Ada Wester driver Gilla böcker tillsammans med Anna Danielsson Levin. Ada är förläggare och Anna jobbar med pr och marknadsföring. Förra året vann Jenny Jägerfeld barn&ungdoms-Augusten för sin ”Här ligger jag och blöder” som kom ut på Gilla böcker. Året innan vann Katarina Kuick och Ylva Karlsson den för ”Skriv om och om igen” som kom ut på X-publishing, som Ada då var med och drev. Tur eller skicklighet undrade jag och mejlade lite måndagsmötesfrågor till Ada.
Vad läser du just nu?
”Igelkottens elegans”, hundra år efter alla andra!
Hur lyckas man pricka in Augustvinnare två år i rad på så pass små förlag? Hur hittar du såna författare?
Haha, det är faktiskt helt galet! Jag går bara på känsla, men det verkar ju som att Augustjuryn går på samma känsla. Och kanske är ett litet förlag rätt plats för att få till det där extra, en kärleksfull process som gör en bra bok till en exceptionell. Men mest handlar det ju om författarna! Vad det gäller ”Skriv om och om igen” så kom Ylva Karlsson och Katarina Kuick till oss redan på idéstadiet, och sen var jag och min dåvarande kompanjon Hanna med och utvecklade projektet. Jenny Jägerfeld, författaren till ”Här ligger jag och blöder”, sprang jag på med en gemensam bekant, som bara ”Ni två måste prata med varandra!”, och det hade han ju verkligen rätt i! Sen mejlade Jenny sitt manus till mig och jag läste och blev helt överväldigad. Vissa böcker är ju sådana, som liksom går rakt in.
Hur är en bra bok?
Jag tycker om böcker som känns! Som suger in läsaren direkt, och sen kanske är lite krångligare än man först trodde, men att det där krånglet visar sig ha en poäng. En släng av magisk realism (eller rent av magi) funkar nästan alltid på mig. Och så är jag fånigt förtjust i att läsa om människor som är väldigt bra på något, som envetet kämpar i motvind och sen får glänsa.
Gilla böcker har allt från pekböcker till vuxen. Är inte det svårt? Hur tänker ni med målgrupper och allt det där? Ska man inte nischa sig idag för att lyckas?
Min kompanjon Anna och jag brukar prata om huruvida vi är nischade eller inte. På ett sätt är vi ju jättebreda (romaner, ungdomsromaner och pekböcker) men samtidigt så har vi en rätt tydlig inriktning. Pekböckerna är en utgivningslinje för sig, men vad det gäller romanerna så brukar folk som läst flera av våra böcker säga att de kan se likheten. Välskriven underhållning och underhållande skönlitteratur, skulle man nog kunna kalla det. Eller vår smak, det vi gillar, helt enkelt.
Jag tror inte att vi skulle lyckas bättre med en smalare utgivning, utan en av våra styrkor är att vi är så flexibla. Hittar vi nåt riktigt bra så ger vi ut det! Och det är väldigt roligt att jobba med så olika projekt!
Är det någon skillnad på din privatläsning och din yrkesläsning? Vad gillar du att läsa? Har du några skämsböcker?
För tillfället har jag svårt att hinna med privat läsning, men det blir främst sånt som inte väcker för mycket jobbtankar. Jag tycker mycket om deckare (Arne Dahl är min stora favorit) och fantasy. Älskar omläsning, i somras sträckläste jag hela Harry Potter-serien, det var helt fantastiskt. Det jag gillar allra mest är det jag brukar kalla för ”riktigt bra skräp”, och den bok jag läst flest gånger är med högsta sannolikhet ”Hästarnas dal”…
Finns det genrer du inte alls gillar? Varför inte dessa?
Tråkiga böcker förstår jag mig inte på, och böcker som är svåra för svårhetens skull. Vilket kanske är en ganska stor del av den samtida, ansedda skönlitteraturen … Men annars gillar jag det mesta!
En bok du önskar att du publicerat, och varför den?
Harry Potter, eller Millennium-triologin! Det vore häftigt att nån gång jobba med en riktigt stor lansering och ge ut något som blir en av de där få böcker som alla har läst, som man kan diskutera i vilket fikarum som helst.
Vad heter Augustvinnaren 2011?
Min känsla säger Calle Brunell, men jag har ingen aning om ifall den skönlitterära juryn delar min smak. Och i barn och ungdom kan det bli riktigt spännande!