Idag på förmiddagen spelade jag in nästa Läs för livet-podd (min läsambassadörspodd) och Mats Jonsson var gäst. Han är redaktör / förläggare på Galago och författare till flera serieromaner. Under de senaste två veckorna har jag plöjt fyra av dem i rask takt.
”Hey princess”, ”Pojken i skogen”, ”Mats kamp” och ”Monstren i skogen”.
Det här frossandet var väldigt trevligt för böckerna är så bra, men det fick mig också att känna mig lite som en MJ-stalker. Alla hans verk (utom en novell som jag inte har läst) är självbiografiska, därav stalker-känslan. Det här pratade vi om i podden. Samt om serien som populärt fenomen just nu, plus om Liv Strömquist-effekten, om det finns en sån. Vi får se hur mycket producenten sen behåller av allt vårt snack. Podden kommer ut i början av april.
Fram tills dess får ni gärna lyssna på mars-avsnittet där Catharina Schmidt berättar hur hon i sin doktorsavhandling i didaktik följt 9 mellanstadiebarn i två år och kartlagt allt de läser i skolan och hemma. Syftet var att försöka förstå hur man blir en sån som läser. Det vill man ju verkligen veta, eller hur?
Den korta förklaringen är att läsning ska vara något som berör, diskuteras och spelar roll. Man blir inte läsare av att bara tex ha en bänkbok som ingen någonsin diskuterar. Väldigt intressant samtal det med! Finns på iTunes och på webben.