Den här veckan kör vi måndagsmöte med en svensk romanceförfattare, Simona Ahrnstedt! Hennes första roman kom för två år sen, ”Överenskommelser”, och tidigare i höstas var det dags för ”Betvingade”.
I vårt första avsnitt av bokpodden kan man dessutom höra Jessica prata erotisk litteratur med Simona.
Hej! Vad läser du just nu?
Jag har hela vardagsrumsbordet fullt med “jag borde verkligen läsa den här”. Jag började just på en ny romance, ”The Ugly Duchess”, av en av mina absoluta favoritförfattare, Eloisa James. Samtidigt läser jag in mig på erotik, både på engelska och översatt sådan, både ny och äldre.
Jag försöker även läsa modern svensk erotik men herregud så tillrättalagd den är. Och så läser jag Karin Adelskölds ”Våga stå upp”. ALLA som någonsin ska hålla tal eller prata inför folk borde plöja denna guldgruva. Och sedan läser jag förstås tonvis med researchmaterial inför min tredje bok. Sa jag att det var TONVIS?
Du är aktuell i höst med din andra romance, ”Betvingade”. Vad är så roligt med att läsa och skriva romance?
Romance är inte sällan fruktansvärt skickligt skriven underhållning. Författarna håller hög klass och det är ofta väldigt rolig läsning. Och, tro det eller ej, många frågor och tankar om relationer, livet och de olika val vi ställs inför väcks. I alla fall hos mig.
Att skriva romance är tillräckligt utmanande för att jag inte ska ledsna och ändå tillräckligt tillåtande för att jag ska kunna leva ut all min fantasi och kreativitet. Dessutom är jag helt allergisk mot att bete mig pretentiöst, svårt och allvarligt i skrift. Livet är tungt och nästan outhärdligt svårt ändå, jag orkar inte hålla på med sådant när jag skriver.
Hur ser din egen läsning ut? Läser du vitt och brett, eller håller du dig till några speciella genrer?
Vitt och brett, men ändå övervikt åt romance. Under sommaren läste jag till exempel ”Miss Peregrine’s home for peculiar children” och Pernilla Alms relationsroman ”Alltid du”, samt ett par deckare. Blandat med romance och research. Eftersom jag jobbar som psykolog försöker jag även hålla mig á jour med det senaste inom forskningen.
Finns det genrer du undviker? Varför?
Det är SÄLLAN jag fastnar i en svensk deckare. Det beror väl på olika saker i olika böcker men ofta är det lite för präktigt och liksom instängt. Böcker som jag upplever som navelskådande samlar damm hemma hos mig eftersom jag misstror författare utan humor… Och alla böcker om positivt tänk och böcker skrivna av kändisar går stenhårt bort.
Om du ska välja ut någon / några titlar som verkligen har påverkat dig, vilka blir det?
Mina mest intensiva läsupplevelser hade jag som barn. Jag var ensam och rätt olycklig och nästan bodde på bibblan. ”Röda Nejlikan” och ”De tre musketörerna knockade mig”. Narnia-böckerna, förstås. I tonåren läste jag Mika Waltaris ”Sinuhe Egyptiern” och ”Borta med vinden” och längtade till annan tid och plats. Jag tror att jag hela mitt vuxna liv letat efter att KÄNNA så som jag kände när jag läste som ung. Länge hade jag en period med seriemördarlitteratur. Sedan avgudade jag Sarah Waters, särskilt ”Fingersmith” och Denise Mina.
Nu under senare år så är det främst några amerikanska romance-författare som har blivit till viktiga inspirationskällor; Elizabeth Hoyt, Eloisa James och Joanna Bourne. Min mäktigaste läsupplevelse någonsin dock var ”The Sparrow”. En sci-fi av Mary Doria Russell, jag har alltid gillat sci-fi och ”The Sparrow” var helt mindblowing.
I dina romaner så finns det ju ett par män som blir ganska förtjust i. De är såna hjältar! Vilka män har gjort intryck på dig, ur andras böcker alltså? Någon du är särskilt svag för?
Först måste jag få tacka för berömmet, blir alldeles varm och generad. Ja, Rhett Butler, förstås. Mr Darcy. Ivanhoe. Sir Percival Blakeney. Åh, jag minns, på 90-talet fanns en författare som hette Judith McNaught. Hon anses nog inte särskilt rumsren, men herregud som jag föll för hennes hjältar… Annars är jag ju gammal filmvetare och rätt så påverkad av klassiska filmhjältar.
Höstens boktips är….?
Mitt tips är naturligtvis att testa en engelsk romance! Lättläst? Julia Quinn. Prisbelönt? Tessa Dare. Fantastiskt bra? Elizabeth Hoyt. Erotiskt? Lilli Feisty. På min blogg tipsar jag med jämna mellanrum om böcker och författare och jag har nog omvänt en och annan skeptiker.
Författarfoto: Elisabeth Ohlson Wallin.
2 kommentarer
[…] Här. […]
[…] här är en äldre intervju, ett måndagsmöte, som publicerades i samband med att Betvingade var […]