Tidningen Vi Läser har funnits sedan 2008 och jag antar att den egentligen inte behöver någon närmare presentation? Redaktionschefen Jonas Eklöf är dock mer svårgooglad, varför jag beslöt mig att kolla upp hans läsvanor i ett måndagsmöte.
Hej Jonas! Vilken bok/vilka böcker ligger på ditt nattduksbord för tillfället?
”Dag ut och dag in med en dag i Dublin” av Erik Andersson, ”The Believers” av Zoë Heller och ”Växa och upptäcka världen” av Hetty van de Rijt och Frans Plooij.
Är du en storläsare? Och har du alltid varit det (eller inte varit det)? Vad tror du att det beror på?
Nja, i timmar räknat är jag kanske en storläsare. Men jag läser långsamt. Så det blir inte så många böcker i månaden. Jag började läsa skönlitteratur lite mer regelbundet när jag var arton-nitton, efter att jag slutat med hockeyn.
Har du någon favoritgenre?
Nej, inte direkt. Läser mest romaner, nya och gamla, tjocka och tunna. Men det händer att jag plötsligt får ett starkt sug efter biografier eller litteraturhistoria eller – även om det är mycket sällsynt – poesi.
I den senaste Vi Läser skriver ni om en svenska i Brasilien som dömdes till att läsa svenska Nobelklassiker. Vilken bok, författare eller genre skulle vara ett straff för dig att läsa?
Marcus Birros ”Kalashnikov” och DBC Pierres Bookerprisvinnare ”Vernon God Little” är två romaner som jag inte alls gillade, de är nog det närmaste straffläsning jag kan komma på.
Hur sorterar du din bokhylla? Vad har du för tankar om färgsorterade bokhyllor?
Inbundna böcker sorteras enligt någon slags genreprincip, som jag försöker kombinera med en geografisk indelning. Det går sådär. Men huvudsaken är att jag hittar i hyllan, och det gör jag. Färgsortering gillar jag inte alls och jag är lite skeptisk till folk som sysslar med det.
Handen på hjärtat: när lånade du senast en bok på ett bibliotek (och vilken var det)?
Den 20 november 2010. Malcolm Lowrys ”Under vulkanen” på Hornstulls bibliotek.
Ni har ju träffat sjukt många spännande författare i Vi Läser. Har du någon drömförfattare kvar att träffa?
Jodå. Till exempel Philip Roth, Marjane Satrapi, Ali Smith och Richard Ford.
Vilken bok är du mest nyfiken på att läsa i vår?
”Agaat” av Marlene van Niekerk. Och ”Liberty” av Jakob Ejersbo.