Hmm, här är en alldeles ärlig och oförskönad bild av mina Dubbeldäckare med cappucinokräm ur Mia Örhns ”Mitt eget kafé”.
Ett par saker jag undrar när jag jämför resultaten:
Varför är min kräm mörk och hennes ljus? Jag har ju också vit choklad i.
Varför har min kräm runnit så mycket? Skulle den ha stått och stelnat mycket längre än timmen som förespråkades i receptet? Kanske över natten? (Ja, kakorna hade svalnat innan montering, och ja, krämen hade stelnat. Tyckte jag, då.)
Men trots det lite kladdiga resultatet och mina inte alls lika runda, snygga och jämna former var de väldigt goda! (Jag la inte så mycket tid och ansträngning på utbakandet bara.) Tjuvsmakade precis en. Cappucinokrämen var ett klart lyft, och på mina kakor får man ju som lite extra sån runtom. Kanske inte helt fel ändå. Man får äta med en servett till hands bara. Lugnt, lugnt.
Brukar ni använda era kak- och matlagningsböcker? Jag är ganska dålig på det, men i höst har jag tänkt göra en ansträngning. Inte alltid bara kolla typ arla efter ny matinspiration utan leta i min bokhylla för jag har verkligen en jättefin samling. Till lunch idag ska det tex bli ett nytt test ur en gammal favorit. Återkommer med resultat!
Och dubbeldäckarna, det är ett sånt recept man måste baka mer än en gång för att få in rätta knycken. Tex att det blev kräm kvar efter kakorna var slut, så nästa gång ska jag fylla dem ännu mer från början. Efter extralång stelningstid. Men som sagt, de rekommenderas! Inte en barnkaka pga kaffesmaken, men perfekt för vuxna.
7 kommentarer
Jag använder min ICA bok väldigt mycket :)
Jag har barn som alla äter lunch hemma och dessutom arbetar jag utanför hemmet, alltså måste maten planeras minutiöst. Varje vecka görs en matplan och sedan handlas det för den. Jag brukar ta olika kokböcker som inspriation. Denna veckan har vi klassikern ”Vår kokbok”
men vi gillar också (nästan) alla Jamie Oliver kokböckerna eller Husmorsorna.
Jag använder ”Bonniers kokbok”, ”Nya Annas mat” (alla Anna Bergenströms kokböcker är uppskattade här hemma, men Nya Annas mat är nog den som används mest) och min egna receptbok regelbundet. Även ”Sju sorters kakor” (som jag fick i födelsedagspresent av min mormor för 17 födelsedagar sedan) har använts flitigt, men jag bakar inte riktigt lika ofta som jag lagar mat. ”Vego Paradiso” var en favorit under en period, och på senaste tiden har jag kikat en hel del i ”Middag på 30 minuter” och ”Halv 8 hos mig” och ser fram emot att laga flera recept från dessa två.
Underbar bild! :-) Så skönt att någon äntligen vågar hur resultatet vanligtvis blir för så många av oss – inte alls som på de glassiga bilderna i kokböckerna… :-( Jag vill också försöka bli bättre på att använda min samling av kokböcker, hamnar också oftast framför Arlas sida, eller googlar fram något tveksamt tv-kocksrecept…
Jag använder Vegetariska kokboken flitigt, men också Ekologiska smaker och flera av Anna Bergenströms kokböcker. Dessutom är jag bra på att riva ur och spara på recept i tidningar och magasin, det är dock sällan dessa testas.
Det händer, men det är som om jag får grav dyslexi när jag ska följa ett recept. Men som nyinflyttade i Stockholm använde jag och min pojkvän Mia Öhrns Guide till Stockholms sommarkaféer, vi betade av dem en efter en och satte våra egna betyg på post it-lapper på uppslagen.
Bilderna som används i kokböcker är ju upputsade för att se så fina ut som möjligt. Verklighetens resultat ser mestadels ut som dina kakor. Jag minns när jag gjorde Napoleonbakelser och att jag blev en smula besviken över att de inte såg ut som sån där köpta på konditori men smaken var det då inget fel på.