Loveina Khans, jag och Clarisa Rolandi-Ronge hade ett prat på bokmässan i Göteborg om att vuxna kan läsa ungdomsböcker (utan att få men för livet och utan att tycka det är en fattig och barnslig läsupplevelse). Det var ett roligt framträdande! Vi själv läser massa ungdomstitlar och det verkade som att publiken var med på noterna när vi tyckte att det var mycket känslor, bra och tydliga konflikter, inga långa sega startsträckor, bra nutidskänsla med ofta väldigt bra dialoger, och en stor spännvidd i fråga om ämnen och handlingar.
Vi tipsade om dessa titlar.
Loveina: ”Broken soup/Trasig soppa” av Jenny Valentine, ”Miss Peregrine’s home for peculiar children” av Ransom Riggs och Maria Gripes ungdomsböcker.
Clarisa: ”Så har jag det nu” av Meg Rosoff, ”Fighting Spirit” av Marcus Zusak och ”Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian” av Sherman Alexie.
Jag: ”Jellicoe Road” av Melina Marchetta (alla bokhoraläsare bara ’gaaaah, igen!’, men tänk på att detta var inför publik på bokmässan, de kanske inte läser bloggen!) och vad som helst av Sarah Dessen, tex ”Mycket mer än så”.
7 kommentarer
Själv har jag alltid haft extremt svårt för ungdomsböcker, spec svenska ungdomsböcker. De berör allt för ofta incest, knark, våldtäkt och mobbing på ett enformigt och deprimerande sätt enligt mig.
KAFFEHORA: Hur skriver man om incest, knark, våldtäkt och mobbing på ett roligt och upplyftande sätt? Det går väl lite emot själva ämnenas innebörd. Att skriva om incest på ett peppigt och roligt sätt känns för mig väldigt främmande. Sen att det är just dessa ämnen är väl, enligt mig, för att det är ämnen som är väldigt tätt sammankopplade med ungdomar och ungdomstiden. Vad jag har märkt de senaste åren så har det kommit litteratur som har behandlat ungdomar och ungdomstiden mer ”realistiskt”, där man tar upp svåra ämnen och situationer på ett realistiskt sätt och inte slätar över dem som en parantes.
Sen kan jag hålla med om att vissa ungdomsböcker kan kännas väldigt enformiga, men jag tycker inte det är något som är utmärkande för just ungdomslitteratur. Vuxenlitteratur kan vara minst lika enformigt, där anser jag att det hänger mer på författarens förmåga att skriva, uttrycka sig och få med sig läsaren i boken.
Sen återkommer jag alltid till min käpphäst i den här diskussionen och det är att ungdomslitteratur faktiskt är riktad mot ungdomar. Det är väldigt lätt att som vuxen människa sitta och döma, analysera och kritisera ungdomslitteratur, men i slutändan är det inte ens jag som är målgruppen. Det är klart att jag som 27-årig man kan ha åsikter och kommentarer om ”Amandas bok” och ”Jonnas bok” (som jag båda läst), men böckerna är i faktiskt inte skrivna med mig som målgrupp. Om man sätter böckerna i händerna på en 13-årig tjej så tror jag omdömet skulle vara helt annorlunda gentemot mitt omdöme.
Härligt att ni slår ett slag för att vuxna kan läsa ungdomsböcker. Jag läser ständigt ungdomsböcker, just nu Beautyqueens av Libba Bray som jag fick ett tips om när jag var på ungdomsbokskonvent (vid Leakycon för er som känner till det) i somras. Bra böcker är bra böcker oavsett gengren.
Jeg leser nesten bare ungdomsbøker, da jeg var yngre leste jeg langt mer bøker for voksne.
”Jellicoe Road” er en av mine favoritter, en helt fantastisk bok!
Jag var där! Och det var superbra och upplysande även för mig som bokbloggare och ungdomsboksläsare. Det blev en del saker sagt som jag innerst inne förstod, men faktiskt aldrig tänkt på. Bra bra!
Kaffehora och Mikael Vestin: Tycker inte heller om den sortens böcker med mest problem, varken i ungdoms el vuxenutgivning. Om man läste ungdomsböcker på 70 och 80-talet så var det förmodligen mer Problem och Agendor i dem. Nuförtiden, en större bredd. Välskrivna ungdomsböcker om Problem, välskrivna ungdomsböcker utan Problem. Mina egna (senast ”Välkommen hem”) handlar om sånt som alla råkar ut för – problem med kompisar, olyckligt kär, likn.
Elin: Har lånat ”Beauty queens” så den ligger här hemma i högen. Den verkar klart annorlunda och rolig. Visst är Leakycon det Harry Potter-kopplade eventet? Så himla stort. Coolt att ha varit på det!
Mari: Som norska, har du läst Sverre Henmos ”Natt på Frognerbadet”? Om inte, löp och köp på en gång, den är fantastisk.
Zachan: Tack tack!
[…] Jag var och lyssnade på bland annat Johanna Lindbäck som pratade om ungdomsböcker, och varför även vuxna bör läsa dem. Jag har varit väldigt skeptisk till ungdomsböcker och […]