Babel har frågat vilken bok deras facebook- och twitterföljare tycker att alla svenska bör läsa. Hela listan hittar ni här. Just nu är där 61 böcker. Däribland August Strindberg, Selma Lagerlöf och Per Anders Fogelström. Av alla böcker på listan har jag läst de här:
”Ett öga rött” av Jonas Hassen Khemiri
”Loranga, Masarin och Dartanjang” av Barbro Lindgren
”Bröderna Lejonhjärta” och ”Pippi Långstrump” av Astrid Lindgren
”Yarden” av Kristian Lundberg
”Nyår” av Stig Larsson
”Drömfakulteten” av Sara Stridsberg
”Lasermannen” av Gellert Tamas
Ormens väg på hälleberget” av Torgny Lindgren
”Ondskan” av Jan Guillou
”Ro utan åror” av Ulla-Carin Lindquist
”Torka aldrig tårar utan handskar” av Jonas Gardell
Så jag skulle ha en del att stå i, om listan blev verklighet…
Senast Bokhora ställde frågan Vilka svenska verk borde ingå i en kanon? svarade vi så här.
7 kommentarer
Problemet med sådana här listor är att det i princip bara blir tung, deppig socialrealistisk litteratur som ska ”säga något som samtiden”.
Några få böcker med humoristiska inslag lyckas nästla sig in, annars är det samma gamla trötta romaner.
Sen är det såklart pinsamt att i princip ingen skräck, fantasy eller science-fiction är representerad. Men just ja, det är ju alldeles för ful litteratur.
Fast finns det så mycket bra svensk skräck, SF och fantasy då? (ärlig fråga, men också lite retorisk). Naturligtvis borde ”Låt den rätta komma in” vara med, men sen? Kallocain går väl som SF och Rövarna i Skuleskogen har ju klara fantasydrag i alla fall.
Jag tänkte just på ”Låt den rätte komma in” som ett klockrent alternativ. Sen har vi ju alltid ”Cirkeln” av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. ”Prins Charles Känsla” av Liv Strömquist kanske?
Finns massor av bra grejer, så länge man lyfter blicken pyttepyttePYTTElite.
Ganska konstig lista faktiskt som lyckas kännas både dammig och fantasilös (”Röde Orm” Bah!) och infantil på en gång.
Men är det inte så med en kanon att den ska innehålla böcker med lite klassikerstatus, sådant som ska ingå i allmänbildningen litegrann? I så fall tycker jag att det är svårt att ha med böcker som inte ens har 5 år på nacken. Hur himla jättebra de än kan tyckas vara just för stunden.
Och vad avgör vad som ska vara allmänbildning? Är det livsnödvändigt att läsa ”Röde Orm” eller ”Gentlemen”? Och vad är det som gör en bok till en klassiker och vem avgör det?
Det här är problemet med sådana här listor. Självutnämnt smarta människor väljer ut en smart lista på smarta böcker.
Sen tycker jag inte att det spelar någon som helst roll hur färsk en bok är. En bra bok är fortfarande en bra bok, oavsett hur ny den är. Snarare tycker jag att man ska sålla lite bland de uråldriga böckerna. Röde Orm? Inte en bra bok. Man behöver inte ha FEM titlar av Selma Lagerlöf. Man behöver inte ha TRE tilar av Eyvind Johnson och Göran Tunström.
Håller i princip med om det myckna överflödet av ”klassiker”, men gillar verkligen Röde Orm :) Och visst borde Låt den rätte komma in vara med på listan!