Det har blivit årets första varannan torsdag, Bladen brinner avsnitt 8!
Vi träffar faktanörden Sarah Sheppard och pratar om hennes fascination inför harar och dinosaurier och allt sånt, och med Per Gustavsson om att illustrera någon annans bok. Per är i vår aktuell med ”Amy, Aron och anden” som Ulf Stark har skrivit.
Och så diskuterar jag och Lisa en fråga vi får varje gång vi träffar högstadieklasser – är vi rika / hur mycket pengar tjänar vi? Vi pratar alltså om ekonomi i kulturutövande. Vem har råd att skriva barnböcker?
Konstnärsnämnden presenterade en rapport förra året som ser på konstnärernas inkomsutveckling. Det blir avstamp i den, och i en dag på Svenska Barnboksinstitutet förra hösten som handlade om Kvantitet eller kvalitet i barnboken.
Jag tycker det här är ett skitintressant ämne, och en orsak som jag tycker ofta missas när man klagar på att det tex bara ges ut böcker av vit medelklass. Är det för att den vita medelklassen som jobbar på förlagen vill läsa om sig själva och inte fattar att det behövs en mångfald?
Eller är det för att det är så himla svårt att försörja sig som konstnär, och alla har inte råd att gå in i den karriären, och därför blir det väldigt mycket vit medelklass?
Det som tas upp i Konstnärsnämndens rapport är att nästan 90% av de yrkesverksamma utövarna har föräldrar som är födda i Sverige, och att en mycket hög andel kommer från familjer med eftergymnasial utbildning. En bakgrund som gör att man har råd att stötta sitt barn i det här olönsamma yrkesvalet. Om man kom till Sverige för en generation sen och började om, då har man kanske inte råd i lika hög grad. Mer om detta i podden, eller här om man vill läsa rapporten eller den här artikeln av Hynek Pallas som tar upp samma problematik.
Ja, också blir det ett SKAM-igt boktips i slutet. Såklart.
Podden finns här! Samt på alla vanliga ställen.