Jag hittade några frågor hos Magica De Hex, som hittat dem hos Matilda. Eftersom frågorna var så bra och eftersom det ändå är söndag svarar jag också på dem.
1. Vem hoppas du ska få Nobelpriset i år?
Nawal El Saadawi
2. Vad ska du läsa i sommar?
Mitt stora projekt är Haruki Murakamis ”IQ84” del ett, två och tre. Jag måste läsa minst fem böcker från Hyllvärmartemat också för att komma ikapp. Jag tror att det blir Italo Calvinos ”Om en vinternatt en resande”, Hjalmar Söderbergs ”Den allvarsamma leken”, Julie Zehs ”Fritt fall”, Carrie Ryans ”The dark and hollow places” och Alberto Mendez ”Blinda solrosor”. Mamma och jag har varsitt exemplar av ”Ilustrado” och jag försöker få henne att bli intresserad av ett lässtreck med mig (om man bara är två kan det väl knappast räknas som en cirkel?). Om solen skiner och jag hos mina föräldrar eller i min storasysters stuga kommer jag att kunna, hinna och vilja läsa massor. Alltid blir det lite oförutsedd läsning också. Jag har några dåliga samveten förutom hyllvärmarna.
3. Har du några tips på böcker om Nordkorea? I så fall vilka?
Nej, jag har ingen aning. Har NI några tips?
4. Vilken årstid är den bästa årstiden för läsning?
För mig är det utan tvekan sommaren. Sol och ledighet gör underverk för min läsning.
5. Läser du om dina gamla favoritböcker?
Ibland. Men oftast prioriterar jag att läsa nya böcker.
6. Från vilken del av världen läser du flest böcker?
Från Europa och Nordamerika.
7. Hur väljer du vilka böcker du ska läsa?
Jag har inget uttalat system, men jag går ofta efter en beskrivning av innehållet (baksides-, sälj- eller annan infotext) och ganska omedvetet tar jag med i beräkningen hur tjock boken är. Är den över 400 sidor ska den verka bra intressant för att jag ska plocka upp den. Jag läser förstås de flesta böcker av mina favoritförfattare eller författare jag gillar, som till exempel Liv Strömquist, Nanna Johansson, Haruki Murakami, Jonathan Safran Foer, Alice Munro, Nicole Krauss, Eva Lindström, Pija Lindenbaum och Jonas Karlsson. Jag läser tyvärr sällan böcker som jag blir tipsad om. Däremot läser jag ibland böcker som Johanna Lindbäck skriver lyriskt om eller böcker som mina två smaktvillingar skriver om.
8. Hur tycker du att ett bra skolbibliotek ska vara?
Öppet, fyllt av gamla och nya böcker, med en engagerad skolbibliotekarie (eller egentligen flera, om man förväntar sig att bibliotekarien ska samarbeta med alla lärare och klasser) och läsande barn.
9. Finns det någon plats du blivit sugen på att åka till efter att ha läst en bok som utspelar sig där?
Man kan istället fråga sig om det finns någon plats som jag inte har blivit sugen på att besöka efter att ha läst en bok som utspelar sig där. Ja, kanske en riktigt krigshärjad plats, men i ärlighetens namn väcks min nyfikenhet på Tjetjenien när jag läser ”Ängeln i Groznyj” eller Arktis när jag läser ”Evig natt”. Min drömresa går till Anne på Grönkullas Prince Edwards Island (där Emma Sundh på DV var på bröllopsresa – avundsjukan!).
10. Hur tycker du att man ska göra för att få barn och ungdomar som inte läser att börja läsa?
Om man är förälder och vill att ens barn ska läsa tror jag att det är väldigt viktigt att man själv läser. Först för barnet, sedan med barnet. Om du vill att barnet ska prioritera läsning måste ju du också göra det. Kanske kan man läsa tillsammans, samtidigt eller högt för varandra. Sedan tycker jag inte att det är hela världen om barnet inte läser. Jag tycker att det är viktigt att barn läser, eftersom läsning är en sådan bra aktivitet för bland annat språk, minne och fantasi, men jag tycker inte att man ska slita sitt hår eller bli osams om barnet inte läser.
11. Vad läser du när du har feber?
Om jag är helt yr av feber vill jag inte läsa på engelska, utan jag måste läsa på svenska. Jag vill ha en historia som är enkel att hänga med i, men gärna ett driv som får mig att vilja fortsätta läsa. En Harlan Coben-bok är förmodligen rätt perfekt för ändamålet.
8 kommentarer
Kul och intressant! Bra det där med att läsa för och med sina barn… tyvärr slutar föräldrar läsa allt för tidigt för sina barn. Det sorgligaste jag hör är de elever som säger att deras föräldrar aldrig läst för dem för att de inte gillar att läsa… Tur i oturen att många lågstadielärare alltid läser för barnen dagligen. Keep on reading!
Åh, Prince Edward Island, dit har jag drömt om att åka sedan jag läste om Anne för första gången. Bokresa dit kanske?
Tips om Nordkorea! Escape From Camp 14 av Blaine Harden. http://www.guardian.co.uk/books/2012/mar/16/escape-north-korea-prison-camp?INTCMP=SRCH
Ett annat Nordkorea-tips är:
Inget att avundas av Barbara Demick. Jag har läst flera böcker om Nordkorea (efter att ha besökt Sydkorea) och Barbaras bok är verkligen bra och läsvärd.
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127121348
Vad kul att fler vill svara på frågorna!
Tack för Nordkoreatipsen. Escape From Camp 14 har jag precis läst, och den var väldigt bra och fruktansvärt obehaglig.
Barbara Demicks bok har många tipsat om. Den ska jag läsa!
”Alla monster måste dö” av Bärtås och Ekman har varit på läslistan ett tag nu, verkar intressant.
Jag läste Alla monster måste dö förra året och kan verkligen rekommendera den. Det är en annorlunda bok som visar en annorlunda del av världen. Jättebra!
Jag håller med, den är väldigt bra!
Dessutom var det den som väckte mitt intresse för Nordkorea.