Det finns ju ingen som är så trött som den som precis ska gå på semester. Hade min rektor sagt åt mig att arbeta i två veckor till hade jag lagt mig ner på fläcken och smält bort.Perfekt var det då att jag upptäckte att bioaktuella ”Divergent” fanns i pocket. Den passade mig perfekt just nu! Jag började läsa den i lördags morse och sedan läste jag precis hela dagen. Mmm, books!
En tanke bara: vilken himla trist framtid vi kommer att möta om en enda av alla de här dystopierna slår in? Panem? Fulingby*? Det Chicago som Tris i ”Divergent” växer upp i? Det är alla möjliga mer eller mindre fantasifulla lösningar som framtidspersonerna hittat på för att det inte ska bli krig. (Och så blir det krig ändå? :-PPPppp). Jag vet i sjutton vilket framtidsscenario jag skulle välja. Vet ni?
Johanna L har läst ”Divergent” och skriver:
Snabbläst och ganska spännande om ett samhälle som är uppdelat i fem olika fraktioner / grupper och när man är 16 väljer man baserat på ett personlighetstest vilken man ska tillhöra. Alla fem har olika uppgifter i samhället. Beatrices föräldrar tillhör den osjälviska gruppen som pga sin läggning får styra samhället. (De har ju inget vinstintresse.) Men Beatrice känner sig inte så osjälvisk och hennes test visar att hon är en av de farliga: hon har lite blandat i sig! Flämt! Hennes val blir att gå emot familjen och ansluta sig till de som ska försvara samhället. The dauntless. Ett nytt namn; Tris, några veckors hård träning och urvalsprocess följer där man ska se vilka som platsar och det är ju skitsvårt men det finns en spännande instruktör, Four, som är ganska speciell på många sätt och… You fill in the blanks.
JohL skriver också att hon tycker att Tris är menlös. Jag tycker inte att hon är så menlös, men jag har svårt att förstå vad instruktören Four ser i Tris, eftersom jag-berättaren så effektivt skriver ner sig själv hela tiden. Men deras relation skildras fint, tycker jag. Jag måste flika in: jag älskar förälskelsepirr i ungdomsböcker. Men det knepiga är ju att man blir lika förälskad när man är 37 år. Varför är förälskelsepirret inte lika pirrigt i romaner för 37-åringar?
Jag tycker att ”Divergent” är ovanligt våldsam för att vara en bok för en ung publik eller har ungdomsböckerna överlag blivit mer våldsamma? Är det överhuvudtaget problematiskt med ungdomsböcker där huvudpersonerna slår ihjäl varandra, sticker vassa saker i sina fienders ögon om natten eller sparkar på den som ligger? Är det överhuvudtaget problematiskt med böcker där huvudpersonerna slåss? I ”Divergent” är slagsmålen oftast motiverade. Men Tris gör utfall ibland. Ser en person som hon inte tycker om och känner att hon vill slå den. Ibland tycker jag att hennes utfall är svåra att förstå. I ”Divergent” måste Tris bevisa sig värdig att bli en av de ”tappra” (the dauntless). Hon måste kunna slåss, hon får inte vara rädd, hon måste vara modig. Här finns plats för funderingar kring mod. Four är hemskt modig, reko, snäll. Jag gillar det.
”Divergent” är superbra semesterläsning. Jag sparar fortsättningen ”Insurgent” till en lång resa som jag ska göra i sommar. I höst kommer den tredje och avslutande delen i trilogin.
* = Alltså! Jag hade glömt: heter städerna i Scott Westerfelds ”Ful”-trilogi verkligen Fulingby och Snyggingstan? Det måste vara VM i fantasilösa namn.
7 kommentarer
Åh, detta är den största anledningen till att jag oftast läser ungdomsböcker på engelska. De svenska översättningarna kan ofta bli väldigt krystade. Harry Potter är väl ett klassiskt exempel på detta. Dystopiska ungdomsböcker förlorar ofta i översättning. Alltid svårt att försöka översätta påhittade ord.
Jag har bara läst Ful-trilogin (eller tja, första boken) på engelska, men där heter de Uglyville and New Pretty Town, så jag tror inte han vinner pris för största kreativitet vad det gäller namn…
Gillar din reflektion om förälskelsepirr (ett fenomen jag är väldigt svag för). Tycker det ofta görs bra i ungdomsböcker, men sällan i vuxenlitt, himla konstigt. Såg förresten Divergentfilmen igår och blev glatt överraskad, de har lyckats bra. Men det var längesen jag läste boken också, kanske spelar in…
Jag tycker att ungdomsdystopier kan vara väldigt våldsamma, t.ex. Legend av Mary Lu och Dustlands-serien där huvudpersonen blir cage-fighter. Att både ungdomar och barn faktiskt blir soldater verkar också helt naturligt och diskuteras aldrig… Något jag reager på som vuxen.
Jag tycker divergent är ovanligt våldsam bland dystopierna. Eller egentligen hur våldet framställs mer än själva våldet i sig. Här är ju våld något som hör ihop med tapperhet – att vara modig är tex att på order slå någon till hen inte reser sig. Även om det talas lite lätt om att de tappras ideal försämrats, så tycker jag aldrig att våldsglorifierandet riktigt problematiseras.
Överhuvudtaget är ju det mesta som framställs som ”tapperhet” bland de tappra astöntiga, korkade grejer (som det där att de måste hoppa på och av tåget i farten).
”Tapper” är väl en dålig översättning av dauntless i sammanhanget (apropå Stinas kommentar här ovan)? Jag tänker framförallt på den där symboliska grejen med tågen, som du nämner. Att det handlar mer om att vara orädd (nästan våghalsig?) än modig? Har du läst de kommande delarna i trilogin? Är det mer konflikt mellan de olika falangerna i dem eller får den ”tappra” falangen utrymme att utvecklas?
Lite spoiler-varning på den här kommentaren
Det visas väldigt tydligt i senare delar av serien att hela falang-systemet inte är helt bra (vilken överraskning) och att falangerna med tiden blivit väldigt extrema varianter av vad de var från början. Dauntless-medlemmar var tidigare mer tappra men har med tiden blivit mer dumdristiga eftersom de ständigt måste överträffa varandra och bevisa hur modiga de är. Det har ju en tendens att bli så när likasinnade människor bara umgås med varandra hela sina liv…
Jag måste också säga att den första delen av serien är klart bäst. Insurgent är klart sämre än Divergent och Allegiant är en kaotisk röra som inte vet vart den är på väg.