Vad är det för likheter mellan Sherlock Holmes och Gregory House?
- De är båda fascinerade av gåtor
- Båda är missbrukare
- Bådas efternamn börjar på H
- Bådas bästisar har efternamn som börjar på W
- Båda kan spela ett instrument
- Båda bor på samma adress
Nej, jag är inte en ”riktig” läkare, men jag är hypokondriker och jag har sett alla avsnitt av House M.D. vilket ju ändå får anses vara likvärdig en läkarexamen. Eftersom jag också gillar gåtor och ofta hänger på hemsidor med symtombeskrivningar och information om olika läkemedels biverkningar så är jag från och med nu litteraturvärldens egen husläkare. Holmes och House personifierad. Här är mina första patienter:
Borreliarebus
Patient Ian Rankin
Fotograf Ian Rankin
Aktuell med ”Helgon eller syndare”
Diagnostisk hypotes lymfocytom (borrelia) (ICD-10: L98.8C)
Ser det här ut som en man som är bästis med JK Rowling och till dags dato har sålt över 20 millar böcker, eller ser det ut som en mycket sjuk man som trots sin sjukdom är en jävel på att ta ett-rop-på-hjälp-selfies?.
Ledtråd 1: han själv anges vara fotograf till pressbilden. Hypotesen är att han håller kameran med sin högra hand och ställer sig i skugga så att den högra örsnibben ska döljas, den vänstra örsnibben döljer han med fingret på ett så avslappnat sätt att Steve Jobs försök att dölja gropen i haken framstår som amatörmässigt.
Lymfocytom är en form av lokaliserad hudborrelios kring lymfkörtlarna vid örsnibben som uppstår 7-90 dagar efter ett fästingbett. Förutom ”en värmeökad, rodnad och svullen förändring lokaliserad till örsnibb” så är ett av symtomen ”beteendeförändringar”.
Ledtråd 2: I slutet av 2014, efter att Forum förlag gett ut 14 av hans böcker, byter Rankin förlag till Modernista. Vilken titel han väljer att ge ut på det nya förlaget? ”Knutar och kors”. ”Lymfknuta” är det mer medicinska namnet på lymfkörteln som transporterar lymfan och är det system som vid ett fästingbett sväller upp för att bekämpa infektion. Coincidence? You decide!
* * *
My neck, my back
Patient Magdalena Swärd
Diagnostisk hypotes nackmyalgi (ICD-10: M54.2)
Riskfaktorer: kvinnligt kön, inaktivitet och depression.
Bokens baksida förtäljer följande: ”Fröken Magdalena Swärd är den eviga ungmön. Bildad men utblottad. Bedragen, skandaliserad och på ruinens brant tvingas hon att acceptera en anställning som sällskapsdam åt en ung friherrinna som planerar att snärja greven.”
I boken går det att hitta tecken på såväl dålig arbetsmiljö:
”’Känslor leder bara till olycka’, förklarade Marie.”
”Hon stod alldeles stilla med den ständigt sylvasst raka ryggen i givakt, men han såg hur hon stelnade till ytterligare allteftersom hans blick vandrade över henne”
Som symtom: ”hon blev stående och stirrade på änglar och moln och allegorier i guld och rosa och blått tills nacken värkte.” Att vara utbildad men tvingas vara sällskapsdam på en arbetsplats där en som arbetstagare blir objektifierad och får sina känslor förminskade är helt klart en riskfaktor i kombinationen med korsetten och de höga taken. Det märks med andra ord att detta är en historisk roman som utspelar sig före friskvårdsreformen 2004.
* * *
Fånge i hörselgången
Patient Martina Haag
Aktuell med Senaste boken ”Heja, Heja!”
Fotograf Anna-Lena Ahlström
Diagnostisk hypotes sekretorisk otit (ICD-10: H65)
Eftersom Piratförlaget tvingar sina författare att jobba i kassan i sin bokmässanmonter år efter år jobbade jag först utifrån hypotesen att Haag drabbats av tinnitus pga den höga ljudnivån de utsätts för mer än andra författare. Jag släppte dock snabbt den teorin eftersom då samtliga besökare borde lida av åkomman.
Istället tittar jag på patientens sjukdomshistorik. 2007 skriver hon i Mama:
”Mitt öra värker, jag har tusen graders feber och huvudet dunkar.”
”På natten har jag så ont i örat att jag inte kan lägga ner huvudet på kudden […]”
”Hacka en lök, ånga den kort i mikron, slå in det varma lökhacket i ett litet tyg och lägg mot örat.”
I boken ”Heja, Heja!” skriver hon: ”En mulen torsdagseftermiddag när jag stretar på med min Brommarunda och jag som vanligt svänger in på skogsslingan är det som om det landar en stor tung svart kondor på mina axlar. Du kan gå lite du, du kan sluta springa nu, väser kondoren i mitt öra.”
Att det är sekretorisk otit även känd som ”öronkatarr” (en form av öroninflammation) i folkmun, förklarar varför Haag måste täppa för hörselgången och varför hon har så hög feber som 1000 grader. Ett undertryck i hörselgången gör att att en vätska bildas som enligt vårdguiden ”helt eller delvis fyller mellanörat”. Jag ordinerar antibiotika och att patienten ska undvika öronkontakt med stora fåglar under några veckor.
* * *
Ice, ice Patrick
Patient Patrick Modiano
Aktuell med ”Horisonten”
Fotograf Nicolas Hidiroglou
Diagnostisk hypotes hypotermi (ICD-10: T68.9)
I det här fallet är det viktigt att påpeka att färgen indikerar problemområde och inte värme. Patienten Modiano är allt annat än varm.
Först trodde jag att polon enbart var ett fashion statement gone terribly wrong. Men sen började jag fundera över den kraftiga skuggan i porträttet. Antingen är han fotograferad i starkt solljus eller i en studio med kraftig ljussättning. Alla som varit nära en studiolampa vet att såna blir otroligt varma och hörsägen säger att även solen bär denna egenskap. TROTS denna värme bär Modiano en polotröja utan att bli minsta varm.
Hans t-zon (panna, näsa, haka) är inte ett dugg blank. Det här är en man som uppenbarligen inte vet vad det innebär att perspirera. Senaste gången den där pannan såg en svettdroppe var när Charles de Gaulle fortfarande var president.
Vårdguiden skriver: ”Symtom på hypotermi inträffar redan vid 35-36 grader. Först märks hunger, illamående, tystnad, trötthet, dåligt humör, försämrad koordinationsförmåga och förvirring.” Detta får mig att tänka på presskonferensen i samband med tilldelandet av noblepriset som kunde haft listan på symtom som bildtext.
Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)
* * *
Hips don’t lie
Patient P-O Enquist
Aktuell med ”Liknelseboken” som kommit som pocket
Fotograf Ulla Montan
Diagnostisk hypotes artros i höftledsen (ICD-10: M16.1)
Jag drar mig lite för att diagnostisera P-O. SPOILER ALERT på ”Livläkarens besök”: Livläkarens liv går inte att rädda efter att han fått lite hybris och blivit envåldshärskare.
Dödsorsak: halshuggning.
Life lesson: ställ aldrig diagnos på högt uppburna män. Så med risk för mitt eget liv googlar jag fram symtomen på långt gången höftledsartros:
- ont i höften när man står eller går
- stelare i höften
- kortvarig smärta när man börjar gå efter att ha suttit eller legat stilla, så kallad igångsättningssmärta
- ont när man sitter eller ligger och benet är i vila, det brukar komma först när artrosen är långt gången
Jag säger inte att P-O definitivt har något att diagnostisera men för att dra en liknelse: i ett annat liv hade hans hypotetiska diagnos kunnat vara namnet på en av Alexandre Dumas musketörer. Typ.
* * *
Aspbergers matkasse
Patient Jane Doe
Diagnostisk hypotes Aspbergers syndrom (ICD-10: F84.5)/depression (ICD-10: F41.1)
Är hon inte lite väl glad i sin matkasse?
Det här är kanske det mest svårdiagnosticerade och mest känsliga. När det kommer till vår anonyma omslagskvinna så är det viktigt att påpeka att det hon uppvisar på bilden INTE är en sjukdom.
Däremot kan det vara så att det hon uppvisar kan hjälpa oss att upptäcka att hon är del av en grupp som är överrepresenterande när det gäller ett tillstånd som behöver behandlas.
Objectùm-sexualitet innebär en sexuell läggning som innebär att en kan förälska sig i objekt. På Objectùm-Sexuality Internationale står det: ”As we grow as a community, we have internally discovered a growing percentage of OS people are diagnosed with Asperger’s syndrome, a spectrum of autism.”
Hos människor med Aspberger är depression vanligt. Enligt doktoranden Tove Lugnegård på Sahlgrenska akademien har så många som 70% av unga vuxna med Aspberger haft depressioner. Detta behöver såklart inte ha någon biologisk koppling till Aspbergers utan kan bero på det utanförskap en känner. Men oavsett vilket bör depressioner alltid behandlas och förebyggas.
10 kommentarer
Tack, kära doktor Litteraturläkaren, för din gedigna, intressanta och väldigt underhållande genomgång! Tänk att de drabbade har lidit i tysthet så länge. Jag lider med dem. Nu kan vi dessutom börja analysera deras verk med utgångspunkt i deras krämpor.
Ser fram emot fler poster!
Eller hur! Tack för att du förstår. Jo det känns som att vissa författarskap kräver ett rejält ”omtag” nu när en har läkarglasögonen på. Är lite rädd för att få överfyllt väntrum imorgon bara…
Hahaha!
Hahaha!
Skyddsombud i nästa bok kanske? :)
Hahahaha, jag DÖÖÖR! Och innan du börjar analysera mig också så nej, jag dör nog inte på riktigt. Bara nästan. Aspbergers matkasse är ju bara så himla klockrent på pricken också!!!!!
Du bloggar dock mycket om döden på sistone… jag tror nog att du är i riskzonen för att bli tvångsintagen på bokhoras litterära sanatorium!!
Glad att du gillade inlägget :)
:D
Underbar läsning
Skönt att det finns de som uppskattar en hypokondrisk bokmal på internet :) Tack för kommentaren!
Haha!