Det är väl dags att avlägga en kvartalsrapport tänker jag, för min 2014-utmaning.
30 20 10 – böcker från minst 30 länder, minst 20 kvinnliga/manliga förf, och 10 olika årtionden
Det har väl gått sådär. Jag har läst ganska lite eftersom jag är i slutfasen med min egen bok nu, men lite kan jag väl ändå bocka av.
Till exempel har jag läst flera årtionden – 70-talet i form av Märta Tikkanens debut, 50-talet i form av Elsa Forsgrens debut och förstås då 10-talet (2010-talet alltså). Så där är jag helt och hållet i fas om jag ska nå målet, dvs omkring 3 årtionden per kvartal. Nu har jag ju tagit det senaste årtiondet så framåt blir det klart mer utmanande.
30 länder har däremot inte gått så bra. Ett tag fick jag hjärnsläpp och tänkte att ja! Kanada är ju ett land men hello, Richard Ford är ju från USA… Inte så mycket nytt under solen där med andra ord. Det blev faktiskt bara Sverige, USA, Finland och England här. Det räcker inte om jag ska gå i mål. Jag behöver ju läsa 7,5 länder i månaden och nu har jag redan sackat efter PLUS lyckats beta av mina vanligaste läsländer. ILLA! Håller aktivt på att försöka råda bot på detta nu.
Vad gäller 20 män så kommer inte det att bli något problem tror jag, behöver 5 dudes per kvartal och det är inte så utmanande. Fast nu när jag räknar… Jan Guillou, Richard Ford, Stuart B. McIver, Gunnar Wetterberg. Och så började jag med Kjell Westö i helgen. Så det är väl på halvhåret kan jag tycka. När jag läser så lite som nu blir det förstås ännu färre män. Jag läser vanligen omkring 65% kvinnor och det här kvartalet har inte varit annorlunda på något vis.
Summa summarum: Jag behöver läsa mer om jag ska gå i mål. Fler män och fler länder framför allt. Är inte så oroad för männen ändå, sen blir det sommartider och deckare och what not. Men de där länderna… Det är en bra utmaning! Alltså verkligen. Fler borde testa.
Jag har också valt att inte ta med barnböcker och omläsningar i utmaningen. Annars hade jag kunnat bocka av många årtionden (vi läser väldigt mycket Astrid Lindgren just nu t ex). Ungdoms räknar jag självklart in, men inte det jag läser för Tage och Ejda. Omläsningar tycker jag också är att göra det lite för enkelt för sig, annars hade en del kunnat trilla in även den vägen.
5 kommentarer
Läsutmaningen är intressant men vad är Blogg100 som du nämner i varje rubrik? Det gör det svårare att fastna för en skild rubrik i BlogLovin-flödet, eftersom det första man alltid lägger märke till i dina rubriker är det tråkiga blogg100.
Faith: Jag är med i en stor bloggutmaning som heter just #Blogg100 som går ut på att man ska blogga 100 dagar i sträck. Du kan läsa mer om utmaningen här: http://bisonblog.se/blogg100/ och i år är det ca 750 svenska bloggar som deltar.
Jag skriver ett inlägg om dagen som jag märker med den rubriken, sedan kan det bli fler inlägg den dagen, men de ingår inte i utmaningen så att säga – så om 69 dagar är du av med det tillägget i rubriken!
Hej, Läser er och prenumererar på er blogg, tycker den är toppen. Igår fick jag ett brev från Bokspindeln som gör mig ledsen. Har skrivit om dem på min egen (mycket lilla blogg) och undrar om boklåda döden inte är något för er er att ta upp, särskilt när det drabbar fantastiska ställen för barns läsande.
https://vildapplen.nordicshops.com/newsfeed-all.html?feed_id=1
Länder är ju det klart tuffaste kravet, framför allt första gången (jag är inne på tredje året nu och har insett att för mig är det svåra egentligen inte att hitta intressanta böcker från nya länder, det är att prioritera dem framför sina favoritförfattare/länder).
Första året hade jag en period från september till början av december när jag bara läste nya länder hela tiden för att komma ”ikapp”. I år däremot är jag väl i fas med 11-12 länder (beroende på om Ryssland och Sovjet är samma land eller inte…) men har haft svårt med kvinnorna.
Jag fick helt enkelt utse mars till kvinnomånad och bara läsa kvinnor vilket gör att jag efter 3 månader är någorlunda i fas med det målet också (6 hittills).
Kul att höra en lägesrapport.
Så är det ju verkligen Vidar – alltså det där med prioritera. Det är inget svårt att göra en lista på skitlovande böcker från ”nya” länder, men att sen välja kanske ett oskrivet kort framför något som en BRA författare man älskar har kommit med… Svårt! Jättesvårt.