Med titlar som ”Den amerikanske pojken” och ”Det blödande hjärtat” har brittiske Andrew Taylor blivit ett av den historiska spänningslitteraturens hetaste namn. (Så otroligt sympatisk subgenre, dessutom!) Den sistnämnda, förra årets kanske allra mest läsvärda spänningsroman om du frågar mig, vann mycket välförtjänt Svenska Deckarakademiens pris för bästa översatta roman 2009 och på lördag kommer Andrew Taylor att ta emot priset på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg.
I ”Nattvandraren”, som utkommer på svenska endast veckor efter att det engelska originalet ”The Anatomy of Ghosts” släppts, tar Taylor ytterligare ett kliv bakåt i historien, från 1930-talets London i ”Det blödande hjärtat” till Cambridge och London anno 1786. Romanens huvudperson John Holdsworth befinner sig så nära avgrunden en människa kan göra i jordelivet. Hans fru och son har dött i tragiska drunkningsolyckor, och nu står han utan hem, arbete och framtidstro. Dessutom ser han sin döda familj överallt; det hjälper inte att han skrivit en bok där han med allt förnuft han kan frambringa argumenterar emot spökens existens (och på köpet får prästerskapet mot sig). När en rik änka, som läst hans bok om andevärlden, ger honom i uppdrag att resa till Cambridge för att försöka bota hennes mentalt instabile son har Holdsworth inget som hindrar honom från att åka. Väl i Cambridge upptäcker han att gåtan kring den unge mannens plötsliga flykt in i galenskapen är större än vad han kunnat ana. Hur hänger detta ihop med den kvinna som hittats drunknad i en damm på Jerusalem College? Och vad är det egentligen som förssiggår i Cambridges allra finaste salonger, där ett hemligt och mytomspunnet brödraskap håller till…?
Jag avgudade som sagt ”Det blödande hjärtat” och har, fastän det bara gått ett drygt år sedan jag läste den, längtat mig fördärvad efter ett nytt alster från Andrew Tayor. Förväntningarna på ”Nattvandraren” var följaktligen skyhöga. Tyvärr infrias de inte riktigt, och jag har under läsningens gång grubblat mig halvt om halvt tokig för att ta reda på orsaken. Här finns nämligen mycket att gilla. Taylors skildring av 1780-talets Cambridge är både suggestiv och trovärdig. Jag kan se morgondimman framför mig, känna stanken från avträdeshögarna, nattkärlen och de hedonistiska middagsbjudningarna (herregud så glad jag är över att jag inte levde under 1700-talet!), se de pudrade frisyrerna och den sjabbiga elegansen hos Cambridges intellektuella elit. Dessutom skriver Taylor bättre än någonsin. Jag noterar nöjt formuleringar som ”Det var ett femte element inklämt någonstans mellan luft, vatten och blek eld” (om ljuset vid Themsen) och frossar i stämningar och omtänksamma detaljer som får mig att glömma 2010-talet och andligen förflytta mig till 1700-talets slut. Personbeskrivningarna är också fina; särskilt mycket tycker jag om skildringen av mötet mellan Holdsworth och den unga rektorshustrun Elinor. Antydningarna, blickarna, den ordlösa längtan som väckts till liv inom dem båda – allt detta är känsligt och närgånget gestaltat.
Ändå tar det mig en vecka att läsa ut ”Nattvandraren”, jämfört med den rusiga läshelg som tillägnades föregångaren. Visserligen har mina läsförutsättningar ändrats drastiskt sedan dess, men när jag är mitt uppe i en uppslukande roman brukar jag se till att ge mig själv lästid på något sätt, även om det innebär minskad nattsömn och ett försummat socialt liv. Nu lägger jag ifrån mig ”Nattvandraren” utan problem. Jag tror att problematiken ligger i att Taylor lagt så mycket krut på stämningarna och den historiska skildringen att det som lyfte föregångarna ytterligare ett snäpp – de spännande intrigerna, det oemotståndliga bladvändardrivet – inte riktigt hinns med. Sent omsider uppslukas jag ändå rätt duktigt; romanens sista hälft läser jag på några timmar, men det är först då, efter 200 sidor, som spänningen verkligen börjar infinna sig.
”Nattvandraren” blir för mig något av en mellanbok i Andrew Taylors karriär, men en förbannat sympatisk sådan.
6 kommentarer
Jag läser ”Det Blödande Hjärtat” just nu, och är inte riktigt lika begeistrad. Jag älskar stämningen, men själva historien är väl… sådär. Den är ju väldigt lättläst och jag tycker om karaktärsskildringarna men för mig är det något som fattas. Skit alltså, jag vill ju gilla!
Jag är ändå så förtjust i dimmiga London/Englandsskildringar (tänk ”Composed upon Westminster Bridge”!) att han mycket troligt kommer att få en chans till.
Jag är också lite sugen på Matthew Pearls böcker om Danteklubben, som känns lite i samma stil. Har du läst dem? Och för en fantastisk historisk deckare måste ju ”An Instance of the Fingerpost” nämnas. Stämning galore. Älskade boken förutom slutet.
Du vet väl att du är blurbad på ”Det Blödande Hjärtat” förresten? Eller, ditt namn står inte där men med det målande ordet (som jag älskar!) ”anglofilporrfaktorn” måste det ju vara du, väl!
Åh, själv gillade jag ju som sagt både stämningen och intrigen. Well, mest stämningen förstås, så stämningshora jag är. Hoppas den lyfter för dig mot slutet!
Matthew Pearl, jepp, har läst hans två första böcker och gillat mycket. Där är det förvisso Boston som skildras, men med så mycket dimma, mystik och hemliga litterära sällskap att t om den här hopplösa anglofilen ger upp. Du påminde mig faktiskt om att jag har den tredje, ”The Last Dickens”, oläst hemma. Tack! Ska kolla upp ”An Instance of Fingerpost” också.
Och ja, det är klart att det är jag som blurbas! :)
Helt OT från den här recensionen så undrar jag om någon av bokhororna skulle kunna skriva en recension av Tartts DHH. Jag har precis läst den för första gången (efter att ha sett den nämnd på den här bloggen typ femhundra gånger) och nu är jag fylld av en massa postbok-känslor och intryck… sådär så att man börjar googla recensioner och analyser bara för att få veta vad andra tycker. Men när jag söker på Bokhorebloggen så verkar det inte finnas något separat inlägg helt ägnat den… och jag vill veta vad ni tycker. Varför är den så fantastisk?
Kan det inte vara så enkelt att det är dina höga förväntningar som tar udden av läsupplevelsen. Då utgår jag från att du inte hade lika höga förväntningar när du läste ”Det blödande hjärtat”.
Nja, jag hade rätt höga förväntningar på den också eftersom jag var så förtjust i The American Boy (min första Taylor) så den teorin stämmer inte riktigt. :)
Jag har precis börjat läsa ”Nattvandraren” och jag tycker att berättelsen verkar lovande, men språket i översättningen är riktigt dåligt på sina håll. Undrar om den överhuvudtaget har granskats eller om den som gjorde det sov. Hoppas att det tar sig…