Lina Arvidsson har precis kommit ut med sin debut, ”Det borde finnas regler”. När hon inte skriver böcker så håller hon på med poetry slam, jobbar på Ica, och skriver på dagensbok.
Måndagsmöte? Jajamensan.
Vad läser du just nu?
Jag läser ”Mama Dolly” av Patricia Lorenzoni. En fackbok om hur mammarollen porträtterats på olika sätt genom tiderna, och hur den ser ut i olika delar av världen. Boken har den fantastiska undertiteln ”Bilder av moderskapet från jungfru Maria till Alien”… Jag har precis börjat på den och ska recensera den för dagensbok. Den är både spännande, intressant och stundtals underhållande.
Hur är en svinbra bok? Hur är den INTE?
En svinbra bok har ett språk som utmanar, känns intressant och nyskapande. Boken griper tag i mig så att jag inte kan lägga den ifrån mig, förmår måla upp en värld som jag tar till mig så att den upplevs som verkligare än den jag lever i, med tydliga karaktärer och miljöer. Den får mig att tänka på saker jag inte tänkt på, vika sidor för klockrena formuleringar eller ”dagens sanning” och den får mig, sist men inte minst, att genast vilja sätta mig ner och skriva själv.
Några läsupplevelser du brukar försöka pracka på folk? Varför dessa?
”Berömda män som varit i Sunne” av Göran Tunström och ”Nalkas ljuva sommar” av Stewe Claeson, är nog de jag tjatat allra mest om. Den förstnämnda har allt: tydliga berättarröster, driv i språket som även är vackert, enkelt men ändå så briljant, och så är berättelsen unik och spännande. Den sistnämnda är utsvävande och smått galen i sitt språk, som ett gulnat foto av en vacker sommar, poetisk och fylld av känslostormar, jag tror att den inspirerat mig mycket i mitt skrivande. Som läsupplevelse är den intensiv och skoningslös.
Du har nyss debuterat med en ungdomsbok, gillar du att läsa såna själv?
Ja, det är kul att läsa ungdomsböcker. Det finns mycket bra på marknaden nu. Det finns ett direkttilltal i ungdomsböcker, upplever jag det som, som kanske inte alltid funnits där. Författarna vågar mer idag än när jag var ung. Egentligen upplever man samma känslor livet igenom, men i tonåren var de så mycket skarpare, utkristalliserade, eftersom det var första gången man upplevde dem. Vad jag gillar med litteratur är ju också verklighetsflykten, personifieringen med karaktärerna, och det är, tro det eller ej, väldigt härligt att få vara tonåring då och då.
Om du skulle bli instängd på ett biblo över natten, ofrivilligt alltså, i vilken avdelning skulle du tillbringa mest tid? (Underförstått läsandes, så ”på toaletten” eller ”i soffan” gills inte som svar.)
Om det skulle vara på Malmö Stadsbibliotek, som jag kan bäst nu för tiden, skulle jag absolut hänga mest på ”Ung vuxen”-avdelningen. Det är jämt där jag hittar de bästa böckerna! Där finns ungdomsböcker från typ 15 år, diktböcker, skräck av John Ajvide Lindqvist, biografier om kända inspiratörer och låtskrivare, och så ligger det nära serieavdelningen. Och serieböcker tycker jag också väldigt mycket om.
Jag får faktiskt rätt mycket tips av att skriva för dagensbok. Man läser de andras recensioner och får tips. Sen är Svensk Bokhandels katalog ju den lilla guldgruvan. Jag brukar läsa den rätt ingående, så att när böckerna kommer ut i handeln och det skrivs om dem i tidningarna poppar det upp i mitt minne att ”ja, just det, den verkade ju intressant”… Jag är rätt så dålig på att surfa runt på bloggar, men läser ofta recensioner i diverse tidningar. Recension är ju en form jag gillar, och jag läser lika mycket för att få tips om böcker, som för att se på hantverket.
Författarfoto: Lovisa Appelkvist.
3 kommentarer
[…] borde finnas regler” är Lina Arvidssons debut. (Läs gärna måndagsmötet med henne på Bokhora.) Och vilken jevvla debut sen! Jag skrattar, myser, fnittrar och ler, jag blir förbannad och jag […]
”och så ligger det nära serieavdelningen. Och serieböcker tycker jag också väldigt mycket om.”
Det var kul att läsa. Serier verkar ses ned på av många författare – man får åtminstone det intrycket.
Tips som bokhora kan ta upp:
I lördags dog Jean Giraud – en av världens största serieskapare. Han låg bakom många olika typer av serier men de kändaste bör vara Blueberry och Inkalen.
Ett annat tips som är högaktuellt är serien ”Tamara Drewe” av Posy Simmonds. Boken har kommit ut på Wibom Books (samma förlag som ger ut serien Lou!). Kör gärna en recension av den!
Den 26-29 april pågår ”Stockholms internationella seriefestival 2012” i Kulturhuset och där kommer både Posy Simmonds och Julien Neel (serieskaparen bakom Lou!) vara med. GRATIS INTRÄDE TILL ALLT PÅ FESTIVALEN utom ”På djupet-samtalet” med Liv Strömquist. Alla är välkomna!
Liv Strömquist: torsdagen den 26 april 2012, klockan 19-20.30, Hörsalen våning 3 i Kulturhuset (Sergels torg Stockholm). Biljettpris 120 kronor (60 kronor om du är under 18 år).
Köp biljett till Liv Strömquist-samtalet här:
https://event.webbiljett.se/kulturhuset/step/chooseSeatU.aspx?seId=1961
Tiderna för Julien Neel och Posy Simmonds bör komma inom kort.
[…] i Studio Ett ”Ocensurerad debut om fjortisar” och, som sagt, i P4 Kristianstad. Igår intervjuade också Bokhora Lina och förra veckan intervjuades hon i Helsingborgs Dagblad. Böcker:Författare: Det […]