Dags att kolla till läget i min årsutmaning när nu det första kvartalet har gått. Har försökt tänka lite, lite mer på det här med länder eftersom det är svårast ni vet, men ja, vete tusan alltså.
10 20 30 är grejen – 10 årtionden, 20 av det författarkön du läser minst (i mitt fall vanligen män, det brukar ligga på 35-65 till kvinnornas fördel) och 30 olika länder. Detta på ett år alltså.
Så ett kvartals läsning bör innehålla minst 3 årtionden, 5 män och minst 7 länder.
Resultat utmaning Q1:
Minst tre årtionden:
40-talet via ”Under vulkanen” av Lowry. Den gavs ut 1947 och jag måste säga att trots att otaliga har försökt, har ingen kunnat skriva en lika bra alkisskildring sedan dess. Huvudpersonen Geoffrey Firmin, som går under namnet Konsuln, (här skrev jag nu fel, konsulten, först) har nått det stadie i den här sjukdomen då han super sig nykter.
10-talet (det nya) via tja, vilken som helst av alla nyutkomna böcker som jag läst under detta kvartal. Här kan man ju nämna en 10-talets generationsförfattare som Tao Lin.
Sedan blir det lite komplicerat med Bernard Noël eftersom hans ”Nattvardsslottet” först gavs ut under psedonym 1969, men när den blev såväl uppmärksammad som kontroversiell och anklagad i domstol etc så gav han ut den under eget namn två år senare. Men jag räknar den nog till 1969 ändå, så 60-talet där.
Toppen! Det målet kan jag således bocka av.
Fem manliga författare
Happ, har ju läst massa män helt plötsligt. Lowry, Lin, Noël men också Saeterbakken, Frey, Guillou, Wallenberg och säkert någon till. Men redan där 7 män. Bock, bock.
Minst 7 länder
Huu, min akilleshäl, denna ständiga. Sju länder. Minst. Så, Sverige förstås. USA, förstås. Frankrike (Noël), Danmark (Holst), Norge (Saeterbakken), Tjeckien (Hůlová). Finland! Såklart. Tove Janssons brevbok. Höll jag på att glömma. Alltid kära Finland.
Sju länder precis! Hurra! Jag tycker nog jag kan bocka av denna också även om jag rent matematiskt ska läsa 7,5 länder för att gå i mål. Men jag inser att det blir svårare under resten av året. Jag bränner ju alltid av Sverige, USA och Finland direkt och sen blir det till att kämpa. Förra årets första kvartal tog jag bara fyra länder så det här är en markant förbättring. Och jag har dessutom hela det brittiska imperiet kvar, tjohoo!
Det är en så BRA utmaning denna. Inte minst för att jag kommer åt så mycket gammalt bra som jag missat, men främst för att jag kliver ur min comfort zone vad gäller ursprungsland. Tycker det har gjort massor för mitt läsande.
6 kommentarer
Jag har hakat på den här för i år och måste passa på att tacka för en bra idé! Utmaningen har verkligen breddat min läsning och fått mig att upptäcka författare jag antagligen aldrig skulle gett mig på annars.
Det bästa med utmaningen tar jag fasta på, dvs att leta efter böcker från Afrika och Asien. Pressen klarar jag mig utan.
Det där med olika länder är nog min svaga punkt trots att jag egentligen har intresset. Problemet är väl mest att man sällan blir tipsad om bra böcker från andra länder än de vanliga och då kräver det så mycket research.
Tänkte haka på 30 länder utmaningen, men det blev hittills ingen succee:
Lagerlöf: Jerusalem (Sv)
Nietsche: Twilight of the Idols (TYSK)
Blixen: Babbettes gästabud (DK)
Carver: What we talk about when we talk about love(USA)
Mohsin Hamid: The reluctant fundamentalist (PAK)
+ en del av matematiska artiklar, men det räknas väl inte…
Även jag har hakat på din utmaning och hittills går det rätt bra måste jag säga. Årtiondena har jag nog snart checkat av. De andra är lite knepigare men ska nog också ros i land innan året är slut.
Jag har precis gjort en avcheckning för att se hur det egentligen går med min läsning. Ligger ba till med männen (18 hittills) och årtiondena (8, så bara två kvar). Men jag är bara halvvägs med länderna. Jag tror jag behöver lite tips på författare från ovanliga länder. Finns det kanske något sådant inlägg här på Bokhora att inspireras av?
Sedan är jag förstås himla nyfiken på hur det går för dig med nu när tre fjärdedelar av läsåret har gått!