Dagens måndagsmöte är med en kvinna som jag egentligen hade velat diskutera helt andra saker med. Jane af Sandeberg är nämligen chefredaktör på tidningen Skolvärlden och i sin blogg där skriver hon om aktuella skolfrågor, till exempel läxhjälp och det fria skolvalet. Jane af Sandeberg har dessutom skrivit en bok, som heter ”Det blev inte som jag tänkt mig”. Därmed fick jag en anledning att ställa ett par frågor till Jane.
Berätta lite om din debutroman ”Det blev inte som jag tänkt mig”. Hur fick du idén till boken?
Boken handlar om Maria, som har ett bra och lyckat liv. Så en torsdagseftermiddag vänds hela hennes liv upp och ner. Hon minns inte vad som hände men hon blir till slut dömd för mord, om än inte överlagt. Vilket märkligt nog inte bara är negativt.
Var jag fick idén från vet jag inte men den utgår från mitt eget funderande kring hur det kommer sig att vi rusar på allt fortare i våra liv hela tiden utan att tänka efter och vad som kan hända.
Vad läser du helst själv?
Allt, nästan. Just nu en bok om ljud, en om Indiens historia och har just avslutat Ahlenius bok om FNs generalsekreterare. Så läser jag Svenska Dagbladet varje dag och på nätet DN, norska Aftenposten, och Firdaposten, ÖstersundsPosten, Financial Times, Filter m m. Ibland undrar jag verkligen varför jag läser så mycket men jag är nyfiken och hittar hela tiden nya grejer som jag kastar mig över.
Vad läser du helst inte?
Det blir inte så många deckare längre för de började kännas lite för förutsägbara. Jag läser heller inga sportnyheter i tidningarna.
Snokar du i andras bokhyllor?
Om snoka är synonymt med att kika så är svaret ja. Det är spännande, jag kan hitta något jag inte läst och jag lär mig något om personen som äger böckerna. Finns inga böcker alls blir jag överraskad och alltid lika förvånad.
Hur får vi våra skolungdomar att läsa mer?
Inte genom klassuppsättningar av böcker som alla ska läsa! Det viktiga är inte vad man läser utan att man läser. Eleverna måste få välja själva och gärna få hjälp att välja men vill någon bara läsa serier så låt han eller hon göra det. Jag blir faktiskt så himla upprörd över detta med att många ungdomar inte läser, det är som svenska skolan skapar ett slags funktionella analfabeter. Det är en demokratifråga, du hamnar utanför om du inte kan ta till dig information från banken eller någon myndighet.
Genom tidningen jag jobbar på fick jag tips om en gymnasieskola i Skåne för yrkesförberedande linjer där läsning inte var någons stora grej. Alla fick läsa 20 minuter, vad de ville, varje morgon i tre veckor. Även lärarna läste något samtidigt. Det har blivit en riktig succé. Och många av eleverna hade aldrig läst en hel bok i hela sitt liv. Sånt blir jag glad av.
Vilken bok önskar du att alla Sveriges skolungdomar fick möjligheten att läsa?
Det är ju en omöjlig fråga, jag tror inte det finns en bok som alla kan läsa… Det jag önskar alla skolungdomar är att hitta en bok där de förlorar sig själva när de läser, glömmer tid och rum.
Vilken bok önskar du att du skrivit (förutom ”Det blev inte som jag tänkt mig”)?
Något av John Irving, förslagsvis Garp.
Viilken bok tycker du att man ska ge bort i julklapp?
Skojar du? Jag kan ju bara föreslå min bok, ”Det blev inte som jag tänkt mig”.