Så himla intressant bok jag köpte häromdagen! Är helt uppslukad. ”Släng inte maten” heter den och är en sådan där superbraig sak om hur vi slänger alldeles för mycket mat och vad man kan göra för att bli bättre på att ta vara på allt i hushållet. Ibland kanske storpack inte alls är någon besparing till exempel, och vad kan man laga för något med överblivna kokta potatisar? Sådana saker.
Jag tänker mycket på mat och råvaror nuförtiden, det blir välnaturligt med en liten i familjen. Vi vill ju ge det bästa till Tage i form av råvaror, ekologiskt och så vidare. Jag har visserligen alltid varit duktig på att tänka eko, men det har helt klart förstärkts i och med barnets ankomst. Därför är böcker av den här typen så inspirerande! Vad gör man med två centimeter purjo? Massor ju. Och jag känner mig så proffsig när jag själv gör sådana där Kajsa Warg-varianter där jag stoppar i lite utav varje i grytorna bara för att det är på väg att bli gammalt i kylen.
Det är en annan sak, gammalt. Bäst före betyder ju inte sämst efter, som bokens författare Birgitta Rasmusson så klokt påpekar. Det finns en hysteri över datummärkningen som jag inte tycker är sund alls.
Blev väldigt inspirerad nu, att verkligen ta ännu bättre vara på den mat vi köper. En grej som jag själv har märkt sparar mycket, både tid och pengar och råvaror, är matscheman. Då kan man bättre planera in vad man ska göra med ett helt kålhuvud och slipper slänga hälften bara för att man ville göra lite vitkålssallad till blodpuddingen en dag. Älskar matsedlar, älskar den här boken.
Sweet! Finns lite Facebooksidor och hemsidor och annat som har samma namn, men de verkar inte höra ihop. Fast de var också bra. Släng inte maten hörni!
1 kommentar
Har läst en liknande bok: ”101 sätt att rädda maten”. Rekommenderas, eftersom jag är övertygad om att om alla svenskar skulle läsa boken så skulle matsvinnet minska avsevärt.