Att jag föredrar mina romaner med en rejäl skopa mörker är vida känt. Ändå måste jag erkänna att det instinktivt knöt sig i magtrakten när jag läste premisserna för Emma Donoghues uppmärksammade och Bookerprisnominerade ”Room”. Den handlar om Ma och femårige Jack, som är inlåsta i Room, ett ljudisolerat trädgårdsskjul med säng, toa, garderob, kök och TV. Man kan riktigt se kvällstidningsrubrikerna om ”THE DUNGEON OF HORROR”. De hålls fångna av Old Nick, en närmast Josef Fritzl-liknande man som för sju år sedan kidnappade Ma, på den tiden hon inte var Ma utan en rätt vanlig ung studentska på väg till campus, och därefter har utnyttjat henne sexuellt i princip varje kväll. Det är också han som är pappa till Jack. Jack som – det bör sägas på en gång – är förskonad (men inte omedveten om) övergreppen är alltså född i Room och känner inte till att det finns en värld utanför väggarna; allt som inte ryms i Room refererar han till som ”på TV”. Ja, ni hör ju hur det låter. Det borde vara outhärdligt till och med för en sådan depriverad varelse som yours truly. Fiktionernas slöjor är barmhärtiga: jag kan stå ut med mycket inom ramarna för det fiktiva förutsatt att det inte tangerar det snaskiga och sensationalistiska. Ändå: vid instängda barn och mödrar och Fritzlvibbar drar jag min gräns.
Vilken tur, då, att ”Room” är allt annat än det man kan frukta. Tack vare det unika perspektivet – berättare är Jack vars vokabulär och världsbild får prägla hela berättelsen – går det att ta till sig det ohyggliga. Faktum är att ”Room”, trots den avgrundsdjupa misär som vilar i grunden, är en riktigt upplyftande och, med jämna mellanrum, rolig bok.
Skeptisk bokhoraläsare: ROLIG och Fritzlvibbar i samma andetag? På riktigt?
Jag: På riktigt.
Att hitta Jacks röst kan inte ha varit enkelt. Att sedan få den rösten att kännas konsekvent och äkta måste ha varit ännu svårare. Det tar ett tag innan man som läsare blir införstådd med Jacks vokabulär (”have some” = amma, ”on TV” = allt som inte sker i Room. Och så vidare) men när man väl knäckt Jackkoden blir ”Room” unik och ögonöppnande läsning. Jag blir fruktansvärt tagen av järnstyrkan i relationen mellan Ma och Jack, fascineras av hur de genom dagliga, smått ritualistiska rutiner och – framför allt – den enorma närheten och kärleken till varandra lyckas skapa en dräglig tillvaro i det otänkbara. Som skildring av det okrossbara bandet mellan förälder och barn är ”Room” lysande. För mig, som hyllar det nära föräldraskapet och just nu saknar mina ungar något vanvettigt (träffar dem bara ett par timmar per dag till vardags, vilket inte ens kan börja med att fylla hålet i mammahjärtat), blir skildringen av Jacks och Mas relation trots de vedervärdiga förutsättningarna en påminnelse om att trygghet, villkorslös kärlek och såväl fysisk som känslomässig närvaro kan överbrygga det mesta, jag är nästan benägen att skriva ”allt”. ”Room” som en ömsint skildring av nära föräldraskap? Nja, så långt ska jag inte sträcka mig men det ÄR fascinerande att tänka på hur det otänkbara normaliseras och till och med accepteras förutsatt att man inte är ensam. Bara ett av många spår att resonera kring i ”Room”.
Samtidigt är det något som skaver under läsningen. Jag kan inte låta bli att känna att Donoghue förskönar, snudd på trivialiserar. Kanske är det just glappet mellan berättarrösten och de fasor och demoner som mamman måste tampas med som är meningen med romanen. Och visst, det är oerhört suggestivt hur Donoghue genom Jacks milt sagt begränsade världsbild låter ana mammans inre kamp. Inte bara det uppenbart traumatiserande (kidnappningen och övergreppen, den ofattbara grymheten i att på medeltidsliknande villkor tvingas föda barn ensam i ett hermetiskt tillslutet rum) utan också tristessen, klaustrofobin, hennes längtan tillbaka till omvärldens vardagligheter. Mat hon handlat själv, smink, en lång, varm dusch, The Verves ”Bittersweet Symphony” och, givetvis, hennes familj som är ovetande om vad som hänt henne. Till skillnad från Jack vet ju hon vad hon missar. När så Ma börjar iscensätta en flyktmetod och i samband med det visar upp hela registret: resignation och revanschlusta, komaliknande depression som bor granne med en ofattbar styrka – då börjar det brännas. Det råder inga tvivel om att Emma Donoghue i Jack skapat en oförglömlig romanfigur. Ändå är det mammans öde, filtrerad genom sonens barmhärtigt ovetande perspektiv, som stannar kvar hos mig.
Jag antar att det finns flera poänger med att arrangera berättarstrukturen så som Donoghue valt att göra. Kanske är den en förutsättning för att romanen över huvud taget skulle bli till. Sedd ur en vuxens perspektiv hade det förmodligen blivit outhärdligt både för författaren och läsaren. Jag motsäger mig själv här märker jag: å ena sidan menar jag att berättarperspektivet och de förskjutningar och humoristiska inslag det medför är nödvändigt för att folk (inklusive jag själv) ska kunna ta sig an temat. Vi fungerar ju så, vi människor, att vi skjuter bort det fruktansvärda, som en sorts överlevnadsmekanism. Samtidigt: den där viskande rösten som undrar om inte vissa saker bör nämnas vid sina rätta namn, oavsett hur ohyggligt det blir. Kanske hade en lösning varit att varva Jacks och Mas perspektiv? Eller så är det jag som går för långt i min sympati för mamman.
Märkligt är det i alla fall: som mor hade jag räknat med att det skulle vara Jacks öde som trasade sönder hjärtat på mig. Istället är det alltså mamman som berör mest. Kanske därför att Jack i egenskap av berättare ges en makt som Ma inte har? Ja, ni ser. Vi är tillbaka till berättartekniska problem igen. Samtidigt är det just den här ambivalensen som får mig att vilja läsa om ”Room” endast veckor efter att ha vänt sista sidan. Om det är som jag misstänker – att Donoghue med flit skapat den här friktionen mellan olika medvetandegrader – då rör det sig om något riktigt stort.
Som sagt, redan ett par veckor efter det att jag läst om ”Room” är jag sugen på att läsa om den. Jag känner också, det kanske framgår av min ambivalens, ett stort uppdämt behov av att prata om boken, se hur andra läsare reagerat. En bok som väcker känslor, alltså.
12 kommentarer
Hm, jag har varit tveksam till Room av den enkla anledningen att jag undrat hur mycket man egentligen kan göra av en roman som utspelar sig till en så begränsad plats som ett rum. Ganska mycket låter det som enligt dig. Får därmed, med viss reserv, se till att införskaffa ett exemplar snarast för att se om jag ger dig rätt.
Angående berättarperspektiv… Nu har jag ju inte läst boken, men om det vore skildrat från mammans perspektiv skulle nog boken bli ganska enahanda, jag menar det finns ju ett x antal böcker (för att inte nämna verkliga händelser) som behandlar instängda människor från offrets synvinkel (tänker bla på Nicci Frenchs vad den nu heter) och kanske att boken bara skulle kännas banal trots alla ruggigheter (ja, man får känna så inför fiktion har jag bestämt:). En tanke bara, men samtidigt kan jag hålla med om att det känns konstigt om man inte får någon balans till pojkens upplevelser. Sa hon som (ännu) inte läst boken.
Läs – jag lovar, det är varken enahanda eller begränsande! (Du kommer att fatta när du läser..) Angående berättarperspektiv så tror jag inte heller att endast mammans perspektiv hade varit the way to go. Det hade, precis som du säger, riskerat att bli både för mycket ur ruggighetssynpunkt och, ja, banalt. För på samma sätt det är svårt att lyckas skriva om det genomlyckliga och lätta är det skitsvårt att skriva om det fruktansvärda utan att det tippar över åt något håll. Samtidigt tycker jag det blir lite problematiskt när Jack har tolkningsföreträde, samtidigt som hans berättarröst och det unika perspektivet är en stor del av romanens storhet… Ja, splittrad, som sagt. Men jag tycker absolut du ska läsa!
Jag tycker att allt som har med dessa förskräckliga historier är skrämmande att läsa än alla thriller/deckare/skräckisar. Kanske för att jag är en mamma? Jag vet inte, men du får det att låta så lovande så varför inte slå till och läsa? Barn har ju oskyldiga ögon. Att läsa boken via ett barns ögon blir lite mer oskyldigt än att läsa från Ma’s synvinkel (?). Nej, fastän mitt hjärta säger ”nej” tror jag att jag måste läsa ”Room”. Din recension tillåter inte att säga nej precis :) Ser fram emot en bra läsning. Härlig? Vet inte. Det är redan lite skrämmande att tänka att jag kommer att läsa boken… Troligtvis med hjärtat i halsgropen.
Visst är det mycket otäckare med sådana här typer av berättelser än thriller/skräck/deckare! Jag läser ju med förtjusning i princip allt inom skräckfloran, ju läskigare desto bättre, men här var jag precis lika tveksam som du. Mycket på grund av det där ständiga mammahjärtat. Men som sagt, det är absolut inte hemskt och tungt, min kritik rör ju tvärtom att det känns snudd på trivaliserande ibland. Oavsett: jag tycker du ska läsa. Med hjärtat i halsgropen eller kvar i bröstet. :)
Obs! Stavningen Donoghue, ej Donaghue
Ändrat!
Och jag som INTEbehövde en till bok på måste-läsa-listan!
Fast jag borde iofs veta bättre än att läsa dina recensioner, Helena, det är sällan de inte framkallar akut ha-begär…
Sorry, sorry! ;) Men om vi kör på nyttoaspekten av nya böcker då (utöver det uppenbara: bildning, katarsis, osv)? Faktum är nämligen att jag tänkt lite på ”Room” som en möjlig A Perfect Circle-bok. Minuset är förstås att den än så länge bara finns i engelsk hardcover (inte så plånboksvänligt). Men när den kommer i pocket…!
Det låter ju väldigt bra.
Jag hade faktiskt tänkt ta upp det där på första bokcirkelträffen, om vi ska köra på inbundet eller pocket och om alla är okej med att läsa på engeöllska (annars blir det rätt svårt, tror jag) osv. urvalskriterier med andra ord. :)
Finns i svensk hardcover oxå: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9174610058.
Bra recension, jag recenserade den för ett tag sedan, men inte lika bra. Jag tyckte bara att Jack drog lite väl komplicerade slutsatser ibland.
Jag läser den nu, med en klump i magen. Underbar och hemsk på en och samma gång.
Hej. Jag har nu läst boken på engelska då min uppgift var att sedan analysera den utifrån dom deriktiv jag fick. Den svåra biten var att hitta vändpunkten i boken. Jag anser att handlingen inte har en specifik vändpunkt utan snarare en dag händelser son överraskar. Vad tycker ni?