Jag har en kollega som bad mig om ett tips på en vegetarisk kokbok. Jag svarade tveklöst ”Bonniers vegetariska kokbok” och jag gillar verkligen den. Men det var innan jag bläddrade i Yotam Ottolenghis ”Plenty”. Och innan jag bläddrade i ”Grön mat. Vegetariskt varje dag från River Cottage” av Hugh Fearnley-Whittingstall. Det är verkligen fantastiskt att hitta två så fina kokböcker med recept på mat som jag kan och vill äta.
”Plenty” har vi redan dreglat över och det blev faktiskt den som jag lånade ut till min kollega. Nu ångrar jag mig. Vi hade lite tid över när potatisen var i ugnen i går kväll och då bläddrade vi i Hugh Fearnley-Whittingstalls bok. ”Plenty” är verkligen inte dålig, den är jättebra – absolut jättebra, men ”Grön mat” är fantastisk. Den innehåller mängder med smarriga, lättlagade recept; från soppor, till röror, till bröd, sallader, pastarätter; allt jag önskar mig. Vi ville post it-a varenda sida. Tillslut enades vi om att laga allt.
Bokomaten har också förälskat sig i boken och hon sätter pricken på vad det är som är så himla bra med Hugh Fearnley-Whittingstalls bok De flesta recept innehåller ingredienser jag redan har hemma. Ja! Så bra! Så är det inte riktigt i ”Plenty”. Men en av ”Plenty”s styrkor är att den innehåller recept från så många delar av världen (där det exempelvis kanske ingår japanskt ströbröd). Jag gillar det. Men inte när jag står på Hemköp och det visar sig att en ingrediens jag behöver finns på Asien livs inne i stan.
Många ogillar att ”Bonniers vegetariska kokbok” innehåller recept med quorn och sojaprodukter. Det gör inte ”Plenty” eller ”Grön mat”. Det kan finnas någon tofu i ”Plenty”, men jag har inte hittat det i ”Grön mat”. I förordet skriver författaren att 1/3 av recepten är vegan, men att veganer kan (och vet) hur man gör om de övriga recepten så att de inte innehåller några animaliska produkter.
Kort sagt: ”Grön mat” är min nya favoritkokbok. Jag är så kär i den, som man kan bli i en bok. I fortsättningen utgår vi från den när vi skriver våra inköpslistor. Hittar JoÖ den på loppis i Kiruna rekommenderar jag absolut köp, även om den skulle kosta några tior mer än ”Bonniers vegetariska kokbok” gjorde.
8 kommentarer
Grön mat låter som en bok som skulle passa mig; ska försöka låna hem den, eller kanske rentav köpa.
Måste läsa Grön mat! Låter ju fantastisk.
Jag som funderade på grön mat igår och var sugen på att köpa! Nu ska den absolut köpas!
Men gör det allihopa! Jag tycker att den är urbra!
Jag är bara så trött på att vegmat alltid ska smaka ”indiskt”. Vill inte ha kummin och gurkmeja i min mat. Vill att den ska smaka som vanlig mat. Söker vanliga recept men utan kött. Gärna quorn och soja, har inga problem med det.
Då skulle du kanske gilla ”Bonniers vegetariska kokbok bättre”, även om ”Grön mat” verkligen inte bara innehåller recept med kummin och gurkmeja.
Jag är ett stort fan av Hugh F-W och gillar hans bok. Men det är trist att vegböcker alltid måste vara så ursäktande och förklarande. Att de alltid måste vara så politiska och försöka påverka folk att äta mindre kött. ”Tro mig man blir mätt”, ”Det är inte så jobbigt som det verkar…” osv i den stilen. Jag är matintresserad/passionerad och veg. Jag vill ha en galen nördig bok. En bok där matlagning får vara jobbig och knasig och experimentell. Fast den är veg.
[…] det betyder. Ibland har vi haloumi i, som panir. Vissa gånger bakar jag ett enkelt flatbröd från den här boken som jag steker i en het stekpanna utan matfett (då måste man vädra sen). Det äter vi till […]