Det är måndag och vi lämnar åter plats för vår gästbloggare Jessica Andersin från Bokbabbel. Idag skriver hon om hur man tar sig ur en lässvacka. Som ett brev på posten för mig (Johanna K) som har haft en bedrövlig läsvår.
Lässvackor och hur man kommer ur dem
När man läser mycket kan det ibland ändå hända att man hamnar i en lässvacka. Livet kommer emellan och stör läsningen med allt vad det innebär av flytt, sjuka barn, stress på jobbet eller annat dylikt. Ibland hamnar man rentav i den där svackan utan synbar anledning. Lässvackor tar sig uttryck i allmän håglöshet, ett kraftlöst bläddrande i böcker som inte känns lockande, oförmåga att avsluta redan påbörjade böcker samt allmänt långsam lästakt. Pågår lässvackan länge kan även en skräck för att man helt och hållet tappat läslusten smyga sig på, och det förvärrar naturligtvis situationen. Men misströsta icke, här kommer Vägen tillbaka till läslyckan™, en femstegsmetod signerad yours truly.
1. Ta det lugnt. Jag har all förståelse för att situationen kan kännas både främmande och skrämmande, men precis som i många andra situationer inverkar panik endast hämmande.
2. Berätta om din situation – för rätt publik. Här kommer en bokblogg väl till handa, skriver du om din lässvacka kommer ditt kommentarsfält snart att svämma över av medlidsamma kommentarer och hjälpsamma tips. Har du ingen blogg kan du vända dig till bokbloggarmaffian (#boblmaf) på Twitter. Det är dock av största vikt att åhöraren har förståelse för ditt problem, hånfulla och/eller klentrogna kommentarer kan rentav vara till skada.
3. Medan du inväntar kommentarerna på ditt blogginlägg kan du försöka se det positiva i situationen. Du hinner inte läsa p.g.a. flytt – tänk på det nya stora utrymme dina böcker kommer att få breda ut sig på i det nya hemmet. Det är stressigt på jobbet – kanske får du en maffig bonus du kan köpa böcker för som tack?
4. Välj en ”trygg” bok ur hyllan. Ge dig inte ut på stora och potentiellt förvirrande biblioteks- eller bokhandelsräder, troligen har du hamstrat på dig en hel del böcker till den egna bokhyllan och det är även där du kommer att hitta det du söker. Välj alltså en genre eller typ av bok som känns trygg och bra för dig och inte för svår att ta sig an. Gärna rätt så tunn också, Marcel Proust kan du spara till en annan dag. För vissa är det omläsningar som fungerar för att hitta tillbaka till läslusten, andra tar till pusseldeckare à la Agatha Christie eller Maria Lang. Personligen brukar jag vid de här tillfällena läsa ungdomsböcker, deras gripande handling och något snabbare tempo fungerar för att låsa upp knuten.
5. Läs – men utan stress. Planera inte några bombastiska läs-sessioner, då kryper bara prestationsångesten på. Dra i stället upp boken i bussen på väg till jobbet, eller kanske medan din partner tittar på någon film du inte intresserar dig särskilt mycket för. Småportioner läsning helt enkelt, och plötsligt hittar du dig slukandes boken och längtandes efter nästa. Tadaa, läslusten är återfunnen!
Jessica Andersin