Jag har ett ganska avspänt förhållande till serier. Det är ingen favoritgenre, men jag besöker den gärna och läser regelbundet serier.
Det som ofta slår mig med just seriegenren är att det nästan alltid är väldigt politiskt. På ett sätt som många andra genrer inte är. Jag gillar det! Jag gillar ju samhällsinslag.
Jag tycker om de ”gamla” serierna som Sin City, Watchmen och andra, men jag gillar också nyare serier och tycker mycket om de svenska serietecknarna. Mats Jonsson ”Mats kamp” var t ex förra årets bästa läs för mig.
En av de serier som jag läst och som också knockat mig så där helt som Mats gjorde, var Alison Bechdels ”Husfrid”. Det tog Alison 7 år att göra den boken och jag förstår varför. Det är inte så mycket tecknandet som ämnet – hennes uppväxt, upptäckten att inte bara hon var homosexuell, utan att även hennes far var det, en far som dog kort efter att hemligheten uppdagats. Måste varit både svårt och tungt att skriva.
Det är en ny Bechdel ute nu, och jag tror att det är så att Galago kommer att översätta och ge ut även den, som handlar om Alisons mor. Här kan man läsa vad NY Times skrivit om den.
Och ja, det är Alison Bechdel som gett upphov till Bechdeltestet, från hennes serie ”Dykes to watch out for”.
Jessica har skrivit massor om Alison – både ett måndagsmöte med henne, en hedrande förstaplats när Jess listade 00-talets bästa serier och här en fin recension av just ”Husfrid”.
I Jessicas gamla seriesöndag finns det massor med fint, så den kategorin är väl värd att lyfta upp nu under serieveckan!
2 kommentarer
”Det som ofta slår mig med just seriegenren är att det nästan alltid är väldigt politiskt.”
Nej nej nej – det finns massor och åter massor av serier som inte är ett dugg politiska. Får mig att tänka på personer som påstår att serier bara är för barn… Det är ungefär som att påstå att film endast är för barn och sedan bara räkna upp Disney-filmer. De har fel och det skulle de förstå om de bara greppade en serie för vuxna t. ex. Preacher eller The Boys eller nåt av Manara eller… ja, det finns mycket serier att välja på.
Ser fram emot fler serierecensioner. Ta gärna en titel som ni alla fyra läser och sedan recenserar. Kul med jämförelser.
Svenska serier är ganska ofta politiska, särskilt om de ges ut på Galago. Men jag håller helt med stora jag ovan; det finns mängder och åter mängder av serier som inte är det minsta politiska. Den enda gemensamma nämnaren som egentligen finns när det gäller serier är att de innehåller illustrationer.