Idag var jag med om en sak som fick mig att älska biblioteken lite extra. På den fantasykurs som jag just nu läser ska vi läsa en bok som har varit svår att få tag i från svenska bokhandlar (både som fysisk bok och som e-bok) och som på svenska näthandlar kostat orimliga 1004 kronor inbunden (boken heter ”Rhetorics of fantasy” av författaren Farah Mendlesohn – länk till författarens hemsida ovan).
Nå, boken finns (nu) att få tag i till lägre pris (en femtedel) både här och där. Jag övervägde därför att beställa mitt eget exemplar, eftersom Stockholms Stadsbibliotek inte verkade ha ett enda exemplar. Men först bestämde jag mig för att testa något som Johanna L har skrivit om flera gånger, nämligen: inköpsförslag. Det gjorde jag superenkelt här (det är alltså Stockholms stadsbibliotek, men kolla här för andra bibliotek). Idag fick jag ett mejl om att de skulle köpa in boken och eftersom jag har reserverat den kan jag hämta den på min lokala bibbla när boken finns tillgänglig. Jag blev superglad! Förhoppningsvis hinner jag få boken innan hemtentan (…). Hurra!
Det här är en sådan himla fiffig grej, tycker jag. Jag har massor av studentlitteratur som står i min bokhylla, som jag ärligt talat förmodligen aldrig mer kommer att bläddra i. Och jag försöker verkligen begränsa min bokkonsumtion (det går ju sådär). Att istället kunna låna en bok (och eventuellt ta ställning till om jag vill köpa den efter att jag har läst ut den) känns verkligen jättebra.
Sammanfattning: inköpsförslag och bibliotek – himla bra grejer.
5 kommentarer
Inköpsförslag är hur bra som helst, jag har i princip slutat köpa böcker. Jag gör omkring ett dussin inköpsförslag per månad och hittils har inget av mina förslag blivit nekat (i Uppsala på deras stadsbibliotek).
Jag gör det inte för att jag är snål, utan för att jag ser en lucka i deras sortiment som jag anser att jag kan fylla.
Fjärrlån är också super! Det var dessutom gratis för mig när jag pluggade på Uppsala Universitet, så jag är verkligen tacksam för alla konstiga och udda böcker som jag fick fjärrlåna gratis via universitetsbiblioteket till mitt uppsatsskrivande.
Denna blogg är väl helt ok, men sidorna med författare och böcker ???
Ska det vara nån mening med detta eller är det bara gjort som blaj, eller bara visa hur usel man är?
SKÄRPNING ! ! !
Betr lån har jag bibloteket med internet nedladdning av ebok eller ljud. Toppen! då jag bor i Thailand.
Jerry
Hej Jerry!
Angående sidorna med ”Författare” och ”Böcker” så tror jag att jag kan förklara hur det fungerar.
Beroende på vilka böcker, författare, genrer etc som nämns i den här bloggen, så ”taggas” det, så att det ska bli lättare att hitta om man söker.
Så om du går in under ”Författare” och väljer till exempel ”Alison Bechdel” så får du fram alla sidor där ”Alison Bechdel” har nämnts.
Samma sak med ”Böcker”. Där kan du till exempel klicka på ”1Q84” och få fram alla sidor där just ”1Q84” har nämnts.
Som svar på din fråga, så finns det självklart en mening med dessa sidor. Sen den själva grafiska utformning är en annan diskussion, men sidorna har absolut en funktion.
Jag hoppas att du har blivit lite klokare på hur just dessa sidor fungerar.
Inköpsförslag är SÅ himla bra! Jag har heller aldrig fått ett förslag nekat (Norrköping/Linköpings stadsbibblor). Jag brukar dessutom sätta över pengarna jag ”sparar” på att låna böckerna på ett separat konto.