Denna måndag träffar vi Per Perstrand, bloggare och bibliotekarie. Han driver bland annat bloggen Conan the librarian och är en av skribenterna på film- och tevesajten Weird Science. Men han jobbar också på Johanna Lindbäcks favvobibbla Dieselverkstan.
Hej Per! I svallvågorna av debatten kring Tintin – hur går egentligen urvalsprocessen på biblioteken till?
På ett relativt litet bibliotek som vårt är det vi i personalen som köper in allting, baserat på våra egna intressen och käpphästar (i mitt fall ofta smarriga coffee table-böcker om film), besökarnas önskemål (som ofta är smala, bra grejer vi missat) och vad som är populärt eller skrivs om i tidningarna. Vi köper in en djävulsk massa böcker men ingenting köps i blindo, vi har alltid koll på det vi ställer ut i bibblan. Det handlar mycket om placering, har vi exempelvis våldsamma seriealbum så ser man till att de står på vuxenavdelningen, och några fina samlingar med erotiska serier har vi diskret ställt på konsthyllan. Det är ganska lätt att undvika böcker och annat som är rasistiskt eller sexistiskt, snarare är det kvalitetsaspekten vi oftare diskuterar, vi vill kunna stå för allt som finns i biblioteket. Man får använda det sunda förnuftet: Sean Banan-skivor får passera (kidsen gillar’t) medan en och annan bloggroman ratats (det är helt enkelt för dåligt).
Vad är det som är poppis bland biblioteksbesökarna just nu, är det främst topplistelitteraturen eller är det också annat?
Förutom svenska deckare (som det är evig snurr på) brukar det som är mest poppis vara det som diskuteras i media – DN:s Boklördag, SVT:s morgonsoffa och i viss mån Babel är säkra peppkällor. Caitlin Moran är ett bra exempel, vi köpte in ”How to be a Woman” när den fick buzz i England och den fick hyfsade utlån. När boken sen släpptes på svenska och Moran var med på Skavlan exploderade det och kön ringlar sig nu lång. Mest poppis just nu är höstens snackisar, gärna med självbiografisk knorr: Karolina Ramqvists och Jonas Gardells nya romaner, Hannes Råstams bok om Thomas Quick, och BDSM-fenomenet ”Femtio nyanser av honom” förstås. Cecilia Gyllenhammars ”Stäpplöperskan” är en stor hit. Louise Boije af Gennäs ”Blå koral” kommer starkt. Och Mo Yan, som äntligen kommit i nytryck efter den snopna vinnardagen.
Vad gillar du själv att läsa?
Mina stora favoriter är Paul Auster (levererar tryggt varje år), George Pelecanos (har matat i mig i stort sett allt) och Jerker Virdborg, jag är fruktansvärt sugen på att läsa hans nya ”Staden och lågorna”. Gillar Stig Larsson, särskilt ”Nyår” som utspelar sig i mina gamla kvarter i Umeå, väldigt spänd på hans comeback. Plöjer Robert Kirkmans ”The Walking Dead” parallellt med tv-serien, och övrigt när det gäller serier gillar jag Joe Matt (plågsamt privat och väldigt rolig), Ed Brubaker (hans hårdkokta ”Criminal”-svit med nynoir-raffel är fantastisk), Nanna Johansson och Liv Strömqvist (två genier). Det bästa jag läst senaste året måste vara Sara Hanssons serieroman ”Vi håller på med en viktig grej” – den finaste och mest ömsinta coming of age-berättelse jag läst, längtar efter mer av henne – och Jonathan Franzens episka ”Freedom”, precis så knäckande sorglig och bra som jag hade hoppats.
Om du måste välja, böcker eller film?
Då måste jag välja film, som bjussar på den mest fulländade och svårslagna blandningen av verklighetsflykt, magi, känslosvall, pur mäktighet och förhöjd livskänsla av alla kulturyttringar. Med det sagt har jag ständiga samvetskval för att jag läser för lite… Jobbet som bibliotekarie gör att man får ytlig kunskap om väldigt många böcker, men också en permanent, molande ångest över hur mycket som finns kvar att läsa.
Ni på Dieselverkstan har ju börjat med litteraturquiz nu, berätta! Jag är så sugen på att gå men är rädd att man måste vara skitduktig på litteratur, lite som filmquizen på Pet Sounds (restaurang i Sthlm) som gör mig livrädd.
Hehe, det är ju bland annat jag som gör filmquizen på Pet Sounds Bar varje månad, sattehhh… Men jag vågar nog lova att det här är lättare. Det är första gången vi kör, och vi vill att folk ska ha en trevlig kväll, så det är inte alls så blodigt som du kanske föreställer dig. Och eftersom jag inte kan hålla mig så blir det givetvis lite film också. Och vin!
(Här kan den som är sugen läsa mer om quizet – nu på onsdag klockan sju för den som är sugen på att gå, jag skulle gärna vilja)
2 kommentarer
Håller med Per om Brubakers ”Criminal”. Kolla upp! http://elegansen.wordpress.com/2010/11/09/jinx-criminal/
Håller också med honom om film vs litteratur (vilket är nästan som att svära i bibliotekskyrkan).
[…] sant som det är sagt. Per Perstrand på Dieselverkstaden talar ut. Dela det här:FacebookTwitterGillaGillaBe the first to like this. Taggad […]