen tog míg tid att njuta av under litteraturstudierna,
Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta, för att jag bara älskar kampen mellan gott och ont, syskonkärleken, all symbbolik och att jag alltid, alltid återkommer till den,
Enduring Love av Ian McEwan, för att den fångade mig från första raden och inte släppte taget förrän hela historien var berättad,
Norwegian wood av Haruki Murakami, för att den öppnade mina ögon för något helt nytt,
Mor gifter sig trilogin, för att Moa Martinson är Moa Martinson är Moa Martinson…
1. Mio min Mio för det var den första kapitelboken jag kommer ihåg att jag läste själv.
2.. Pride & Prejudice för det var den första (riktiga) boken jag läste på engelska på högstadiet.
3. Nattens furste av Anne Rice, för den fick mig att älska vampyrböcker.
4. Under det rosa täcket av Nina Björk. Den öppnade mina ögon.
5.Möss och människor av John Steinbeck, för den fick mig att älska hans böcker och fick mig att läsa andra böcker än jag var van vid. (under högstadiet)
”Resa mott nattens ände” Louis Ferdinand Céline: Glasklar iakttagelseförmåga. Fantastiskt språk. Min första stora läsupplevelse. Oöverträffat intryck på mig.
”Idioten” Fjodor Dostojevskij: För karaktärsteckningen av huvudpersonen och den tragiska kärlekshistorien.
”Stäppvargen” Hermann Hesse. För den mystisk-romantiska kärlekshistorien och klarheten i språket.
”Räddaren i nöden” J.D Salinger: För karaktären Holden Caulfield och lättheten i språket.
For en utrolig god idé! En utrolig god måte å inspirere folk til å kjøpe bøker. Men hva jeg skulle valgt… Ingen anelse!
Klicka här för att läsa min bokhylla.
Oj, detta var svårt, men också så roligt! Klicka på mig för att se min alldeles egen ”mitt livs bokhylla”!
Så här känns det idag:
Kvarteret Kniven – Joakim Pirinen
Ok, amen – Nina Solomin
Strändernas svall – Eyvind Johnson
En handfull regn – Niklas Rådström
En halv gul sol – Chimamanda Ngozi Adichie
Dostojevskijs Bröderna Karamazov – För att jag nu på allvar var en läsare igen efter en högstadietid som innehöll det mesta utom läsning och för att det är en fantastisk bok.
Bulgakovs Mästaren och Margarita – För att jag vid varje omläsning hittar något nytt i den och för att det är den enda bok som helt säkert hade varit med om jag gjort den här listan om en vecka.
Paul Austers New York-trilogin – För att jag sögs helt in i den och tog mig för första gången an ett helt författarskap
Michael Azzerads Our band could be your life: scenes from the American indie underground 1981-1991 – För att den bäst har kombinerat mitt musik- och litteraturintresse
George Pelecanos En svart vår – För att den fick mig förstå att deckare inte alls behöver vara trams
[…] Jump to Comments Nu har jag sett att ett flertal bokbloggare gjort sin egen “Mitt Livs Bokhylla“. Och så började ju jag självklart fundera hur min version av en sådan bokhylla skulle se […]
Min lista består av:
Maria Gripes Skuggserie. För att den var precis det jag behövde när jag var 15. Jag drack inte och blev inte heller bjuden på hemmafester; jag kunde inte känna igen mig i böckerna där huvudpersonen hånglar och spyr och sabbar sina betyg. Maria Gripes Skuggserie var mycket närmre så jag levde och den sortens äventyr jag ville vara med om.
Haruki Murakamis Fågeln som vrider upp världen. För att den gav mig en känlsa av magi. För att den är så fantastiskt fantasifull.
Michael Moorcocks Dancers At The End Of Time. Min favoritbok i många är.
Jeanette WIntersons Passionen. För att allt hon skriver blir drömlikt; sättet hon väver orden får mig att aldrig vilja sluta läsa. Och för att Passionen handlar om en drömstad; så fruktansvärt romantiskt.
Michail Bulgakovs Mästaren och Margarita. För att den lyckas vara skrämmande, underhållande, vacker, fängslande och träffande. På något sätt lyckas den säga så himla mycket om hur människor är.
Det finns flera: Zelanys Amber-serie, den hemliga historien, Mio, Min Mio, den bortglömda konsten att bevara en hemlighet etc. etc. men jag kan inte dra alla.
[…] böcker vill Johanna att vi tar ut, som på något sätt representerar oss och våra liv. Själv har hon fått pryda en […]
[…] livs bokhylla Posted on september 8, 2010 by fullbokhylla| Kommentera Johanna har presenterat sitt livs bokhylla. Alla andra har typ också gjort det, så jag får väl haka […]
[…] http://www.bokhora.se/blog/bokaktuellt/boklada/2010/08/mitt-livs-bokhylla/ […]
Detta är ju hur svårt som helst! Men när jag lyckats tänker jag beställa en sån här: http://idealbookshelf.typepad.com/ Om bokryggarna är snygga förstås…
Hei Johanna! Nå har jeg laget en utstilling i skolebiblioteket inspirert av dette innlegget. Les mer om ”Min bokhylle” her: http://metaingrid.blogspot.com/2010/09/min-bokhylle.html
Takk for godt tips!
Ingrid
[…] många godbitar, en del gammalt skräp och så det här: Johanna Ls ”Mitt livs bokhylla”. Börjar såklart fundera vilka fem böcker som skulle finnas med på mitt livs bokhylla och mitt […]