Jag träffar James Frey på Clarion Hotell. Efter ett rätt stressigt intervjuschema och nyanländ till Stockholm blir jag glatt överraskad att han är så trevlig och avslappnad. Han är här i Sverige för att prata om sin nya roman ”Sista testamentet”.
Jag har förstått att du valde att inte ge ut ”Sista testamentet” på vanligt vis i U.S.A.? Varför då?
Jo, jag kände att jag ville göra något annorlunda. Att ta chansen att publicera boken precis som jag önskade mig. Jag gav ut den via det exklusiva konstgalleriet Gagosian, en signerad utgåva för 150 dollar som bara tryckts i 1000 exemplar och en för 50 dollar i 10 000 exemplar. Det var så skönt att kunna välja precis det papper jag ville och få precis den layout jag önskade.
Men den gick/går att få tag på via andra kanaler också?
Ja, den är ju utgiven som vanligt i Europa et.c.
Är själva boken som objekt viktig för dig?
Nej, egentligen inte. Själv läser jag nästan enbart på läsplatta. Till exempel: igår var jag på middag med tjejerna från Pocket Shop. Då började vi prata om en författare vi gillade och jag fick veta att det kommit en ny roman av henne. När jag kom hem till hotellrummet klickade jag hem den och 30 sekunder senare kunde jag börja läsa. Det är så fantastiskt praktiskt. Menar: jag har med mig över 500 böcker hit.
Vad tycker du om digitaliseringen av böcker, ser du någon fara med den?
Ja, den har ju explodera, i USA så är ju hälften av alla böcker som säljs digitala. Huvudsaken är ju att människor läser. Men jag älskar boklådor.
Läser du mycket?
Jag läser hela tiden. Så snart den här intervjun är över kommer jag gå upp på hotellrummet och läsa vidare i den nya boken av Hillary Mantel som är den bok jag fick tips om igår. Jag läser oftast minst två timmar per kväll när jag går och lägger mig.
Hur många böcker tror du att du läser per år?
Skulle tro att jag hamnar någonstans kring 75 böcker om året.
Har du några favoritböcker?
Hur ska jag kunna lista favoritböcker? Jag har enormt många. Men jag två favoriter är ”Tropic of Cancer” av Henry Miller och Jack Kerouacs ”On The Road”. Mina favoritförfattare är just Henry Miller, Jack Kerouac och Baudelaire. Men be mig hellre att göra en lista på mina 500-bästa böcker, det vore lättare.
Har du något syfte med ditt författarskap?
Jag skriver böcker som jag hade önskat att någon annan hade skrivit. Jag lärde mig att skriva genom att läsa enormt mycket.
Lyssnar du på ljudböcker något?
Nej, jag vill hellre höra min egen inre röst inne i huvudet berätta historien för mig.
Även fast din senaste roman inte publicerades i USA så fick du väl en hel del reaktioner med tanke på bokens ämne?
Ja såklart. Hotbrev kom i mängder. Amerika är ett så fundamentalt religiöst land att något annat hade varit märkligt.Tänk att bo i ett land där människor verkligen bokstavligen tror på Uppenbarelseboken, ett land där homosexuella inte får gifta sig… Därför var det intressant att skriva en bok om hur det skulle kunna bli ifall Messias skulle dyka upp.
När vi avslutat intervjun får James mitt visitkort och han frågar ifall ”The Difference Engine” (som mitt företag heter) syftar på boken av William Gibson. Jag svarar såklart ja och vi börjar prata om Gibsons författarskap. Alltför snabbt dyker hans hiss upp och jag får inte veta mer om vad han tycker om Gibson. Men jag vet att jag gärna hade pratat många timmar till med honom om diverse böcker.
2 kommentarer
[…] som Jessica, träffar jag James på hotell Clarion. America’s most notorious author kommer gående mot mig i […]
Har precis beställt Freys bok. Vet någon om någon har gjort en jämförelse mellan Freys bok, och fransmannen Didier Van Cauwelaerts L’Evangile de Jimmy? Samma tema. Dekiskille i New York visar sig vara Jesus. (CVD har dessutom placerat sin historia år 2030, och vid det laget är det förbjudet att väga mer än ett visst antal kilo i NYC – intressant parallell till borgmästare Bloombergs utspel igår om att förbjuda försäljning av skräpmat i NYC.) L’Evangile publicerades … för ett antal år sen.