Fredagsfrågan « Bokhora

Bokhora.se

23/11 2015
19:03

Det är en speciell känsla att påbörja en tjock high fantasy-roman. Det krävs lite koncentration för att man ska få förutsättningarna klara för sig. En god fantasy-roman har ett universum man tror på, en värld som blir självklar efter ett par sidor. En sämre roman saknar fotfäste. I ”Odinsbarn” har alla utom en svans. Till och med hunken har en svans. När Siri Pettersen skriver kan hunken ha det.

Jag började på ”Odinsbarn” två gånger. Boken är drygt 500 sidor lång och första gången fick praktikaliteter mig att byta bok. Andra gången läste jag boken som e-bok: enklare. Det är lite så med tjocka böcker för mig. Jag måste kasta  mig in i dem. Och i fallet med ”Odinsbarn” var det ett lyckat kast.

Där Hirka växer upp har alla alltså svans, men det har inte Hirka. Hirka är femton år och det är månaderna före Riten, när Hirka ska bli vuxen. Det finns en kraft i världen och den kraften kan invånarna i Hirkas värld omfamna och utnyttja. Kraften använder man också vid Riten, men Hirka kan inte famna.

I bokens början får Hirka veta varför hon inte har en svans. Svansen har inte blivit bortbiten av vargar, vilket  Hirka trott hela sitt liv. Hon har aldrig haft en svans. Hirkas far hittade henne när hon var en bebis men varifrån hon kommer vet han inte. Däremot är världen inte främmande för Hirkas ”sort”. Hon är ett odinsbarn, en menskr, en röta som förgiftar världen. Kanske är hon till och med farlig, hänger med de blinda (de blinda är faktiskt riktigt otäcka).

Hirka har vuxit upp med Rime. Han är dotterson till en av de mäktigaste, en av rådsmedlemmarna – de som lyder direkt under Siaren. Tillsammans med Rime kan Hirka känna kraften och han har lovat att han ska hjälpa henne vid Riten. Kärleken mellan Hirka och Rime är fint beskriven. Liksom hur de använder sig av kraften mellan sig och Hirkas oro för att hon ”är rötan” och få Rime att ruttna om de hånglar loss.

När Hirka väl deltar i Riten förändras – som det brukar stå i baksidestexter – allt. Inte bara för Hirka utan för Rime och för hela världen. Jag har redan fastnat i ”Odinsbarn”. Den är verkligen så bra som alla sagt.

Förmodligen för att Siri Pettersen så ogenerat skriver om sin svansvärld. Hon tror på och har den klar för sig. Den bottnar. Det finns saker som jag inte riktigt fattar (Urds hals?), men det kommer fler böcker. Jag tror att bitarna kommer falla på plats och att jag bara kommer att bli mer imponerad av det här världs-bygget då.

Det här utanförskapet som Hirka känner och rädslan för den som är annorlunda, att ifrågasätta traditioner och auktoritärer, vad mod är: det finns mängder av teman som löper genom boken. Jag gillar att Hirka får vara kåt (vad är det här kraftutövandet som hon ägnar sig åt med Rime om inte ett enda förspel?) och att det faktiskt är sexuella varelser som befolkar Pettersens värld. Hirka behöver dessutom inte vara någon femme fatale, utan tankarna för mig snarare till Lisbeth Sal… Nej, inga sådana liknelser! Men hjälp mig att få Yohio ur huvudet när jag ska föreställa mig Rime, snälla!

Nästa bok i serien heter ”Röta”. Någon skrev att den ska vara ännu bättre och det har jag egentligen svårt att tänka mig eftersom jag inte var helt överens med slutet i ”Odinsbarn” men jag ser i så fall fram emot 500 sidor till. Nu när jag är inne i Pettersens värld och allt.

3 kommentarer
28/02 2014
12:00

I veckan satte bokrean igång. Är det någonting som du engagerar dig i? Har du spanat in något särskilt i år?

 

Johanna K Johanna K
Jag hade helt förträngt bokrean, när jag blev påmind i förra veckan. Jag spanade in en nätbokhandels utbud och bokade den illustrerade utgåvan av "Expeditionen. En kärlekshistoria".
Johanna L Johanna L
Inget! Inte en enda bok i år.
Johanna Ö Johanna Ö
Igår var jag i Malmö och då köpte jag "Billy i skolan" och "Pelle hjälper en riddare" till någon som fyller 4 om 12 dagar. 49 kronor styck!
11 kommentarer
21/02 2014
12:00

På papperet känns det som en rätt krystad fråga. OS i Sotji avslutas i helgen. Många har haft sportlov den här veckan. Andra har det nästa vecka. Men ärligt talat finns det ju en hel del bra böcker där sporten spelar stor roll. Tipsa i kommentarerna!

Johanna K Johanna K
Snooker spelar inte jättestor roll i Lionel Shrivers "Dagen efter", men en av huvudpersonerna spelar snooker och så fort jag hör talas om snooker nu tänker jag på boken. Som är väldigt bra!
Johanna L Johanna L
Elin Nilsson "Flyt som en fjäril, stick som ett bi" om en elitsimmare. Skitbra!
Johanna Ö Johanna Ö
Richard Ford som jag är inne på nu efter "Kanada" har ju en fantastisk sportjournalisttrilogi på sitt samvete.
19 kommentarer
14/02 2014
12:00

Så okej, det är Alla hjärtans dag idag. Att det finns en hel del sjukt romantiska böcker är svårt att invända mot, fast det här med romantik är väldigt individuellt. Vilken är den mest romantiska bok du vet?

Johanna K Johanna K
Jag tycker att "Förr eller senare exploderar jag" är oerhört romantisk, på ett pirrigt, förälskelsestadium, fantastiskt sätt.
Johanna L Johanna L
Kan ju dels härma JoKs svar... och dels lägga till Jane Austens "Stolthet och fördom". Tycker Darcys fixande och ordnande för Lizzies familj är så romantiskt.
Johanna Ö Johanna Ö
Svårt! Kanske någon poesi? Jag tycker inte jag läser så mycket romantik, gillar ju realism och där är det sällan särskilt romantiskt. Hjälp mig!
5 kommentarer
07/02 2014
12:00

Johanna Lindbäck kan inte sluta läsa Haruki Murakami och Johanna Karlsson kan inte sluta läsa Elizabeth George – trots att de regelbundet tänker tanken. Kan ni känna igen er i att det finns favoritförfattare som man helt enkelt har svårt att sluta läsa? Trots att de kanske inte är så bra längre. Trots att man kanske får plåga sig igenom böckerna. Kanske lever man på hoppet? Kanske vill man återskapa en gammal känsla?

Vilken författare fortsätter du att läsa av gammal vana?

Johanna K Johanna K
Det är som sagt Elizabeth George som jag har svårt att läsa, men det är också Murakami, som jag hela tiden håller koll på utgivningen av.
Johanna L Johanna L
Jag gör ett tillägg med Michael Connelly och hans Harry Bosch-serie för den återkommer jag också till då och då. Speciellt när det är riktigt varmt sommarväder. (Gud så härligt.)
Johanna Ö Johanna Ö
Patricia Cornwell är en sådan för mig. Lite med BEE också, men han känns som han spottat upp sig på senare.
6 kommentarer
31/01 2014
12:00

Det här med att inte känna sig hemma i det franska kynnet – alltså franska romaner – genererade en intressant diskussion. I vilka länders litteratur känner du dig hemma om du bortser från ditt modersmål? Och finns det några länder som du har upptäckt inte passar dig?

Johanna K Johanna K
Jag känner mig väldigt hemma i amerikansk samtidslitteratur (förmodligen för att jag konsumerar så mycket sådan kultur). Känner mig inte särskilt o-hemma någonstans. Hittills.
Johanna L Johanna L
Jag gillar amerikanskt och norskt. Franskt är ju som sagt svårare.
Johanna Ö Johanna Ö
Jag tycker om finskt/finlandssvenskt och ryskt. Läste mycket rysslit när jag läste ryska och gillar det verkligen.
6 kommentarer
24/01 2014
12:00

Är man i bokbloggarsvängen blir man lätt så nyhetsfixerad. Sånt som kom ut för ett år sen känns gammalt, och det är ju sorgligt med den korta livslängden som boknyheter har idag. Tre månader. Bara! Sen kommer det upp nytt på hyllorna.
Den här veckan slår vi ett slag för gamla fast ändå nya böcker. Om du ska tipsa om något som är lite äldre och kom ut för säg minst ett år sen, vad blir det då?
(Och ännu roligare blir det förstås om du säger titlar som inte redan blivit stora succéer och tipsats om överallt.)

Johanna K Johanna K
Jag tycker mycket om Aleksandar Hemons ”Lazarusprojektet” som är som två parallellhistorier; en i början av 1900-talet och en i nutid.
Johanna L Johanna L
Ganska känd: Beate Grimsrud "En dåre fri". Inte så känd: Tawni O'Dell "Kära syster".
Johanna Ö Johanna Ö
"Atlas över avlägsna öar" av Judith Schalansky. Superhärlig! Kom 2012 så ganska ny ändå.
10 kommentarer
17/01 2014
12:00

Har du bestämt dig för någon läsutmaning eller satt ett läsmål för året? Berätta!

Johanna K Johanna K
Nej. Mitt enda mål är att bättre bokföra vad jag har läst. Jag tror att jag vill läsa mer facklitteratur också, men det är inte så formellt.
Johanna L Johanna L
Jag har 2 st, Tema Tikkanen och Ämnesordsutmaning. Det är 6 + 5 böcker i dem.
Johanna Ö Johanna Ö
10-20-30 - Böcker från 10 decennier, 20 manliga författare och 30 olika länder. Himla tufft ju!
13 kommentarer
10/01 2014
12:00

Vilken bok blev (eller blir) din första för 2014?

Johanna K Johanna K
Henrik Arnstads "Älskade fascism".
Johanna L Johanna L
Rebecca Steads "En nyckel, en gåta och fyra brev".
Johanna Ö Johanna Ö
Richard Fords "Kanada".
25 kommentarer
03/01 2014
12:00

Då skriver vi 2014 och ett helt nytt läsår (som i LÄSår) ligger framför oss. Vad ser du mest fram emot ur vårutgivningen?

Johanna K Johanna K
Jag längtar efter att få läsa Ester Roxbergs "Min pappa Ann-Christine", men också Nawal El Sadaawis "Revolutionsskrivarna".
Johanna L Johanna L
När Claire Messuds "Kvinnan på övervåningen" kommer ut på svenska i vår, och hoppas folk läser och vi kan prata om den!
Johanna Ö Johanna Ö
Kajsa Grytts skönlitterära debut tror jag. Älskade hennes självbio.
Kommentera