Gåta: Vad är det som ser ut som ett porslinsmönster från 60-talet och innehåller Axel von Fersens lik, Prinsessan Leia och massor av böcker?
Svar: Meh! Omslaget till Sommarkatalogens Barn & Ung-del såklart!
Men det är den mörka sidan jag läst till det här inlägget. Min förstakänsla är okursiverad och sen följer ett utdrag ur baksidestexten i kursiv stil.
* * *
”Missdådare : brott och människoöden i Sverige omkring 1600” / Annika Sandén / Bokförlaget Atlantis / Utgiven
Jag tycker det låter fantastiskt intressant att få titta in i – som en recension av den här boken kallar det – sociala tittskåp. Skolhistorian där Lützendimmor ligger täta och Romarriken faller och allmänt ogreppbara enorma skeenden ska skildras verkar vara långt borta. Vad folk tänker och känner tycker jag verkar vara superbra ingång till historieskrivning.
Hur såg tidens människor på brott och straff, på heder och skam och på sin plats i gemenskapen? Historikern Annika Sandén skildrar ett antal brottsfall som speglar vanliga människors liv och värderingar. Vi får bland annat läsa om mord, hor, sexuella övergrepp, förtal, könsöverskridande beteende, kyrkostölder och supande präster i ett mikrokosmos där människors livsföring ofta kom i konflikt med överhetens önskemål.
* * *
”Lektioner i mord : hur man skriver en svensk succédeckare utan att bli det minsta trött” / Henrik Lange / Kartago Förlag / utgiven
Lange, of ”80 romaner för dig som har bråttom”-fame, verkar ännu en gång ha tagit på sig uppdraget att läsa en massa böcker som ingen annan vill läsa och sen bjuda på sina analyser i serieform. Speciellt kul ska det bli att få se omslagsförslagen.
Här får vi lära oss hur man skriver en svensk succédeckare utan att bli det minsta trött. Vi följer en deckarhistoria, från början till slut. Historien varvas med kommentarer på scener man måste ha med; möten med journalister, bråk med chefer, exfrun och barn, spritproblem och sex. Hur man bygger upp en karaktär och vilka som måste vara med, till exempel token och den gamla damen. Vi får tips på hur man gör boken till en ”snackis”, omslagförslag, hur författaren blir mer känd än boken, hur man skriver uppföljaren, kringprodukter och hur man väver in ett tema i historien som ingen skulle läsa om det inte hade varit för att det var med i en deckare.
* * *
”Böcker bibliotek bildning. Valfrid Palmgren Munch-Petersens liv och verk” / Lena Lundgren, Mats Myrstener, Kerstin E Wallin / Stockholmia förlag / 27 april
Min absoluta favoritgren i biografigenren: litterära feminister som inte fått det erkännande i historieböckerna som de förtjänar
Valfrid Palmgren (1877-1967) var en imponerande person: folkbildare, bibliotekspionjär, språkvetare och feminist. Hon var den första kvinnan som anställdes på Kungliga biblioteket och, tillsammans med Gertrud Månsson, den första kvinnan i Stockholms stadsfullmäktige. Hon startade det första svenska barnbiblioteket och var den första kvinnliga lektorn vid Köpenhamns universitet.
* * *
”Kruka : En biografi om Suzanne Brøgger” / Louise Zeuthen / Norstedts / 4 maj
Med risk för att riva upp de sår som Selma Lagerlöf-gate skapade så måste jag tyvärr erkänna att jag aldrig läst Brøgger. Det är uselt av mig men jag har varit övertygad om att jag kommer gilla hennes författarskap och jag tänker börja med denna biografi.
En dag kontaktades Louise Zeuthen av Suzanne Brøgger, som bad att hon skulle skriva en biografi över henne. Hon skulle få full tillgång till dagböcker, brev, ja allt som kunde vara relevant när det gällde att beskriva Suzanne Brøggers liv – med ett förbehåll: biografin fick endast handla om de första fyrtio åren.
* * *
”Timmen före midnatt” / Ida Simons / Natur & Kultur / 9 maj
Jag älskar omslaget och hoppas den kommer vara så bra som den verkar. I sånt fall ska vi hypa den här så mycket att ”Stoner”-hypen äntligen går i pension!
Gittel växer upp i en judisk familj i Antwerpen på tjugotalet. Hennes pappa är en sjlemiel, en skojare som ständigt misslyckas i affärer, vilket får mamman att med jämna mellanrum flytta över till grannfamiljen. Där finns en Steinwayflygel. Att spela piano är Gittels passion, men när hon får sin första riktiga vän i den äldre Lucie förändras allt. Timmen före midnatt utgavs för första gången 1960. 2014 återupptäcktes romanen av en nederländsk förläggare och översätts nu till ett femtontal språk.
* * *
”Det riktiga landslaget” / Moa Svan / Leopard förlag / 18 maj
Första gången jag blivit peppad på att läsa en bok om sport. Genren verkar annars för en oinsatt bestå till 99% av avdankade mäns minnen från sin storhetstid. Moa Svan, journalist på ”Feministiskt perspektiv”, ligger bakom och jag tror att denna bok kommer krossa motståndet.
Det här är boken om landslaget och om några av världens bästa fotbollsspelare: Caroline Seger. Nilla Fischer. Therese Sjögran. Kosovare Asllani. Lotta Schelin. De senaste åren har laget vunnit brons i både VM och EM. Vad ligger bakom framgångarna och hur de tog sig dit de är idag – trots att herrfotbollen ständigt prioriteras av allt från Svenska Fotbollförbundet och sportjournalisterna och trots Zlatan? Tack vare svett, hårt arbete och feminism!
* * *
På ditt samvete / Jenny Åkervall / Norstedts / 21 maj
Jag tyckte bok 1, ”Jag tjänar inte”, var väldigt spännande och välskriven. Åkervall har jobbat som talskrivare inom socialdemokraterna och hennes helt nya karriär som författare av politiska thrillers visade sig vara ett lyckat steg. ”Jag tjänar inte” tror jag hade helt fel omslag för att hitta rätt publik, jag läste den själv med förhoppningen om en relationsroman, pocketutgåvan däremot var helt rätt och jag tror även den andra bokens omslag är ett steg i rätt riktning.
En militant antiabortgrupp härjar i Stockholm. Brutala trakasserier av barnmorskor och gynekologer stör försommarfriden. Samtidigt har Kristdemokraterna fått en ny partiledare, en karismatisk kvinna som framgångsrikt driver en värdekonservativ politik och utmanar den sittande statsministern.
* * *
”Mina hjältinnor” / Samantha Ellis / Albert Bonniers förlag / 26 maj
Får för mig att det här kan vara en ”Drömbokhandeln” eller en ”85 Charing cross road”. Böcker om böcker är ju alltid välkomna eller hur!
Vem skulle du helst vilja vara – Cathy Earnshaw eller Jane Eyre? Efter en utflykt till heden där hennes favoritroman Svindlande höjder utspelar sig, börjar Samantha Ellis läsa om sin uppväxts favoritböcker. Gemensamt för dem är att de alla har en kvinnlig huvudperson som Samantha på olika sätt identifierat sig med under sin uppväxt. Lizzie Bennet (Stolthet och fördom) står inför hotet att behöva gifta sig med någon hennes familj valt åt henne – det gäller även Samantha, som kommer från en irakisk-judisk familj i London. Anne på Grönkulla är fortfarande ett föredöme med sin fantasi och skaparlust, Scarlett O’Hara lärde henne mycket om självständighet, Sylvia Plath var ett sällskap under tunga år i Cambridge, Lucy Honeychurch (Ett rum med utsikt) fick henne att våga satsa på konsten. Samantha läser Twilight och funderar över om en kvinnas alternativ verkligen är att gifta sig eller dö, hon tänker på knapplösa knull i Rädd att flyga och hon får en ny idol i Sheherazade från Tusen och en natt.
* * *
”Järnblod” / Liza Marklund / Piratförlaget / 10 juni
Jag har sannerligen inte följt Annika Bengtzon slaviskt men de jag har läst har jag gillat, tyckte även filmerna var väldigt bra och det känns på något sätt som att en har en skyldighet att vara med på tåget när sista Bengtzonboken ges ut.
Annika Bengtzons syster Birgitta är försvunnen. Det sista livstecknet är ett sms Annika, hjälp mig! Kvällspressens papperstidning ser ut att gå i graven. Om det inte sker ett mirakel kommer chefredaktör Anders Schyman att gå till historien som den som lade ner den svenska journalistiken. Under tiden pågår en uppmärksammad rättegång om ett ytterst bestialiskt mord på en uteliggare. Dagarna går och Birgitta kommer inte tillbaka. Hennes försvinnande innebär att Annika måste konfronteras med sitt komplicerade förflutna.
* * *
”Hackers” Aase Berg / Albert Bonniers Förlag / 31 juli
Ser jag hennes namn under en text i en tidskrift eller tidning så brukar jag alltid läsa. Dessutom har jag något sorts stående nyårslöfte att läsa fler diktsamlingar varje år än föregående och denna kommer absolut bli en av dessa.
Aase Bergs nya diktsamling handlar om utvägar ur kvinnofällan, om våldsam listighet och hur man fuckar upp systemen inifrån. I magen på den trojanska hästen sammangaddar sig amasoner, hackers, stalkers, parasiter, horor, haggor. De förlåter inte. De glömmer aldrig. De krossar det okrossbara. Se det här som ett hot: De är Här.
* * *
”Aniara” / Knut Larsson / Kartago förlag / 10 augusti
Jag höll fan på att somna när jag bläddrade i ”Aniara” på gymnasiet men jag tycker att Knut Larsson är väldigt duktig på att teckna, så duktig att jag tror han till och med kan väga upp min Aniara-allergi.
Harry Martinsons stora rymdepos är här överfört till tecknad serie. I Knut Larssons händer blir det ett lika ovanligt som spännande rymd äventyr. Berättelsen är på samma gång en förtvivlans varning i kärnvapnens och de ekologiska hotens tid och det kanske fulltonigaste uttrycket för Martinsons livslånga projekt att visa oss människans försök att se sig själv och sin roll i skapelsen.
* * *
”Hausfrau” / Jill Alexander Essbaum / Brombergs / 17 augusti
Det här omslaget fick mig på fall direkt. Underbart ju! Att sen beskrivningen är sån otrolig kontrast fylld av depp får mig verkligen att vilja förhandsbeställa denna.
Anna är oförmögen att känslomässigt knyta an till sin man och sina barn. Några riktiga vänner har hon inte. Hon flyr den klaustrofobiska vardagen genom en serie otrohetsaffärer och går i terapi hos en jungiansk psykolog, men ingenting tycks kunna stoppa hennes liv från att rämna. Allt eftersom hennes lögner kommer ifatt henne eskalerar händelseförloppet till ett förödande klimax.
* * *
Viktoria Myrén / I det yttersta / Ordfront / augusti
Kanske är det bara omslaget men jag får lite ”Springa med åror”-känsla. Sommarångest i soldis – here I come.
Kim, Nora, Marc och Hannes. Fyra vänner åker på sensommaren ut till en ö i det yttersta havsbandet för att tillbringa en långhelg ihop. För att äntligen tala ut, för att komma närmare varandra eller bara komma bort från allt. Så försvinner Hannes den tredje dagen. Medan ovädret drar över ön rannsakar de sig själva, de som är kvar. Ville han lämna dem? Bär någon av dem skulden för hans försvinnande? Har det hänt Hannes något?
* * *
Missade jag nåt???
11 kommentarer
Fyra av dessa hade jag med på min önskelista till dbc. Kan du gissa vilka? ;-)
Åh kul! Hmm jag gissar på:
Hausfrau
Timmen före midnatt
Mina hjältinnor
Kruka
Du känner min boksmak väl! Tre rätt, Kruka ska bytas ut mot Aniara.
Hausfrau är jag jättesugen på efter att ha läst jämförelserna med Madame Bovary (all time fave)! Såg på Insta att Therese Bohman läser och gillar nu = pålitligt järtecken. Kommer nog läsa på engelska inom snar framtid.
Blir jätteglad över att Viktoria Myrén kommer med ny roman, tyckte hemskt mycket om hennes debut I en familj finns inga fiender som jag reccade back in my bokhora days (finns även ett gammalt måndagsmöte jag gjorde med henne i arkivet): http://bokhora.se/2010/i-en-familj-finns-inga-fienden-viktoria-myren/. Viktoria knows good angst. Tror du skulle gilla!
Ja allt pekar ju onekligen på att den är bra. Oftast fungerar det oerhört bra att sätta några blommor på omslaget så vill jag ha den också. Undrar vad det är för fel på mig… Jag läste Mme Bovary på hösten första gången. Du?
Är det sjukt att jag inte hittat Myrén innan?! Jag får mer och mer känslan av att jag borde skämmas.
Läste Madame Bovary under b-kursen i littvet. Underbar bok! Emma Bovary, c’est moi! Fantastiskt om Essbaum nu skrivit en modern parallellroman. Blommor på bokomslag funkar för övrigt på mig också… Harold Smiths fel?
Sjukdom och skam är inga begrepp jag jobbar med, så låt oss bara säga att det är på tiden att du upptäckt Myrén. :) Har båda hennes tidigare böcker, du får låna.
[…] svenske storesøster, eller kanskje heller den svenske dødskule kusina) sin Marcus Stenberg har gått gjennom svenske bøker som kommer i nær fremtid, og gjort en grei oversikt over hva han gleder seg til. Mannen må være et geni, han tirrer […]
Takk for gode anbefalinger! Anbefalte dine anbefalinger her: http://bokmerker.org/over-grensen/
Åh vad glad jag blir!!! Och smickrad!
Äntligen en ny från Viktoria Myrén! Och Timmen före midnatt låter som min cup of tea.
Ja eller hur Therése! Men jag måste erkänna att jag aldrig läst något av henne :( Gud vad jag skäms. Ska börja med denna nu när den kommer men vilken ska jag fortsätta med sen?